Ako volite ukusne slastice koje još pritom lijepo izgledaju, vjerujemo kako vam nije promaknuo profil pastry-chefice Ivane Čuljak-Lošić cool imena Neka Jedu Kolače. Osim što su ukusni, njezini su kolači i torte izrazito “instagramični” pa je cijeli profil prava mala riznica boja i privlačnih okusa. Iako je “specijalistica” za slatko, Ivana ima i odlične recepte za slana jela pa je s nama podijelila i jedan u kojem glavnu riječ vodi raštika, namirnica koja se može opisati i simbolom njezine rodne Hercegovine. Ono što je Talijanima pesto Genovese, Ivani je pesto od raštike. Jednostavan je za izradu, pomalo drugačiji od onoga što smo navikli, a istovremeno služi kao odličan umak s njokima, tjesteninom ili gnudima. Uz sve to, može se, najjednostavnije, namazati i na kruh jer je odličan i u takvoj, sasvim “običnoj” kombinaciji.
Za pesto od raštike potrebno je:
- 10 većih listova raštike
- 200 g lješnjaka ili oraha
- 1 režanj češnjaka
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- 100 g parmezana
- soli po želji
Raštiku treba očistiti, ukloniti stabljliku s nje i blanširati je. Raštiku je zatim potrebno saviti u vodu s ledom kako bi sačuvala lijepu zelenu boju, procijediti je te staviti u blender i miksati s češnjakom podlijevajući maslinovim uljem. Na kraju dodati lješnjak i narezani parmezan te posoliti po želji.
Pesto se može spremiti u staklenke ili odmah koristiti, svakome na izbor, kaže Ivana te priča kako je “završio” njezin pesto:
Pesto spremite u male staklenke i prelijte maslinovim uljem. Kod mene je jedna staklenka otišla odmah, druga je stajala dva tjedna, a treća je u zamrzivaču i čeka zimske dane.
Foto: Privatni album, Pixabay