Cijeli prosinac na neki je način posvećen božićnim i tradicionalnim slasticama. Mjesec smo započeli najboljim fritualma na adventu, a kako smo svakim danom sve bliže Božiću, priča se sve više i o receptima za vanili kiflice, gingerbread keksiće i druge božićne kolače.
No, ako za pečenje kolača ove godine nemate vremena ili volje, a istovremeno gostima želite ponuditi nešto posebno, kreativno i impresivno, imamo odlično rješenje! Pronašli smo recept za genijalnu panettone tortu – priprema se od već gotovog panettonea, a iako je priprema jednostavna i nema pečenja, nema koga neće zadiviti!
Recept za panettone tiramisu tortu
Sastojci:
- 1 panettone (oko 800-1000 g)
- 4 žlice čokoladnog namaza
Za kavu:
- 2 žlice instant kave (u prahu ili granulama)
- 300 ml vruće vode
Za kremu:
- 250 g mascarponea
- 400 ml vrhnja za šlag
- 150 g šećera
- 1 žličice arome vanilije
- 2 žlice paste od pistacija
Za meringu (opcionalno):
- 6 bjelanjaka
- 250 g svijetlog smeđeg šećera
Postupak
- Započnite pripremom kave. U vrču srednje veličine pomiješajte granule kave i kipuću vodu dok se granule kave ne otope. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
- Za nadjev: pjenasto izmiksajte mascarpone, vrhnje, šećer, vaniliju i kremu od pistacija na srednjoj brzini dok se ne zgusne i zadrži oblik.
- Ovo bi trebalo potrajati nekoliko minuta, ali pažljivo promatrajte jer ne želite pretjerano mutiti da ne postane zrnasto.
- Nožem za kruh narežite panettone na krugove – možete napraviti 3 ili 4, ovisno o obliku vašeg panettonea.
- Sastavljanje: stavite donji sloj panettonea na veliki tanjur ili stalak za kolače. Izdašno premažite ohlađenom kavom – želite dobar premaz da biste dodali okus, ali ne previše torta ne bude mokra.
- Zatim premažite s 2 žlice namaza od čokolade. Nanesite kremu od mascarponea i pistacija i rasporedite je u ravnomjernom sloju. Ponovite slojeve.
- Na vrh stavite ‘šešir’ od panettonea. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, najbolje preko noći. To će mu omogućiti da se stegne i lakše ga je rezati.
- Za meringue (po izboru): ako nemate plamenik, zagrijte pećnicu na 260 C/240 C s ventilatorom. U samostojećem mikseru umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti i ne postanu mjehurići.
- Postupno, žlicu po žlicu, pjenasto umiješajte meki svijetlosmeđi šećer. Provjerite je li prethodna žlica potpuno umućena prije dodavanja sljedeće. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu meringu. Ako prstima uhvatite malo mješavine, ne biste smjeli osjetiti zrnca šećera.
- Nožem, lopaticom ili stražnjom stranom žlice rasporedite meringu po cijeloj tiramisu torti.
- Za paljenje meringe, upotrijebite plamenik za karameliziranje i lagano ga vrtite. Alternativno, stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta dok izvana ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju – pazite da ne izgori. Također, ne želite je ostaviti predugo u pećnici jer će se unutrašnjost zagrijati i krema će se otopiti.
Foto: Instagram