U srcu užurbanog svijeta, važno je usporiti tempo i naučiti svjesno uživati u svakom trenutku. Tome nas uči trenutno vrlo popularna filozofija slow livinga i ujedno potiče da kvalitetnije (i svjesnije) koristimo svoje slobodno vrijeme. Jednostavnošću je najlakše doći do harmonije – zato smo uvijek u potrazi za jednostavnim, a autentičnim mjestima koja pružaju odmak od stresne svakodnevice, odmor i mir. Mjesto gdje slow living nije samo riječ na papiru (ili ekranu) već je ugrađena u svaki aspekt boravka je Pajta. Riječ je i o restoranu i o modernim kolibama smještenima u zagrljaju prirode, u Mađarskoj.
Neka vaš izlet u kolibu i restoran Pajta bude putovanje prema slow livingu. Osjetite ritam prirode, prepustite se trenucima bez planiranja i doživite slobodu koju pruža svaki udah svježeg zraka.
Domaća mađarska kuhinja s twistom
Pajta, koju možete pronaći nedaleko slovenske granice, nešto je posebno. Savršen je primjer promicanja tradicionalnih vrijednosti i gastronomije mađarske regije Őrség kroz modernu prizmu. Restoran koji se sastoji od nekoliko bivših poljoprivrednih zgrada, redizajnirao je poznati arhitekt Gábor U. Nagy, a nalazi se usred prekrasnog polja koje se proteže sve do obale rijeke Szala. Flóra Marjai i Ferenc Kvasznicza, vlasnici Pajte, željeli su stvoriti mjesto gdje se tradicija i lokalne namirnice susreću s modernom gastronomijom i gostoprimstvom s pet zvjezdica.
Sve namirnice s kojima kuhaju dolaze iz regije, od malih proizvođača, lokalnih farmi i sakupljača hrane. Ovdje možete kušati dödölle (okruglice od krumpira s prženim lukom), pačju jetru, velik izbor sireva i domaći kruh, ali pravi kulinarski doživljaj je degustacijski meni s devet sljedova uz vino (stajat će vas oko 80 eura). Vina koja serviraju su mađarska, a zanimljivo je da izrađuju i svoju kombuchu.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Pejzažni namještaj
Kako su vlasnici restorana Pajta svojim gostima godinama preporučali smještaj u okolici, shvatili su da postoji potražnja za smještajem koji će odražavati stil Pajte. Zamolili su arhitekta Gábora U. Nagya da je projektira na isti način kao i restoran, a rezultat je 7 drvenih kućica od 32 četvorna metra, koje je on nazvao ‘pejzažnim namještajem’. Stoje u nizu na rubu pokošene šume, oko 20 minuta hoda od restorana Pajta. Potpuno se stapaju s prirodom, pružajući pravu razinu intimnosti i mira.
Nazvali su ih Kástu by Pajta, a smještaj u njima je dostupan u paketu s doručkom i večerom u Pajta restoranu. Uz potočić u blizini koliba u planu je i izgradnja saune te kneippovske staze, sve u skladu s krajobrazom i konceptom.
Kroz prozor Kástu koliba možete neprestano promatrati brojne životinje koje se slobodno kreću te sasvim sigurno pronaći mir i privatnost. Koliko je vidljivo na njihovim društvenim mrežama, cijena za jednu noć u Kástu by Pajta kolibi iznosi 160 eura.
Foto: Instagram (@kastu_by_pajta i @pajta.barn)