Pão de queijo (kruh od sira) vrlo je popularan brazilski specijalitet. Male pečene okruglice sa sirom jedu se kao doručak, ali i kao snack tijekom cijelog dana, a naravno, najbolje su dok su još tople. Glavni sastojak je, osim sira, brašno od tapioke, pa za pão de queijo možda znate kao za tapioka kuglice. Ne sadrže gluten, pa su tako pogodan snack i za sve one koji ga iz zdravstvenih razloga moraju izbjegavati. Tapioka loptice često pripremamo kod kuće – priprema je jednostavna, a vole ih baš svi. Korica je hrskava, a sredina nevjerojatno meka i razvlačljiva.
Nama su najdraži klasični, ali u smjesu možete dodati i komadiće slanine, luka, češnjaka, vlasca ili začine po želji.
Recept za Pão de queijo
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 118 ml maslinovog ulja
- 140 g gouda sira
- 244 g tapioka škroba
- 1 žličica soli
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C.
- U lončiću pomiješajte mlijeko, maslinovo ulje i sol te stavite grijati. Čim zakuha maknite s vatre.
- Umiješajte zagrijane sastojke u brašno od tapioke i ostavite da se odmori 10-15 min.
- U smjesu dodajte jaja i naribani sir. Tijesto treba biti čvrsto, gumenasto i rastezljivo.
- Tijesto oblikujte u loptice i slažite na lim za pečenje.
- Pecite 15-20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i dobiju koricu.
Foto: iStock, Unsplash, Instagram