Piadine – omiljen talijanski street food
Piadina ili Piada tanki je talijanski kruščić/pogača nalik tortilji koji se tradicionalno priprema u talijanskoj regiji Romagna. Radi se od brašna, maslinovog ulja, vode i soli, a peče se na posuđu od terrakote. U počecima su piadine bile jelo siromašnog stanovništva, no s vremenom su se proširile po svim regijama Italije, pa kasnije i puno šire. Danas su, uz pizzu i sendviče, najpopularnije street food jelo u Italiji.
Piadine se pune slanim ili slatkim punjenjima poput šunka, pršuta, sireva, salata i svježeg povrća, a među mlađima su popularne i kombinacije čokoladnih namaza i voća.
Talijanska Piadineria Pascoli
Najslasnije fotografije piadina pronašli smo na profilu talijanske Piadinerie Artigianale Pascoli koja se nalazi u Milanu. U svojoj bogatoj ponudi ovih delicija između ostalog nude punjenja vrhunskim talijanskim namirnicama poput mortadele, Pecorino sira, burate, tartufa, kozjeg sira i pršuta. Ako ste raspoloženi za slatku piadinu, možete birati između Nutelle, kreme od pistacija ili sjeckanih pistacija, voća ili voćnih džemova.
Cijeli meni možete pronaći na njihovoj stranici, a ukoliko želite pripremiti svoje piadine kod kuće, u nastavku vam donosimo i recept.
Recept za domaće piadine
Sastojci:
- 250 g pšeničnog brašna
- 42 g maslinovog ulja ili masti
- 120 g vode
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice praška za pecivo
Postupak:
- U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu, napravite udubljenje u sredini i dodajte mast ili maslinovo ulje. Miješajte vilicom, zatim polako dodajte vodu te i dalje miješajte. Kad se gotovo sjedini, premjestite na ravnu površinu i umijesite u glatku kuglu.
- Stavite u lagano nauljenu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite 20 minuta.
- Podijelite tijesto na 3-4 loptice, drvenu dasku ili ravnu podlogu pospite s malo brašna i na to poslažite loptice, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta.
Svaku lopticu razvaljajte na otprilike 20-25 cm i razvaljajte na vrlo tanko. Tijesto izbockajte vilicom. - Premažite dno tave srednje veličine s malo maslinovog ulja, kada je vruće stavite jednu po jednu Piadinu na tavu. Okrenite je kada porumeni, okrenite svaku stranu dva puta. Tople piadine odmah punite nadjevima po želji.
Foto: Instagram