Palačinke u vinskom umaku: Pomalo zaboravljen desert dostojan svih svečanosti
Palačinke u vinskom umaku: Pomalo zaboravljen desert dostojan svih svečanosti

Palačinke u vinskom umaku: Pomalo zaboravljen
desert dostojan svih svečanosti

Mnogima omiljen desert zasigurno su palačinke. Mekane, neodoljivog okusima, s bezbroj opcija za punjenje i posip – volimo ih slatke i slane, zapečene u pećnici, pripremljene doma ili kupljene na štandu. No, jedno je sigurno, najukusnije su kada nam ih peku bake i mame. U zadnje vrijeme popularne su na razne moderne načine, pa smo vam tako donosili recepte za palačinke s pistacijom, za palačinke-cimet rolice i tiramisu palačinke! Danas se pak vraćamo u prošla vremena kada su bile popularne palačinke u vinskom umaku (wine chateau).

 

palačinke u vinskom umaku

Recept za palačinke u vinskom umaku

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250g glatkog brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • ulje
  • opcionalno: limunova korica, 1 vanilin šećer

Sastojci za vinski umak:

  • 2 žumanjka
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za punjenje palačinka:

  • 120 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera u prahu
  • malo cimeta

Postupak:

  • U posudi pjenjačom ili mikserom umutite jaja, sol, šećer. Postupno dodajte po malo brašna i mlijeka. Ako je smjesa gusta razrijedite ju mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
  • Ako za aromu dodajete limunovu koricu i vanilin šećer, učinite to sada.
  • Zagrijte tavu i dodajte ulje. Uklonite višak ulja, i kada je tava vruća ulijte 1 šeflju smjese. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite. Obje strane palačinke trebaju poprimiti lijepu, zlatnu boju.
  • U posudi pomiješajte mljevene orahe, cimet i šećer.
  • Pečene palačinke napunite smjesom oraha, cimeta i šećera i složite ih u trokut.
  • Pripremite vinski umak – kuhajte ga na pari. Jednu zdjelu napunite vodom i stavite na vatru, a u nju stavite drugu zdjelu. U nju dodajte žumanjke i tri žlice šećera u prahu te razmutite pjenjačom. Uz stalno miješanje dodajte vino i kuhajte na laganoj vatri (da se jaja ne zgrudaju) dok ne dobijete fini umak, odnosno pjenicu.
  • Palačinke prelijte vinskim umakom i poslužite.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori