Danas je internacionalni dan palačinka, a ovo su najbolji recepti za palačinke svjetskih kuhinja
Danas je internacionalni dan palačinka, a ovo su najbolji recepti za palačinke svjetskih kuhinja

Danas je internacionalni dan palačinka, a ovo su najbolji recepti za palačinke svjetskih kuhinja

Međunarodni dan palačinki slavi se svake godine na dan prije početka korizme, odnosno na pokladni utorak. Palačinke su još u davnini služile kao izvrstan način za iskoristiti preostala jaja, mlijeko, šećer i maslac prije nego službeno počne korizma, a to je za vjernike značilo i post i odricanje nekih namirnica. Ove godine dan palačinka obilježavamo 4. ožujka!

Francuske, američke, japanske, danske, nizozemske i naravno, naše domaće, palačinke naših baka – volimo ih u svim verzijama. Recepti s tajnim sastojcima za što mekše i izdašnije palačinke prenosili su se s generacije na generaciju i zato su u isto vrijeme zahtjevan specijalitet, ali i najjednostavniji obrok koji vole pripremati čak i djeca. Upravo taj kontrast čini palačinke toliko zanimljivima. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata različitih zemalja koje ćete sigurno htjeti isprobati u svojoj kuhinji.

Dan palačinka

Recept za klasične, domaće palačinke

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 g glatkog brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • ulje

-opcionalno: limunova korica, 1 vanilin šećer

Postupak:

  • U posudi pjenjačom ili mikserom umutite jaja, sol, šećer. Postupno dodajte po malo brašna i mlijeka. Ako je smjesa gusta razrijedite ju mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
  • Ako za aromu dodajete limunovu koricu i vanilin šećer, učinite to sada.
  • Zagrijte tavu i dodajte ulje. Uklonite višak ulja, i kada je tava vruća ulijte 1 šeflju smjese. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite. Obje strane palačinke trebaju poprimiti lijepu, zlatnu boju.
  • Prva palačinka uvijek je “probna” – podijelite ju s ukućanima da utvrdite treba li možda dodati još šećera ili soli.
  • Palačinke poslužite uz marmelade i džemove, čokoladni namaz, voće i med. Neki najviše vole i prazne palačinke, a izvrsne su i s limunom i šećerom. Dobar tek!
Dan palačinka

Američke palačinke

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslaca
  • javorov sirup

Postupak:

  • Kroz sito prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Maslac rastopite na laganoj vatri i ostavite da se ohladi.
  • Dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima i pjenjačom sjedinite kako bi dobili svilenkastu smjesu.
  • Na zagrijanoj tavici i malo maslaca formirajte malene palačinke, smjesa mora biti dovoljno gusta kako se ne bi razlijevala.
  • Čim se palačinke počnu dizati okrenite ih još minutu na drugu stranu.
  • Slažite ih jednu na drugu, prelijte javorovim sirupom i poslužite s kriškom maslaca na vrhu.

Japanske souffle palačinke

Japanci su se dosjetili dva deserta spojiti u jedan i tako su nastale souffle palačinke. Odmah ćete ih prepoznati po izgledu, a iako se za pripremu koriste slični sastojci kao i za američke palačinke, ipak postoji jedan detalj koji ih razlikuje od svih ostalih verzija. Naime, dok se palačinke ‘peku’ Japanci tavicu poklope s poklopcem i one se ustvari ‘kuhaju’.

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • maslac za pečenje

Postupak:

  • Ručnim mikserom izmiksajte žumanjke, vaniliju, prašak za pecivo i jednu žlicu šećera u prahu.
  • Dodajte bjelanjke, sol i limun pa miksajte dok smjesa ne bude pjenasta.
  • Postepeno dodajte šećer i brašno.
  • Na zagrijanu tavicu stavite malo maslaca i žlicom dodajte smjesu, formirajući dvije do tri palačinke.
  • Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, nakon dvije minute okrenite drugu stranu i poslužite tople.
  • Posipajte šećerom u prahu, agavinim sirupom ili ih servirajte uz kuglicu sladoleda.

Danske æbleskiver palačinke

Originalnog danskog naziva æbleskiver, danske su palačinke u obliku kuglice veličine oraha. Naziv doslovno znači kriške jabuka na danskom jeziku iako se jabuke ne koriste u receptu. Najsrodnije su Yorkshire pudingu, nizozemskim poffertjes palačinkama ili našim fritulama po obliku, no mogu se i puniti, primjerice Nutellom. Serviraju se najčešće uz neko toplo, snažnije zimsko piće.

Sastojci:

  • 250 g višenamjenskog brašna
  • dva do tri prstohvata soli
  • prstohvat praška za pecivo
  • dva do tri prstohvata vanilin šećera
  • 4 dcl vrhnja
  • 100 g maslaca
  • 3 jaja
  • žlica šećera

Priprema:

  • Priprema danskih palačinki prilično je jednostavna, no trebat će vam okrugli kalup kako biste ostvarili njihov autentičan oblik ili tava sa okruglim utorima.
  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite šećer i bjelanjke u čvrstu masu.
  • U drugoj posudi izmiješajte žutanjke, brašno, sol, šećer i prašak za pecivo.
  • Polako i oprezno te dvije smjese izmiješajte dodajući na kraju vrhnje.
  • Otopite maslac i smjesi dodajte ohlađeni otopljeni maslac. Obavezno pričekajte da se ohladi.
  • Posebnu tavu s utorima za danske palačinke nauljite i stavite na srednje jaku vatru. U slučaju da ju nemate, upotrijebite običnu tavu u koju možete naliti više ulja, kao za prženje.
  • S grabilicom za juhu nalijte smjesu u utore u tavu ili dodajte u zagrijano ulje, kao da npr. idete peći fritule.
  • Kada se gornja strana počne crveniti, lagano štapićem dodirnite smjesu i okrenite ju pritiskom prema dolje kako bi se ravnomjerno ispržila. Kao da želite okrenuti loptu u vodi.
  • Izvadite ih, ocijedite od ulja, ohladite i servirajte s pekmezom, slatkim umacima ili samo pospite šećerom u prahu.

Hottokēki japanske palačinke

Sastojci:

  • 2 velika jaja
  • 180 ml mlaćenice
  • 50 g šećeraž
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • 60 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice ulja

Postupak:

  • Dobro smiksajte jaja, mlaćenicu, šećer, ekstrakt vanilije i sol te dodajte ostatak sastojaka kako bi dobili jednoličnu gustu smjesu.
  • Zagrijte tavu, nauljite je te namastite aluminijski okrugli kalup ako ga imate. Ako ga nemate možete jednokratne kalupe izraditi od kartona omotanog masnim papirom za pečenje.
  • Veličinu regulirate sami, zlatna sredina su trake duge 30 cm i široke 4,5 cm koje spajate u kružnicu.
  • Kalup položite na tavu, do polovice ulijte smjesu za palačinku te pecite 4-5 minuta ili dok na površini ne vidite mjehuriće.
  • Zatim pažljivo preokrenite i još toliko pecite na drugoj strani – znate da je gotovo kad je s obje strane zlatno-smeđa.
  • Hottokēki se obično jedu s javorovim sirupom, ali možete dodati i šlag, voće ili sladoled. Oduševit će vas koliko su mekane!

Poffertjes – male nizozemske palačinke

Sastojci (za 15-tak poffertjes):

  • 100 g pšeničnog brašna
  • pola vrećice sušenog kvasca
  • 30 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • ekstrakt vanilije
  • maslac za premazivanje tave
  • šećer u prahu, maslac ili jagode i šlag za posipanje (ili čokolada ako vam je draže)

Postupak:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac u zdjeli te na dnu formirajte udubinu. Sa strane umutite jaje, toplo mlijeko i vaniliju, ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima te pomiješajte tako da ne bude grudica. Prekrijte folijom i stavite na toplo mjesto da kvasac reagira. Zagrijte tavu (nije važno što nemate pravu tavu za poffertjes – zabavite se s običnom teflonskom tavom), rastopite maslac te žlicom oblikujte male palačinkice. Kad se mjehurići pojave s jedne strane okrenite na drugu dok lagano ne posmeđi. Servirajte toplo s dodacima kojima želite – tradicionalno se posipaju šećerom u prahu i malo maslaca ili jagodama i šlagom, no pustite mašti na volju i uživajte.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori