Kate Homecooking: Pavlova s bobičastim voćem je savršena ljetna torta
Kate Homecooking: Pavlova s bobičastim voćem je savršena ljetna torta

Kate Homecooking: Pavlova s bobičastim
voćem je savršena ljetna torta

Pavlova je naša proljetno/ljetna torta koju uvijek radimo, posebno kad krene sezona najslađih rođendana. Uvijek i baš uvijek s kremom od vanilije – treba iskoristiti žumanjke, a i ne volim samo “šlagaste” verzije. Puno bobičastog voća i osvježavajući citrusni preljev koji tako dobro paše, a napravite ga u par minuta dok slažete Pavlovu.

Pavlova

  • bjelanjak od 5 jaja (150g)
  • 0,4-0,5 dl vode
  • 250 g šećera u prahu
  • malo soli, vanilije i limunove korice (ili par kapi limuna)

Izmiksati bijelanjke polagano dodavajući šećer u prahu žlicu po žlicu. Kada su bijelanjci i šećer dobro izmiksani, u smjesu polako dodati 1 žlicu octa i 1,5 žlicu gustina ili tapioke (dodajte kroz malo sito ili cjediljku da se ravnomjerno rasporedi). Sve lagano izmiješajte špatulom.

Na pek papiru napraviti od smjese 1 veliki ili 2 manja kruga. Opcionalno – krajnje obrube možete povući ravnom špatulicom ili čistom žlicom od dna prema vrhu kako bi dobili onaj zaglađeni Pavlova izgled.

Pecite u ugrijanoj pećnici 30 min na 150°C te još 45 min na 135°C. Ostavite u zatvorenoj pećnici bez otvaranja minimalno 1 sat, a najbolje je preko noći, uz 2 cm otvorenu pećnicu.

Krema od vanilije

Često je punjenje za Pavlovu samo slatko vrhnje uz dodatak bobičastog voća. Ali ako želite, napravite od preostalih žumanjaka odličnu i laganu kremu od vanilije koja je super dodatak, a možete ju iskoristiti i za neke druge slastice u kombinaciji s voćem.

  • 5 dcl mlijeka
  • 80 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 50 g brašna
  • malo vanilije i korica i soka limuna

4 dcl mlijeka zakuhati te dodati šećer. U posebnoj posudi izmiješati žumanjke i brašno sa začinima. Dodati 1 dcl mlijeka te dobro promiješati da bude bez grudica. Dodati samo malo zakuhanog mlijeka te opet dobro izmiješati.

Smanjiti vatru te postupno smjesu sa žumanjcima ukuhavati u zavrelo mlijeko uz neprestano miješanje. Na slaboj do srednjoj vatri kuhati do željene gustoće (dok ne postane kao puding). U prohlađenu kremu po izboru dodati 1-2 dcl izrađenog slatkog vrhnja ili 2-3 velike žlice mascarponea. Čuvajte u hladnjaku obloženo prozirnom folijom koja dodiruje kremu kako bi izbjegli stvaranje korice na vrhu.

Preljev

U ovakvim desertima jako pašu citrusne note kao kontrast šećeru. Jedan brzi preljev od naranče će se super uklopiti.

  • sok od 2 naranče
  • 2 vanilin šećera

Iskuhavati sok u manjoj posudi na laganoj do srednje jakoj vatri sve dok se skroz ne reducira i postane gust kao preljev.

Slaganje torte

Pavlovu tek pred posluživanje punite nadjevom. Nježno ju odvojite od pek papira. Napunite kremom od vanilije. Pospite bobičastim voćem po izboru (jagode, borovnice, maline pa čak i breskve isjeckane na kockice su odličan ljetni izbor). Prelijte reduciranim sokom naranče i poslužite.

Dokazano torta prebrzo nestane.

Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.

Foto: Katarina Đozović

Učitati još
Zatvori