

Pesto, odnosno Pesto alla Genovese umak mnogima je omiljen – i onaj na koji se oslanjamo kada je riječ o brojnim ukusnim jelima. Bilo da se radi o sendvičima, tjestenini, salatama ili pizzi, pesto umak poboljšava mnoga jela. Ono što je zanimljivo jest i činjenica da se pesto umak vrlo jednostavno može pripremiti kod kuće. Potrebno vam je samo nekoliko lako dostupnih sastojaka i kvalitetan blender – donosimo recept za klasični, prefini pesto umak.
Pesto alla Genovese
Potječe iz Genove, Italije, i mnogima je omiljeni izbor. Najčešće se konzumira uz tjesteninu, ali mi ga volimo i u salatama, wrapovima i sličnim jelima. Kupovni umak je sasvim u redu, ali ponekad je zaista poseban osjećaj znati da ste nešto pripremili od nule. Još je bolje to što je priprema ovog umaka vrlo jednostavna. Jednom kad ga sami napravite, zaboravit ćete na onaj iz trgovine. Dodatni plus je što se može zamrznuti, a da pritom ne izgubi na okusu. Evo koji su sastojci potrebni.
Sastojci potrebni za pesto:
2 šalice svježeg bosiljka (oko 50 g)
1/2 šalice naribanog parmezana
1/4 šalice pinjola (ili orasi, ako ne možete pronaći pinjole)
2 češnja češnjaka
1/2 šalice maslinovog ulja (najbolje ekstra djevičanskog)
Sol i papar po ukusu
Sok od 1/2 limuna (po želji)

Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
- Pripremite sastojke: Operite i osušite listove bosiljka, ogulite češnjak, a pinjole možete lagano tostirati na suhoj tavi ako želite dublji, orašastiji okus.
- Blendajte sastojke: U blender ili sjeckalicu stavite bosiljak, pinjole, češnjak i parmezan. Dodajte malo soli i papra. Počnite blendati, pa postepeno dodavajte maslinovo ulje dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
- Prilagodite teksturu i okus: Ako želite rjeđi pesto, dodajte još malo maslinovog ulja. Također, po želji dodajte malo limunovog soka za svježiji okus.
- Poslužite: Pesto je spreman. Poslužite ga s tjesteninom, kao preljev za pizzu ili kao dodatak u sendvičima.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Unsplash, Instagram (@yagmurruzgar, @mob, @hannahmaieats)