Od slatkoga slađe: Padobranci, tradicionalni božićni keksi s čokoladnom kremom za cijelu obitelji
Ovo su božićni kolačići koji se u našoj obitelji tradicionalno pripremaju već skoro 30 godina. Pod obavezno! Padobranci su jednostavni, hrskavi i kremasti, a možete ih pripremati i s djecom!
Recept za božićne padobrance
Sastojci za puslice:
- 3 bjelanjka (jaja M veličine)
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 250 g mljevenih oraha
- 1 žlica limunovog soka
- 3 žlice krušnih mrvica
Sastojci za kremu:
- 3 žumanjka
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu
- 120 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
Postupak:
Krema
- Žumanjke, jaje i šećer umutiti mikserom te kuhati na pari uz neprekidno miješanje. Krema je skuhana kada kuhača ostavlja trag na dnu posude.
Skloniti s vatre, dodati usitnjenu čokoladu te miješati dok se ne otopi. Ohladiti. - U hladnu kremu mikserom umiješati 100 g umućenog maslaca.
Puslice
- Bjelanjke sobne temperature izraditi mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Na kraju dodati limunov sok. U čvrsti snijeg kuhačom lagano umiješati mljevene orahe i krušne mrvice.
- Na masnom papiru pomoću vrećice za ukrašavanje oblikovati puslice. Puslice peći oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 ˚C. (Na dodir moraju biti čvrste, ali ostati svijetle.)
- Po dvije puslice lijepiti hladnom kremom.
- Savjet: Padobrance pripremiti nekoliko dana prije posluživanja i čuvati u limenim kutijama.
*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mirjana Šmit