Iako posljednjih godinu dana puno više vremena provodimo kod kuće nego što je bio slučaj u ‘starom normalnom svijetu’, u onom pravom, obilnom doručku još uvijek najčešće uživamo vikendom. Lijena subotnja jutra idealna su za eksperimentiranje u kuhinji i uživanje u dugom i opuštenom doručku.
Palačinke i omlet pritom su jedna od onih jela koja najčešće spravljamo, no ako su vam već pomalo dosadile njihove klasične verzije, isprobajte ovaj recept.
Palačinke s povrćem na japanski način
Riječ je o spoju palačinke i omleta, odnosno palačinkama s povrćem koje su nadahnute japanskim jelom okonomiyaki u Kansai stilu, omletom koji se u prijevodu doslovno naziva “na tvoj način”, “po tvom ukusu” ili “na tavu” i koji se poslužuje s istoimenim umakom. Recept smo pronašli na stranicama Zare Home koja je nedavno dodala nekoliko novih recepata koje možete isprobati.
Za ovaj recept možete upotrijebiti povrće koje pronađete na tržnici, ono što imate u hladnjaku ili ostatke povrća, jaja i jogurt. Rižino brašno koje se koristi u receptu slobodno možete zamijeniti običnim pšeničnim.
Sastojci:
- 5 bjelanjaka
- 150 g rižinog brašna
- svježi limunski timijan
- 1 žličica svježeg naribanog đumbira
- 1/2 žličice bijele miso paste (po izboru)
- zeleni anis (po izboru)
- 3 mlada luka
- 4 mrkve
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- 200 g zelenog ili ljubičastog kelja (kale)
- stabljike cikle
- 2 stabljike celera s listovima
- 2 grčka jogurta
- nekoliko kapi soka od limuna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 90 ºC. Ogulite mrkve i nasjeckajte ih na tanke trakice. Operite i narežite mladi luk na tanke trakice ili na vrlo tanke krugove. Nemojte bacati mekanije zelene vrhove.
Operite listove kelja i uklonite središnji dio stabljike, koji možete koristiti za juhe. Listove narežite na tanke trakice. Možete dodati i kineski kupus ako ga imate (100 g), također isjeckan na tanke trakice.
Operite stabljike cikle i celera. Ta ćemo dva sastojka poslužiti sirove. Sa stabljika uklonite listove, a zatim ih stavite u vodu s ledom. S oguljenih stabljika izrežite po jednu tanku trakicu i stavite ih u vodu s ledom. Mladi luk koji ste stavili sa strane narežite na tanke krugove i dodajte u vodu s ledom. Ostavite sa strane do trenutka posluživanja.
Pomiješajte bjelanjke, listiće limunskog timijana i rižino (ili pšenično) brašno. Dobro promiješajte i dodajte sve povrće koje ste izrezali na tanke trakice te ako želite, miso pastu.
Neprianjajuću tavu namastite uljem i zagrijte na srednje jakoj dojakoj vatri. U mjericu koja odgovara 1/4 šalice stavite mješavinu i stavite je u zagrijanu tavu. Lopaticom izravnajte smjesu dok ne postane vrlo tanka. Pospite sjemenkama anisa i pustite da poprimi zlatnu boju, pržite oko pet minuta sa svake strane. Uklonite s vatre i održite toplinu palačinki u pećnici na 90 ºC. Ponovite postupak s ostatkom smjese.
Pomiješajte jogurt, prstohvat soli, malo šećera i sjemenke anisa. Ocijedite stabljike cikle, celera i kolutove mladog luka. Palačinke poslužite tople s hrskavim povrćem na trakice i jogurtom.
Foto: Zara Home