Mnogima omiljen desert zasigurno su palačinke. Mekane, neodoljivog okusima, s bezbroj opcija za punjenje i posip – volimo ih slatke i slane, zapečene u pećnici, pripremljene doma ili kupljene na štandu. No, jedno je sigurno, najukusnije su kada nam ih peku bake i mame. U zadnje vrijeme popularne su na razne moderne načine, pa smo vam tako donosili recepte za palačinke s pistacijom, za palačinke-cimet rolice i tiramisu palačinke! Danas se pak vraćamo u prošla vremena kada su bile popularne palačinke u vinskom umaku (wine chateau).
Recept za palačinke u vinskom umaku
Sastojci za palačinke:
- 2 jaja
- 250g glatkog brašna
- 350 ml mlijeka
- 100 ml mineralne vode
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- ulje
- opcionalno: limunova korica, 1 vanilin šećer
Sastojci za vinski umak:
- 2 žumanjka
- 1,5 dcl bijelog vina
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Sastojci za punjenje palačinka:
- 120 g mljevenih oraha
- 70 g šećera u prahu
- malo cimeta
Postupak:
- U posudi pjenjačom ili mikserom umutite jaja, sol, šećer. Postupno dodajte po malo brašna i mlijeka. Ako je smjesa gusta razrijedite ju mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
- Ako za aromu dodajete limunovu koricu i vanilin šećer, učinite to sada.
- Zagrijte tavu i dodajte ulje. Uklonite višak ulja, i kada je tava vruća ulijte 1 šeflju smjese. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite. Obje strane palačinke trebaju poprimiti lijepu, zlatnu boju.
- U posudi pomiješajte mljevene orahe, cimet i šećer.
- Pečene palačinke napunite smjesom oraha, cimeta i šećera i složite ih u trokut.
- Pripremite vinski umak – kuhajte ga na pari. Jednu zdjelu napunite vodom i stavite na vatru, a u nju stavite drugu zdjelu. U nju dodajte žumanjke i tri žlice šećera u prahu te razmutite pjenjačom. Uz stalno miješanje dodajte vino i kuhajte na laganoj vatri (da se jaja ne zgrudaju) dok ne dobijete fini umak, odnosno pjenicu.
- Palačinke prelijte vinskim umakom i poslužite.
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash