Blagdani su iza nas, ali panettone je i dalje tu, pomalo usamljeno stoji na kuhinjskom stolu. Umjesto da ga zaboravite ili bacite, pretvorite ga u desert koji će oduševiti sve – panettone tiramisu. Ovaj desert spaja bogati okus tradicionalnog talijanskog slatkog kruha s kremastim slojevima mascarponea i intenzivnim notama kave. Što je najbolje kod ovog recepta koji smo pronašli na profilu @creamy_confusion? Nema pravila o tome kako panettone treba izgledati prije nego što završi u tiramisuu. Čak i ako su komadi nepravilni, sve će se sakriti pod slojevima kreme i čokolade.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Recept za panettone tiramisu
Sastojci:
- 3 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke)
- 500 g hladnog mascarponea
- 1 mahuna vanilije (izvadite sjemenke)
- 80 g šećera u prahu
- 2 g soli
- 500 ml espresso kave
- 30 g šećera
- 90 ml marsale ili začinjenog likera
- 750 g panettonea (s komadićima čokolade ili običnog)
- 80 g tamne čokolade (u komadu)
Priprema:
Pomiješajte žumanjke i sjemenke vanilije s mascarponeom i miksajte dok smjesa ne postane lagano gušća i prozračna. Pazite da ne premiksate. Odvojeno istucite bjelanjke sa šećerom i soli dok ne dobijete mekani snijeg. Postupno umiješajte snijeg od bjelanjaka u mascarpone smjesu u tri navrata. Smjesu stavite u hladnjak dok ne bude spremna za korištenje.
Pripremite espresso, dodajte šećer i marsalu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Panettone narežite na kriške debljine 1-1,5 cm. Uklonite koru kako biste otkrili mekšu unutrašnjost. Na dno posude za posluživanje stavite tanki sloj mascarpone smjese. Zatim složite kriške panettonea tako da prekriju dno. Prelijte polovicu kave ravnomjerno preko sloja panettonea, pazeći da se dobro natopi, ali ne previše.
Premažite polovicu preostale mascarpone smjese preko sloja panettonea i naribajte polovicu tamne čokolade. Ponovite postupak sa sljedećim slojem panettonea, prelijte kavom, dodajte mascarpone smjesu i završite slojem naribane tamne čokolade. Poravnajte vrh tiramisua i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, a idealno preko noći.
Foto: Pexels