Palačinke na sto načina: Omiljeni vikend doručak koji obožavamo u svim varijantama

Palačinke na sto načina: Omiljeni vikend doručak koji obožavamo u svim varijantama

Palačinke u različitim varijantama popularne su u cijelom svijetu. Možete ih jesti sa slanim ili slatkim dodacima, punjenjima i preljevima, odličan su izbor za doručak ili brunch, a njima se volimo zasladiti i nakon ručka, odnosno večere. Preklopljene, zamotane, američke, japanske, danske – volimo ih u svim verzijama.

Recepti s tajnim sastojcima za što mekanije i izdašnije palačinke prenosili su se s generacije na generaciju i zato su u isto vrijeme najzahtjevniji specijalitet, ali i najjednostavniji koji vole pripremati čak i djeca. Upravo taj kontrast čini palačinku toliko zanimljivom. Bilo da ste ljubitelj slanih inačica ovog popularnog jela ili pak slatkih varijacija, u nastavku vam donosimo nekoliko recepata koje ćete sigurno htjeti isprobati u svojoj kuhinji.

Američke palačinke

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslaca

Postupak:

Kroz sito prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Maslac rastopite na laganoj vatri i ostavite da se ohladi. Dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima i pjenjačom sjedinite kako bi dobili svilenkastu smjesu. Na zagrijanoj tavici i malo maslaca formirajte malene palačinke, smjesa mora biti dovoljno gusta kako se ne bi razlijevala. Čim se palačinke počnu dizati okrenite ih još minutu na drugu stranu. Slažite ih jednu na drugu, prelijte javorovim sirupom i poslužite s kriškom maslaca na vrhu.

Voćne palačinke s maslacem od kikirikija

Sastojci za smjesu:

  • 2 jaja
  • 0,5 l bademovog mlijeka
  • 0,25 l gazirane vode
  • 0,4 kg bademovog brašna
  • prstohvat soli
  • 3 žlice kakaa

Sastojci za kremu:

  • maslac od kikirikija
  • kokosovo brašno ili čips od kokosa
  • nasjeckano voće

Postupak:

Pažljivo promiješajte bademovo brašno, mlijeko, vodu, sol i jaja, a na kraju kada razbijete grudice, umiješajte i 3 žlice kakaa.

Kad su palačinke gotove, premažite ih maslacem od kikirikija i sjeckanim voćem po želji. Po svemu pospite kokosovo brašno ili čips i uživajte u ovoj jednostavnoj, ali predivnoj slastici.

Gin tonic palačinke

 

 

 
 

 
View this post on Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 
 

 

A post shared by Jane Aldridge (@seaofshoes) on

Sastojci za sirup:

  • 250 ml gin tonica
  • 2 žlice šećera
  • 1 limun

Sastojci za smjesu:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 250 ml gin tonica
  • ulje za prženje

Postupak:

Da biste napravili sirup, ulijte gin tonic u tavu zajedno sa sokom od šećera i limuna i na laganoj temperaturi zagrijavajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane sirupasta. Uklonite s vatre.

Za palačinke, stavite brašno, jaje, šećer i prstohvat soli u zdjelu, ulijte gin tonic i miješajte dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Manju količinu smjese ulijte u tavu na srednju temperaturu i pecite 1 – 2 minute na svakoj strani. Ponovite s preostalom smjesom.

Poslužite sa sirupom i dodacima po vašem ukusu.

Oreo crumble palačinke

Sastojci:

  • 75 g indijskih oraščića
  • 60 g  brašna
  • 1 zrela banana
  • 2 čajne žličice javorovog sirupa
  • žličica soli
  • oko 0,4 šalice vode
  • 4 izlomljena Oreo keksa
  • ulje za izradu palačinki

Za posluživanje:

  • slatko vrhnje
  • bobičasto voće

Postupak:

U mikseru pomiješajte sve sastojke osim Oreo keksa. Dodajte još vode ako je tijesto previše gusto (trebalo bi biti dosta debelo). Potom dodajte smrvljeni Oreo keks u tijesto i pomiješajte žlicom. Palačinke pržite u tavi s malo ulja, oko 2 min po svakoj strani. Koristite oko 1 – 1,5 žlice tijesta za svaku palačinku. Uživajte u palačinkama sa šlagom i bobičastim voćem.

Japanske souffle palačinke

Japanci su se dosjetili dva deserta spojiti u jedan i tako su nastale souffle palačinke. Odmah ćete ih prepoznati po izgledu, a iako se za pripremu koriste slični sastojci kao i za američke palačinke, ipak postoji jedan detalj koji ih razlikuje od svih ostalih verzija. Naime, dok se palačinke ‘peku’ Japanci tavicu poklope s poklopcem i one se ustvari ‘kuhaju’.

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • maslac za pečenje

Postupak:

Ručnim mikserom izmiksajte žumanjke, vaniliju, prašak za pecivo i jednu žlicu šećera u prahu. Dodajte bjelanjke, sol i limun pa miksajte dok smjesa ne bude pjenasta. Postepeno dodajte šećer i brašno. Na zagrijanu tavicu stavite malo maslaca i žlicom dodajte smjesu, formirajući dvije do tri palačinke. Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, nakon dvije minute okrenite drugu stranu i poslužite tople. Posipajte šećerom u prahu, agavinim sirupom ili ih servirajte uz kuglicu sladoleda.

Hrskave nizozemske palačinke

Sastojci:

  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1/2 šalice punomasnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 limenke kompota breskvi
  • 2 žlice javorovog sirupa

Postupak:

Brašno, jaja, šećer, vaniliju i mlijeko ubacite u multipraktik pa pulsirajte dok se tijesto ne poveže. Ostavite ga da odstoji 20-ak minuta, a zatim tavicu s debelim dnom stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Dodajte maslac i protresite tavicu da se cijelo dno natopi i ulijte smjesu za palačinke.

Pecite 20-ak minuta dok palačinka ne postane zlatna, a rubovi uvrnuti. U međuvremenu na tavici s malo javorovog sirupa karamelizirajte breskve iz kompota dok ne puste sok koji se treba reducirati, slijepiti, a breskve će postati rumene. Nizozemske palačinke poslužite iz tavice, a dekorirajte breskvama, jogurtom i zaslađivačem po izboru.

Zelene palačinke sa špinatom

Sastojci:

  • 100 g špinata
  • 140 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žlica kokosovog ulja za pečenje

Postupak:

Ako u svoju prehranu želite ubaciti više povrća, a bez da kompromitirate okus, ovo je recept za vas. Operite špinat pa s mlijekom, soli, muškatnim oraščićem i jajem ubacite u blender. U zdjeli sjedinite sa suhim sastojcima. Pecite na par kapi ulja nekoliko minuta sa svake strane. Palačinke bi trebale biti deblje, baš poput onih američkih.

Danske æbleskiver palačinke

Originalnog danskog naziva æbleskiver, danske su palačinke u obliku kuglice. Naziv doslovno znači kriške jabuka na danskom jeziku iako se jabuke ne koriste u receptu. Najsrodnije su Yorkshire pudingu, nizozemskim poffertjes palačinkama ili našim fritulama po obliku, no mogu se i puniti, primjerice Nutellom. Serviraju se najčešće uz neko toplo, snažnije zimsko piće.

Sastojci:

  • 250 g višenamjenskog brašna
  • dva do tri prstohvata soli
  • prstohvat praška za pecivo
  • dva do tri prstohvata vanilin šećera
  • 4 dcl vrhnja
  • 100 g maslaca
  • 3 jaja
  • žlica šećera

Priprema:

Priprema danskih palačinki prilično je jednostavna, no trebat će vam okrugli kalup kako biste ostvarili njihov autentičan oblik ili tava sa okruglim utorima.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite šećer i bjelanjke u čvrstu masu. U drugoj posudi izmiješajte žutanjke, brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Polako i oprezno te dvije smjese izmiješajte dodajući na kraju vrhnje. Otopite maslac i smjesi dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Obavezno pričekajte da se ohladi.

Posebnu tavu s utorima za danske palačinke nauljite i stavite na srednje jaku vatru. U slučaju da ju nemate, upotrijebite običnu tavu u koju možete naliti više ulja, kao za prženje. S grabilicom za juhu nalijte smjesu u utore u tavu ili dodajte u zagrijano ulje, kao da npr. idete peći fritule. Kada se gornja strana počne crveniti, lagano štapićem dodirnite smjesu i okrenite ju pritiskom prema dolje kako bi se ravnomjerno ispržila. Kao da želite okrenuti loptu u vodi. Izvadite ih, ocijedite od ulja, ohladite i servirajte s pekmezom, slatkim umacima ili samo pospite šećerom u prahu.

Kaiserschmarrn iliti propale palačinke

Sastojci:

  • 3 cijela jaja
  • 2 žlice šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žlice (40-50 g) maslaca
  • malo šećera u prahu (za posipanje)
  • kompot od šljiva ili pasirane jabuke kao prilog

Postupak:

Razdvojiti žumanjak i bijelanjak u zasebne zdjele. U žumanjak dodati šećer i pjenasto umiješati. Zatim dodati mlijeko i pomalo dodajući brašno miješati s pjenjačom u jednoličnu smjesu bez grudica. U bjelanjke dodati prstohvat soli pa s mikserom umiješati u čvrsti snijeg. Zatim snijeg dodati u smjesu i lagano pjenjačom sjediniti, ali bez previše miješanja. Zagrijati veću tavu, istopiti maslac te uliti svu smijesu. Nakon 3 do 4 minute kada se smjesa lagano zapeče (odozgo je još mekana i skoro pa tekuća), pomoću dvije vilice podijeliti na četiri dijela i okrenuti na drugu stranu. Malo zapeći i s druge strane, 1 do 2 minute, te s vilicom istrgati na komadiće. Još malo miješajući propeći da vam ne bi koji komadić ostao sirov, pazeći da ne zagori.

Istresti na tanjur i posuti šećerom u prahu. Dodati kompot od šljiva (ili pasirane jabuke) i nakon što pojedete, po želji, ponovite postupak.

Hottokēki japanske palačinke

Sastojci:

  • 2 velika jaja
  • 180 ml mlaćenice
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • 60 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice ulja

Postupak:

Dobro smiksajte jaja, mlaćenicu, šećer, ekstrakt vanilije i sol te dodajte ostatak sastojaka kako bi dobili jednoličnu gustu smjesu. Zagrijte tavu, nauljite je te namastite aluminijski okrugli kalup ako ga imate. Ako ga nemate možete jednokratne kalupe izraditi od kartona omotanog masnim papirom za pečenje. Veličinu regulirate sami, zlatna sredina su trake duge 30 cm i široke 4,5 cm koje spajate u kružnicu.

Kalup položite na tavu, do polovice ulijte smjesu za palačinku te pecite 4-5 minuta ili dok na površini ne vidite mjehuriće. Zatim pažljivo preokrenite i još toliko pecite na drugoj strani – znate da je gotovo kad je s obje strane zlatno-smeđa. Hottokēki se obično jedu s javorovim sirupom, ali možete dodati i šlag, voće ili sladoled. Oduševit će vas koliko su mekane!

Poffertjes – male nizozemske palačinke

Sastojci (za 15-tak poffertjes):

  • 100 g pšeničnog brašna (ili 50 g pšeničnog + 50 g heljdinog)
  • pola vrećice sušenog kvasca
  • 30 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • ekstrakt vanilije
  • maslac za premazivanje tave
  • šećer u prahu, maslac ili jagode i šlag za posipanje (ili čokolada ako vam je draže)

Postupak:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac u zdjeli te na dnu formirajte udubinu. Sa strane umutite jaje, toplo mlijeko i vaniliju, ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima te pomiješajte tako da ne bude grudica. Prekrijte folijom i stavite na toplo mjesto da kvasac reagira. Zagrijte tavu (nije važno što nemate pravu tavu za poffertjes – zabavite se s običnom teflonskom tavom), rastopite maslac te žlicom oblikujte male palačinkice. Kad se mjehurići pojave s jedne strane okrenite na drugu dok lagano ne posmeđi. Servirajte toplo s dodacima kojima želite – tradicionalno se posipaju šećerom u prahu i malo maslaca ili jagodama i šlagom, no pustite mašti na volju i uživajte.

Palačinke od kukuruza i tikvica

Sastojci:

  • 3 šalice naribanih tikvica
  • 1 šalica kukuruznih zrna
  • 4 velika jaja
  • 1/2 žličice suhog bosiljka
  • 1/2 žličice origana
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 šalice isjeckanog cheddar sira
  • 3/4 šalice brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu

Za spicy jogurt:

1/2 šalice grčkog jogurta pomiješajte s 1 žlicom chilli umaka

Postupak:

Naribane tikvice prvo stavite u čistu krpu za suđe kako biste ih osušili. Zatim tikvice u zdjeli pomiješajte s kukuruzom i jajima, ubacite bosiljak, origano i češnjak u prahu te po svom ukusu začinite solju i paprom. Nakon toga umiješajte sir i brašno dok se smjesa ne sjedini.

U tavi zagrijte ulje. Svaku palačinku pecite oko 2 minute, sve dok ne poprimi zlatnu boju. Zatim ju okrenite i minutu do dvije duže pecite.

Nakon što su palačinke gotove, poslužite ih sa spicy jogurtom, pečenim jajima i hrskavom slaninom.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori