Svake godine malo promijenim recept za pincu. Prvo sam imala ideju s kandiranom narančom, ali je na kraju ipak prevladala ljubav prema bademima. Druga promjena je maslinovo ulje, koje sam stavila umjesto masti. Osobno, ovo mi je za sada najdraži recept.
Pinca
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 žličica soli
- 40 g svježeg kvasca / 14 g suhog kvasca
- 100 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 50 g meda
- 1 velika žlica ekstrakta od vanilije
- fino naribana korica 2 limuna
- 3 dobre žlice Amaretto likera od badema
- 50 g maslaca sobne temperature
- 50 g maslinovog ulja
Sve namirnice moraju biti sobne temperature.
Postupak:
Kvasac otopite u 100 ml mlijeka, dodajte 4 žlice brašna i malu žličicu šećera. Smjesa treba biti kao gušća smjesa za palačinke. Pokrijte krpom, stavite na toplo mjesto i čekajte da udvostruči volumen. Nakon 10-15 min, u ostatak brašna dodajte gore navedeni kvas i sve ostale sastojke. Dvije su ključne stvari – koje brašno koristite i morate duugo mijesiti tijesto – u robotu 20min, a ručno pola sata.
Tijesto mora biti glatko i odvajati se od posude. Dobro izrađeno tijesto ostavite mininalno jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Jednom ga premijesite pa pustite još jednom da se diže. Iz mojeg iskustva, što ga duže pustite da fermentira – rezultat je bolji jer su okusi izraženiji.
Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte u kugle i stavite ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta. Zarežite škarama ili nožem oblik križa i stavite ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 30 minuta (ovisi kako vam radi pećnica). Nakon pola sata pečenja pince premažite premazom od 1 jaja i 1 žlice vode te po želji posipajte bademima u listićima.
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.