Pavlova torta, izvorno stvorena kao omaž ruskoj balerini Anni Pavlovoj, postala je simbol elegancije među desertima. Ova lagana i prozračna poslastica osvaja srca gurmana diljem svijeta svojom hrskavom vanjštinom i mekanom unutrašnjošću, savršeno izbalansiranom slatkoćom i osvježavajućim voćnim notama.
Inspirirana plesnim pokretima i elegancijom, Pavlova torta pruža iskustvo ukusa koje se pamti. Recept koji je na svojim društvenim mrežama podijelila gastro blogerica Magda Zalewska nas je oduševio – jednostavna, a hrskava i ukusna Pavlova savršen je desert za blagdane pred nama.
Pavlova torta s mandarinama
Kora:
- 6 bjelanjaka
- 300 g šećera u prahu
- 1 žličica krumpirovog škroba
- 1 žličica soka od limuna
- prstohvat soli
U bjelanjke dodajte prstohvat soli i mikserom istucite čvrsti snijeg. Šećer dodajte postepeno, neprestano miksajući dok se ne stvori čvrsta, sjajna pjena. Zatim dodajte sok od limuna, neprestano miksajući. Na kraju dodajte prosijani krumpirov škrob i lagano promiješajte. Na papiru za pečenje oblikujte krug promjera oko 23 cm. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180℃ i nakon 5 minuta smanjite temperaturu na 150℃. Pecite 1 sat i 30 minuta.
Krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- mascarpone sir 250 g
- 1 žlica šećera u prahu
Koru za Pavlovu je najbolje ispeći dan ranije, a ukrašavajte je tek pred serviranje jer kora uvijek malo potone. U ovom slučaju, dodajte i kriške mandarina.
Inspiraciju za dekoracije možete pogledati u videu ispod:
Foto: Instagram (@mazale_)