Pavlova torta s karameliziranim jabukama za slatki vikend
Pavlova torta s karameliziranim jabukama za slatki vikend

Pavlova torta s karameliziranim
jabukama za slatki vikend

Iako za ispeći kolač ne trebamo poseban razlog, vikend ćemo iskoristiti za isprobavanje starih recepata na novi način. Pavlova torta idealna za hladniju sezonu sastoji se od tri elementa – beze kore, kreme, karameliziranih jabuka. Pavlova je omiljena poslastica diljem svijeta, gotovo svaka slastičarnica ima ju u izlogu. Što i ne čudi s obzirom na efektan izgled i slatku hrskavu teksturu. Ukrašava se sezonskim voćem – u ovom slučaju karameliziranim jabukama, i sigurno neće proći nezapaženo na slavljima i okupljanjima. Vikend može početi, a najfinija Pavlova torta čeka vas u receptu (možete se čak poigrati mini varijantama!).

Pavlova torta u čast ruskoj balerini

O porijeklu ovog deserta još se uvijek raspravlja. Prema legendi, Pavlova torta ime je dobila prema prima balerini Anni Matveyevnoj Pavlovoj koja je bila jedna od najpoznatijih balerina 20-og stoljeća. Torta je nastala oko 1930. godine u Australiji ili Novom Zelandu, zemlje u kojima je balerina i zaplesala na svjetskoj turneji.  No ipak, do danas je otkriveno čak 150 varijacija Pavlove torte u razdoblju između 1901. do 1926. godine na području Amerike i Velike Britanije. Bez obzira na to gdje je nastala, volimo ju spremati u raznim varijacijama kroz sva godišnja doba.

Recept

Sastojci za karamelizirane jabuke:

  • 2 žlice maslaca
  • 3 crvene jabuke
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 1/2 cijeđenog limuna
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

** granola ili sjeckani orašasti plodovi za posipavanje

Sastojci za kremu:

  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1 žlica vanilija ekstrakta
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1/2 korice limuna

Sastojci za 4 beze kore:

  • 12 bjelanjaka
  • 10 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica gustina

Upute:

Upalite pećnicu na 150 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje i iscrtajte krugove promjera 20 cm koji će vam poslužiti za doziranje smjese za kore. Papir premažite s malo maslaca. Mikserom sjedinite bjelanjke i postepeno dodajte šećer u prahu, potom dodajte gustin i limun. Špatulom ravnomjerno rasporedite smjesu na krugove i zagladite. Pećnicu uključite na ventilaciju te kore pecite oko sat vremena. Kore će s vremenom lagano pucati no, izvana će ostati čvrste, a mekane iznutra. Ugasite pećnicu, napola ju otvorite i ostavite kore dok se ne ohlade. U lonac stavite jako tanko narezane jabuke, maslac, šećer, cimet, vaniliju i limun. Na srednjoj vatri kuhajte uz povremeno miješanje dok jabuke ne otpuste sokove i počnu se karamelizirati. Mikserom tucite slatko vrhnje s vanilijom, šećerom i limun dok ne postane pjenasto i gusto. Na tanjur slažite redom beze kore i kremu te na vrh posložite karamelizirane jabuke i posipajte dodacima po želji

Foto: Instagram (@ohmydeerblog, @anninuunissa)

Učitati još
Zatvori