Vlasnici Adriatic Social Cluba, jednog od najpopularnijih mjesta za izlaske u Splitu, nedavno su otvorili bistro Parasol u kojem su povezali svoj interes za glazbom i vrhunskim ozvučenjem te jednostavnom, a opet zanimljivom mediteranskom hranom, vinima, koktelima i specialty kavom.
Bistro Parasol
“Ideja i želja za otvaranjem mjesta poput Parasola postoji već dugo, ali dugo je i trebalo da se svi uvjeti ostvare i da nam se malo sreća nasmiješi da ovaj projekt i finaliziramo. Ključna je u ovom slučaju bila lokacija. Nakon dugo vremena potrage za savršenom lokacijom, uspjeli smo pronaći prostor koji nam je po svemu odgovarao, na savršenoj lokaciji u Adamovoj ulici nedaleko Peristila – u samom srcu Dioklecijanove palače.” kažu nam vlasnici Parasola, Goran Ozretić i Matija Duić.
Glazba u svim detaljima
Kao i u slučaju Adriatic Social Cluba, i kod ovog projekta bilo je važno da doživljaj glazbe bude na višoj razini od one koja je uobičajena i na koju je većina gostiju navikla.
“Budući da je Parasol ipak bistro gdje je naglasak na hrani, htjeli smo ići i korak dalje, tj. da gosti dožive glazbu u svim detaljima, ali da ona istovremeno ne smeta u uobičajenom razgovoru za stolom. U tome su nas inspirirale jazz kisse, japanski listening barovi, ali i suvremeni europski bistro/barovi koji su spoj gastronomskog i glazbenog iskustva digli na najviši nivo. Za ovo je ključna bila suradnja s malim proizvođačem zvučnika New Fidelity iz Frankfurta, koji je po našim potrebama i specifikacijama prostora izgradio soundsystem.”
Vlasnici ističu kako su jako zadovoljni s rezultatima, a nadaju se i da će njihovi gosti to prepoznati. Od kad je Parasol otvoren, ASC DJ-i svaki vikend puštaju glazbu koja se nepogrešivo nadograđuje na vibru prostora, za koju veliku ulogu ima i vizualni identiet rađen u suradnji s Tinom Božan.
Ponuda hrane i pića
Hranu poslužuju cijeli dan – ujutro je naglasak na specialty kavi (koju dobavljaju od renomirane splitske pržionice D16) i zdravim doručcima i brunchevima baziranim isključivo na lokalnim namirnicama (sir, povrće, voće, pome..).
Za ručak i večeru odlučili su se za jednostavniju verziju mediteranske hrane koju i sami najviše vole, ali s ponekim neočekivanim i zanimljivim twistom, uz poneko jelo koje malo odskače (npr. rižot od cikle ili pačja prsa). Iako im je kvaliteta namirnica, a samim time i jela koje nude, iznimno važna, žele da je hrana u Parasolu ključan element koji pokreće druženja i doživljaj kvalitetnog življenja, a ne samo da služi zadovoljenju bazičnih fizioloških potreba.
“Voljeli bismo da naši gosti u druženju uz glazbu podijele više jela s našeg menua i pritom isprobaju signature koktele ili neka od zanimljivih vina koja nudimo, mahom lokalnih, ali i nešto talijanskih, španjolskih i francuskih.”
Događanja, gostovanja i tematske večeri
“Želja nam je da Parasol živi kroz cijelu godinu, uz povremene sezonalne prilagodbe menua, ponude vina. Planiramo tematske večeri bazirane na povezivanju glazbe, hrane i vina mediteranskih zemalja koje nas inspiriraju ali i razna druga događanja poput gostovanja kuhara, internacionalnih DJ gostovanja i slično.”
Jednostavan i iskren pristup hrani i piću te beskompromisnost u glazbenom ukusu i doživljaju glazbe općenito, najvažniji su sastojci onoga što vlasnici ovog bistroa, pomalo se šaleći, zovu “bolji život”.
Foto: Andrija Zokić