Panettone torta: Od gotovog panettonea do najimpresivnije slastice sezone u samo par koraka
Panettone torta: Od gotovog panettonea do najimpresivnije slastice sezone u samo par koraka

Panettone torta: Od gotovog panettonea do najimpresivnije slastice sezone u samo par koraka

Cijeli prosinac na neki je način posvećen božićnim i tradicionalnim slasticama. Mjesec smo započeli najboljim fritualma na adventu, a kako smo svakim danom sve bliže Božiću, priča se sve više i o receptima za vanili kiflice, gingerbread keksiće i druge božićne kolače.

No, ako za pečenje kolača ove godine nemate vremena ili volje, a istovremeno gostima želite ponuditi nešto posebno, kreativno i impresivno, imamo odlično rješenje! Pronašli smo recept za genijalnu panettone tortu – priprema se od već gotovog panettonea, a iako je priprema jednostavna i nema pečenja, nema koga neće zadiviti!

Recept za panettone tiramisu tortu

Sastojci:

  • 1 panettone (oko 800-1000 g)
  • 4 žlice čokoladnog namaza

Za kavu:

  • 2 žlice instant kave (u prahu ili granulama)
  • 300 ml vruće vode

Za kremu:

  • 250 g mascarponea
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 150 g šećera
  • 1 žličice arome vanilije
  • 2 žlice paste od pistacija

Za meringu (opcionalno):

  • 6 bjelanjaka
  • 250 g svijetlog smeđeg šećera

Postupak

  • Započnite pripremom kave. U vrču srednje veličine pomiješajte granule kave i kipuću vodu dok se granule kave ne otope. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
  • Za nadjev: pjenasto izmiksajte mascarpone, vrhnje, šećer, vaniliju i kremu od pistacija na srednjoj brzini dok se ne zgusne i zadrži oblik.
  • Ovo bi trebalo potrajati nekoliko minuta, ali pažljivo promatrajte jer ne želite pretjerano mutiti da ne postane zrnasto.
  • Nožem za kruh narežite panettone na krugove – možete napraviti 3 ili 4, ovisno o obliku vašeg panettonea.
  • Sastavljanje: stavite donji sloj panettonea na veliki tanjur ili stalak za kolače. Izdašno premažite ohlađenom kavom – želite dobar premaz da biste dodali okus, ali ne previše torta ne bude mokra.
  • Zatim premažite s 2 žlice namaza od čokolade. Nanesite kremu od mascarponea i pistacija i rasporedite je u ravnomjernom sloju. Ponovite slojeve.
  • Na vrh stavite ‘šešir’ od panettonea. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, najbolje preko noći. To će mu omogućiti da se stegne i lakše ga je rezati.
  • Za meringue (po izboru): ako nemate plamenik, zagrijte pećnicu na 260 C/240 C s ventilatorom. U samostojećem mikseru umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti i ne postanu mjehurići.
  • Postupno, žlicu po žlicu, pjenasto umiješajte meki svijetlosmeđi šećer. Provjerite je li prethodna žlica potpuno umućena prije dodavanja sljedeće. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu meringu. Ako prstima uhvatite malo mješavine, ne biste smjeli osjetiti zrnca šećera.
  • Nožem, lopaticom ili stražnjom stranom žlice rasporedite meringu po cijeloj tiramisu torti.
  • Za paljenje meringe, upotrijebite plamenik za karameliziranje i lagano ga vrtite. Alternativno, stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta dok izvana ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju – pazite da ne izgori. Također, ne želite je ostaviti predugo u pećnici jer će se unutrašnjost zagrijati i krema će se otopiti.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori