

Petit Beurre keksi i puding krema: Omiljen klasik iz djetinjstva sada poslužujemo kao hit tortu
Ovaj jednostavan, a efektan kolač bez pečenja savršen je za sve prilike, od nedjeljnog ručka do uskrsnog stola. Slojevi nježne kreme, natopljenih keksa i bogatog čokoladnog ganachea čine ga desertom koji nikad ne razočara. Praktičan je jer se može pripremiti unaprijed, pa ostaje dovoljno vremena za ostale blagdanske pripreme. Estetski lijep, a okusom još bolji, ovaj kolač često nestane s tanjura brže nego što je pripremljen. Naravno, vole ga i veliki i mali!
Recept za Petit Beurre tortu
Sastojci:
Za kremu:
- 4 velika žumanjka
- 100 g kristalnog šećera
- 30 g gustina
- 400 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 1½ žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
Za šlag-kremu:
- 200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
- 20 g šećera u prahu
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Za biskvitne slojeve:
- 27 Petit Beurre keksa (ili po potrebi, ovisno o veličini posude)
- 110 ml mlijeka za umakanje keksa
Za ganache:
- 115 ml vrhnja za šlag
- 85 g mliječne čokolade
Priprema
1. Krema:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sačuvajte za neki drugi recept.
- U lonac dodajte žumanjke i šećer. Umutite ih dok se dobro ne povežu.
- Dodajte gustin i dobro promiješajte, trebate dobiti svijetlu, glatku smjesu.
- Ulijte mlijeko i stavite lonac na laganu do srednju vatru.
- Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne i postane glatka. Nemojte pojačavati vatru.
- Kad se smjesa zgusne, maknite lonac s vatre i dodajte maslac, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Premjestite kremu u drugu zdjelu i prekrijte je prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme (kako se ne bi stvorila kožica).
- Stavite kremu u hladnjak na 45–60 minuta, dok se ne ohladi i dodatno stegne.
2. Šlag-krema:
- U veću zdjelu dodajte hladno vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
- Miksajte dok ne dobijete srednje čvrste vrhove. Krema treba biti čvrsta, ali još uvijek podatna.
- Dodajte ohlađenu kremu i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini i postane glatko. Ne pretjerujte s miksanjem.
3. Slaganje kolača:
- U plitku zdjelicu ulijte mlijeko.
- Umočite svaki keks u mlijeko (2-3 sekunde s obje strane), pa slažite kekse na dno posude. Po potrebi kekse prerežite kako biste popunili praznine.
- Premažite sloj keksa velikom žlicom kreme i poravnajte.
- Ponovite postupak: sloj keksa, sloj kreme – dok ne dođete gotovo do vrha posude. Završite slojem kreme.
(Najčešće su 3 sloja keksa i 3 sloja kreme, ovisno o veličini i dubini posude.) - Pokrijte kolač i ostavite ga da se stegne u hladnjaku najmanje 6 sati, idealno preko noći.
4. Ganache:
- Čokoladu nasjeckajte i stavite u manju zdjelicu.
- U lončić dodajte vrhnje i zagrijavajte na laganoj do srednjoj vatri dok ne počne lagano ključati.
- Ulijte vruće vrhnje preko čokolade i miješajte dok ne dobijete glatki ganache.
- Ostavite ga da se malo ohladi, zatim ga prelijte preko kolača i lagano nagnite posudu kako bi se ganache ravnomjerno rasporedio.
- Vratite kolač u hladnjak na još 15 minuta da se ganache stegne.
Posluživanje:
- Kad je ganache čvrst, izvadite kolač iz hladnjaka, narežite na kocke i poslužite. Čuva se u hladnjaku 3–4 dana.
Foto: Instagram