Iako za ispeći kolač ne trebamo poseban razlog, vikend ćemo iskoristiti za isprobavanje starih recepata na novi način. Pavlova torta idealna za hladniju sezonu sastoji se od tri elementa – beze kore, kreme, karameliziranih jabuka. Pavlova je omiljena poslastica diljem svijeta, gotovo svaka slastičarnica ima ju u izlogu. Što i ne čudi s obzirom na efektan izgled i slatku hrskavu teksturu. Ukrašava se sezonskim voćem – u ovom slučaju karameliziranim jabukama, i sigurno neće proći nezapaženo na slavljima i okupljanjima. Vikend može početi, a najfinija Pavlova torta čeka vas u receptu (možete se čak poigrati mini varijantama!).
Pavlova torta u čast ruskoj balerini
O porijeklu ovog deserta još se uvijek raspravlja. Prema legendi, Pavlova torta ime je dobila prema prima balerini Anni Matveyevnoj Pavlovoj koja je bila jedna od najpoznatijih balerina 20-og stoljeća. Torta je nastala oko 1930. godine u Australiji ili Novom Zelandu, zemlje u kojima je balerina i zaplesala na svjetskoj turneji. No ipak, do danas je otkriveno čak 150 varijacija Pavlove torte u razdoblju između 1901. do 1926. godine na području Amerike i Velike Britanije. Bez obzira na to gdje je nastala, volimo ju spremati u raznim varijacijama kroz sva godišnja doba.
Recept
Sastojci za karamelizirane jabuke:
- 2 žlice maslaca
- 3 crvene jabuke
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 1/2 cijeđenog limuna
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
** granola ili sjeckani orašasti plodovi za posipavanje
Sastojci za kremu:
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1 žlica vanilija ekstrakta
- 2 žlice šećera u prahu
- 1/2 korice limuna
Sastojci za 4 beze kore:
- 12 bjelanjaka
- 10 žlica šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica gustina
Upute:
Upalite pećnicu na 150 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje i iscrtajte krugove promjera 20 cm koji će vam poslužiti za doziranje smjese za kore. Papir premažite s malo maslaca. Mikserom sjedinite bjelanjke i postepeno dodajte šećer u prahu, potom dodajte gustin i limun. Špatulom ravnomjerno rasporedite smjesu na krugove i zagladite. Pećnicu uključite na ventilaciju te kore pecite oko sat vremena. Kore će s vremenom lagano pucati no, izvana će ostati čvrste, a mekane iznutra. Ugasite pećnicu, napola ju otvorite i ostavite kore dok se ne ohlade. U lonac stavite jako tanko narezane jabuke, maslac, šećer, cimet, vaniliju i limun. Na srednjoj vatri kuhajte uz povremeno miješanje dok jabuke ne otpuste sokove i počnu se karamelizirati. Mikserom tucite slatko vrhnje s vanilijom, šećerom i limun dok ne postane pjenasto i gusto. Na tanjur slažite redom beze kore i kremu te na vrh posložite karamelizirane jabuke i posipajte dodacima po želji
Foto: Instagram (@ohmydeerblog, @anninuunissa)