

Danas je internacionalni dan palačinka, a ovo su najbolji recepti za palačinke svjetskih kuhinja
Međunarodni dan palačinki slavi se svake godine na dan prije početka korizme, odnosno na pokladni utorak. Palačinke su još u davnini služile kao izvrstan način za iskoristiti preostala jaja, mlijeko, šećer i maslac prije nego službeno počne korizma, a to je za vjernike značilo i post i odricanje nekih namirnica. Ove godine dan palačinka obilježavamo 4. ožujka!
Francuske, američke, japanske, danske, nizozemske i naravno, naše domaće, palačinke naših baka – volimo ih u svim verzijama. Recepti s tajnim sastojcima za što mekše i izdašnije palačinke prenosili su se s generacije na generaciju i zato su u isto vrijeme zahtjevan specijalitet, ali i najjednostavniji obrok koji vole pripremati čak i djeca. Upravo taj kontrast čini palačinke toliko zanimljivima. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata različitih zemalja koje ćete sigurno htjeti isprobati u svojoj kuhinji.

Recept za klasične, domaće palačinke
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 350 ml mlijeka
- 100 ml mineralne vode
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- ulje
-opcionalno: limunova korica, 1 vanilin šećer
Postupak:
- U posudi pjenjačom ili mikserom umutite jaja, sol, šećer. Postupno dodajte po malo brašna i mlijeka. Ako je smjesa gusta razrijedite ju mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
- Ako za aromu dodajete limunovu koricu i vanilin šećer, učinite to sada.
- Zagrijte tavu i dodajte ulje. Uklonite višak ulja, i kada je tava vruća ulijte 1 šeflju smjese. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite. Obje strane palačinke trebaju poprimiti lijepu, zlatnu boju.
- Prva palačinka uvijek je “probna” – podijelite ju s ukućanima da utvrdite treba li možda dodati još šećera ili soli.
- Palačinke poslužite uz marmelade i džemove, čokoladni namaz, voće i med. Neki najviše vole i prazne palačinke, a izvrsne su i s limunom i šećerom. Dobar tek!

Američke palačinke
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 1 žlica šećera u prahu
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice maslaca
- javorov sirup
Postupak:
- Kroz sito prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Maslac rastopite na laganoj vatri i ostavite da se ohladi.
- Dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima i pjenjačom sjedinite kako bi dobili svilenkastu smjesu.
- Na zagrijanoj tavici i malo maslaca formirajte malene palačinke, smjesa mora biti dovoljno gusta kako se ne bi razlijevala.
- Čim se palačinke počnu dizati okrenite ih još minutu na drugu stranu.
- Slažite ih jednu na drugu, prelijte javorovim sirupom i poslužite s kriškom maslaca na vrhu.
Japanske souffle palačinke
Japanci su se dosjetili dva deserta spojiti u jedan i tako su nastale souffle palačinke. Odmah ćete ih prepoznati po izgledu, a iako se za pripremu koriste slični sastojci kao i za američke palačinke, ipak postoji jedan detalj koji ih razlikuje od svih ostalih verzija. Naime, dok se palačinke ‘peku’ Japanci tavicu poklope s poklopcem i one se ustvari ‘kuhaju’.
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 6 žlica glatkog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 žličica limunovog soka
- prstohvat soli
- maslac za pečenje
Postupak:
- Ručnim mikserom izmiksajte žumanjke, vaniliju, prašak za pecivo i jednu žlicu šećera u prahu.
- Dodajte bjelanjke, sol i limun pa miksajte dok smjesa ne bude pjenasta.
- Postepeno dodajte šećer i brašno.
- Na zagrijanu tavicu stavite malo maslaca i žlicom dodajte smjesu, formirajući dvije do tri palačinke.
- Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, nakon dvije minute okrenite drugu stranu i poslužite tople.
- Posipajte šećerom u prahu, agavinim sirupom ili ih servirajte uz kuglicu sladoleda.
Danske æbleskiver palačinke
Originalnog danskog naziva æbleskiver, danske su palačinke u obliku kuglice veličine oraha. Naziv doslovno znači kriške jabuka na danskom jeziku iako se jabuke ne koriste u receptu. Najsrodnije su Yorkshire pudingu, nizozemskim poffertjes palačinkama ili našim fritulama po obliku, no mogu se i puniti, primjerice Nutellom. Serviraju se najčešće uz neko toplo, snažnije zimsko piće.
Sastojci:
- 250 g višenamjenskog brašna
- dva do tri prstohvata soli
- prstohvat praška za pecivo
- dva do tri prstohvata vanilin šećera
- 4 dcl vrhnja
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- žlica šećera
Priprema:
- Priprema danskih palačinki prilično je jednostavna, no trebat će vam okrugli kalup kako biste ostvarili njihov autentičan oblik ili tava sa okruglim utorima.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite šećer i bjelanjke u čvrstu masu.
- U drugoj posudi izmiješajte žutanjke, brašno, sol, šećer i prašak za pecivo.
- Polako i oprezno te dvije smjese izmiješajte dodajući na kraju vrhnje.
- Otopite maslac i smjesi dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Obavezno pričekajte da se ohladi.
- Posebnu tavu s utorima za danske palačinke nauljite i stavite na srednje jaku vatru. U slučaju da ju nemate, upotrijebite običnu tavu u koju možete naliti više ulja, kao za prženje.
- S grabilicom za juhu nalijte smjesu u utore u tavu ili dodajte u zagrijano ulje, kao da npr. idete peći fritule.
- Kada se gornja strana počne crveniti, lagano štapićem dodirnite smjesu i okrenite ju pritiskom prema dolje kako bi se ravnomjerno ispržila. Kao da želite okrenuti loptu u vodi.
- Izvadite ih, ocijedite od ulja, ohladite i servirajte s pekmezom, slatkim umacima ili samo pospite šećerom u prahu.
Hottokēki japanske palačinke
Sastojci:
- 2 velika jaja
- 180 ml mlaćenice
- 50 g šećeraž
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
- 60 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 2 žlice ulja
Postupak:
- Dobro smiksajte jaja, mlaćenicu, šećer, ekstrakt vanilije i sol te dodajte ostatak sastojaka kako bi dobili jednoličnu gustu smjesu.
- Zagrijte tavu, nauljite je te namastite aluminijski okrugli kalup ako ga imate. Ako ga nemate možete jednokratne kalupe izraditi od kartona omotanog masnim papirom za pečenje.
- Veličinu regulirate sami, zlatna sredina su trake duge 30 cm i široke 4,5 cm koje spajate u kružnicu.
- Kalup položite na tavu, do polovice ulijte smjesu za palačinku te pecite 4-5 minuta ili dok na površini ne vidite mjehuriće.
- Zatim pažljivo preokrenite i još toliko pecite na drugoj strani – znate da je gotovo kad je s obje strane zlatno-smeđa.
- Hottokēki se obično jedu s javorovim sirupom, ali možete dodati i šlag, voće ili sladoled. Oduševit će vas koliko su mekane!
Poffertjes – male nizozemske palačinke
Sastojci (za 15-tak poffertjes):
- 100 g pšeničnog brašna
- pola vrećice sušenog kvasca
- 30 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 150 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
- ekstrakt vanilije
- maslac za premazivanje tave
- šećer u prahu, maslac ili jagode i šlag za posipanje (ili čokolada ako vam je draže)
Postupak:
Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac u zdjeli te na dnu formirajte udubinu. Sa strane umutite jaje, toplo mlijeko i vaniliju, ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima te pomiješajte tako da ne bude grudica. Prekrijte folijom i stavite na toplo mjesto da kvasac reagira. Zagrijte tavu (nije važno što nemate pravu tavu za poffertjes – zabavite se s običnom teflonskom tavom), rastopite maslac te žlicom oblikujte male palačinkice. Kad se mjehurići pojave s jedne strane okrenite na drugu dok lagano ne posmeđi. Servirajte toplo s dodacima kojima želite – tradicionalno se posipaju šećerom u prahu i malo maslaca ili jagodama i šlagom, no pustite mašti na volju i uživajte.
Foto: Pexels, Instagram