Kraljica jeseni, bundeva, ušuljala se na jelovnike domova i restorana diljem Hrvatske, pa je tako privukla i našu pažnju. Pisali smo o pireu od bundeve i njegovoj primjeni u brojnim slatkim i slanim receptima. Priča se o kolačima, napicima, rižotima i tjesteninama s bundevom, a sve je popularniji i jedan snack – pečene bučine sjemenke. Štoviše, trenutno su toliko popularne da svi isprobavaju nekolicinu popularnih recepata za ovu hrskavu i aromatičnu grickalicu.
Bučine sjemenke
Bučine sjemenke često završavaju u smeću, dok za pripremu jela koristimo samo meso bundeve. Ipak, vrlo su hranjive i zdrave; pune su vitamina i minerala, sadrže visok udio proteina, kao omega-3 i omega -6 masnih kiselina. Dobre su za zdravlje srca, pomažu u probavi i podržavanju imuniteta.
Mogu se jesti sirove ili pečene, kao dodatak salatama, granoli, smoothiejima i zobenim kašama, a često se koriste i u izradi kruha i peciva. Od njih se radi i bučino ulje, no trenutno su ipak najpopularnije marinirane u začinima i zapečene u pećnici – kao snack kojeg smijemo jesti koliko nas je volja.
Recept za pečene bučine sjemenke: slatka i slana opcija
Sastojci za slanu opciju:
- 1 i pol šalica bučinih sjemenki
- 2 žličice soli
- 2 žličice maslinovog ulja
- 2 žličice blenda začina: (curry, mljeveni češnjak, chilli, dimljena paprika)
Sastojci za slatku opciju:
- 1 i pol šalica bučinih sjemenki
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice maslaca ili kokosovog ulja
- 2 žličice šećera
- 3/4 žličice cimeta
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Izvadite sjemenke iz bundeve. Sjemenke operite u cjedilu pod mlazom hladne vode.
- Stavite ih kuhati u slanu vodu na 5 minuta. Izvadite i osušite.
- Suhe i čiste sjemenke stavite na pleh za pečenje, dodajte ulje/maslac i začine i dobro promiješajte.
- Rasporedite ih ravnomjerno po plehu te stavite peći na 10-20 minuta (ovisno o veličini sjemenki).
- Barem jednom tijekom pečenja kratko izvadite pleh i promiješajte sjemenke, pa ih vratite peći.
- Kada su gotove, bit će hrskave i zlatno-smeđe boje.
- Prije konzumacije ih ohladite – tako će postati još hrskavije.
Foto: Instagram