Koja je razlika između pince i colombe i gdje ih nabaviti za uskrsni stol
Koja je razlika između pince i colombe i gdje ih nabaviti za uskrsni stol

Koja je razlika između pince i colombe i
gdje ih nabaviti za uskrsni stol

Pinca i colomba di Pasqua (uskrsna golubica) dva su tradicionalna uskrsna kolača koji imaju važnu ulogu u blagdanskoj proslavi diljem Europe. Pinca je navodno potekla iz doba Mletačke republike pojavom dizanog tijesta, a danas se tradicionalno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri (iako možemo reći da je postala popularna u cijeloj zemlji). Colomba di Pasqua korijene vuče iz Italije – neki tvrde da je Verona, a neki da je Milano kolijevka colombe. Ova dva uskrsna kolača dijele neke zajedničke značajke, ali također imaju i neke bitne razlike.

Oba su usko povezana s blagdanom Uskrsa te su neraskidiv dio tradicije i običaja koji se prakticiraju tijekom ovog kršćanskog blagdana. Pripremaju se od dizanog tijesta, koje daje karakterističnu teksturu i mekoću kolaču. Ako ih ovog Uskrsa ne odlučite sami peći (evo i recepta), znajte da će ih trgovine i zanatske pekarnice imati u svojoj ponudi. Colombu smo pronašli u trgovini Bonkulović Delikatese, ali dostupna je i u supermarketima.

Zašto sirnica?

Dok pinca (zovemo je još i uskrsni kruh, pogača, slatki kruh ili sirnica) obično ima oblik okruglog kruha ili kolača, colomba di Pasqua je oblikovana kao golubica, što je simbol mira i Uskrsa. Pinca svoj karakteristični izgled duguje jednostavnom urezivanju križa u prethodno oblikovano tijesto. U nekim krajevima pincu razrežu po sredini kako bi unutar nje stavili pisanicu.

Pinca se u prošlosti radila od ukiseljenog tijesta, više iz nužde s obzirom da kvasac nije bio dostupan, odnosno ‘usirenog tijesta’ po kojem je dobila naziv sirnica. Danas to u većini kućanstava nije slučaj, radi se od suhog ili svježeg kvasca. Ako se ipak odlučite napraviti savršenu sourdough pincu, isprobajte ovaj recept.

Sličnost s panettoneom

Od čega se točno radi colomba i koja je razlika između nje i panettonea? Tijesto za colombu radi se na sličan način kao za panettone, od brašna, jaja, šećera, prirodnog kvasca i maslaca. Nakon što se oblikuje u oblik ‘colombe’ ili golubice, tijesto se prelije glazurom i bademima prije pečenja. Dok panettone sadrži grožđice i miješano kandirano voće, colomba sadrži samo kandiranu koricu naranče i bez grožđica je, s preljevom od ušećerenih badema. Ipak, danas colomba dolazi u raznim verzijama i okusima uključujući čokoladu, trešnju, krušku i pistacije.

Pinca može biti bez ičega, ali i sa suhim voćem, poput grožđica i orašastih plodova.

pinca i colomba_iStock

Gdje ih nabaviti?

Kroštulina pinca već je dostupna diljem Hrvatske, a gdje je sve možete nabaviti pročitajte ovdje. Od aroma u njihovoj pinci prevladavaju vanilija, citrus i rum, a dodaju joj još i cimet te rogač. Cijeli proces pripreme traje čak tri dana.

U Splitu, od utorka 19. ožujka možete rezervirat već prepoznatljive pince s batatom i pirovim brašnom u slastičarnici O’š kolač, a do kraja ožujka dostupne su i u splitskom The Square Pizza Society. Croccantino pince također su vrlo popularne, a kako biste svoju osigurali na vrijeme, možete ih rezervirati. Detalje potražite ovdje.

Craft pekarnica Bread Club također već prima rezervacije za uskrsne pince koje će biti u prodaji od 19. ožujka. Tradicionalna uskrsna pinca dostupna je i u slastičarnici N’oublie Pâtisserie, a pored tradicionalne verzije, za sve ljubitelje biljnih delicija N’oublie Pâtisserie nudi i vegansku opciju ovog omiljenog blagdanskog klasika.

Glavni adut ovog Uskrsa za slastičarnicu Macarons by Marija također je pinca. Toliko je sočna i ukusna da će svaku francusku salatu staviti u drugi plan.

Učitati još
Zatvori