Dok još traje uobičajena pomama za panettoneom, tradicionalnim talijanskim božićnim kolačem koji je i kod nas sve popularniji, već smo istražili koji su najbolji na tržištu i u koje vrijedi uložiti ove godine. Prozračnost i mekoća tjesta, fina bogata aroma i komadići kandiranog voća, korice naranče i limuna ili komadići čokolade sve su što tražimo o ovoj božićnoj deliciji. Iako pravi panettone zahtijeva dugotrajnu pripremu i komplicirane postupke, ove se godine svi odlučuju na jednostavniju, kućnu verziju. Panettone muffini jednako su ukusni, a zaista neodoljivi!
U nastavku donosimo recept Jamieja Olivera s kojim ne možete pogriješiti, a sav trud će se isplatiti čim kušate mini verzije panettonea!
Panettone muffini
Sastojci:
- 550 g glatkog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 200 ml mlijeka
- 4 velika jaja
- maslinovo ulje
- 3 velika žumanjka
- 1 žličica paste od mahune vanilije
- 100 g šećera
- 200 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 2 naranče
- 1 limun
- 100 g grožđica
- 50 g badema u listićima
Postupak:
- Ako koristite električni mikser, spojite ga s kukom za tijesto.
- Pomiješajte brašno i kvasac s 1½ žličice morske soli, zatim zagrijte i postupno umiješajte mlijeko i 3 jaja, dok se ne sjedini. Mijesite ručno 10 do 15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8 do 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
- Nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1½ sat, dok se ne udvostruči. Izvadite iz zdjele pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer.
- Nakon što spojite sve sastojke, dodajte maslac. Mijesite još 10 minuta – pomoću električne miješalice ovaj će korak biti mnogo lakši. Ponovno pokrijte i ostavite na toplom 1 sat dok se ne udvostruči.
- Obložite 2 kalupa za muffine s 15 papirnatih kalupića.
- Izvadite iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak iz tijesta. Umiješajte grožđice.
- Od tijesta oblikujte 15 loptica i stavite u papirnate kalupiće. Poklopite i ostavite na toplom 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200ºC (nemojte koristiti ventilator).
- Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 15 do 20 minuta dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju.
- Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.
- Napomena: drugo dizanje možete raditi u hladnjaku preko noći. Izvadite ga ujutro, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim nastavite s receptom.
@cookwithmanuela ✨traditional Italian panettone in a muffin size✨ Panettone is THE Italian classic, traditional and a must-have Christmas dessert. And here is my recipe for the muffin-shaped mini panettoni, with the same texture and aroma of the classic panettone, simply baked in smaller size - no need for a panettone mold and only takes 25 minutes to bake 🙌🏻 Ready to try it too?!?#panettone #italianrecipe
♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依
Foto: Instagram, Tik Tok