Socijalno distanciranje i izolacija u kojoj smo bili tijekom vrhunca pandemije promijenili su našu svakodnevnu rutinu i navike. Urede smo zamijenili onim kućnima, manje smo se kretali, a treninge sveli na minimum. Mnogi od nas su višak slobodnog vremena iskoristili za usavršavanje kulinarskih vještina i isprobavanje novih recepata raznih comfort food jela i nema ništa lošeg u tome. Tijekom izvanrednih i stresnih situacija sasvim je normalno da utjehu, između ostalog, pronalazimo i u hrani pa se ne morate osjećati loše. Međutim, život se posljednjih 10-ak dana počeo polako vraćati u normalu. Postupno su otvarane trgovine, muzeji, knjižare, kafići i restorani, a ovih su dana svoja vrata ponovno otvorile i teretane. Povratak vježbanju znači i povratak na laganiju prehranu pa je vrijeme da sve one recepte u kojima smo uživali tijekom karantene pospremimo u ladicu i okrenemo se zdravijim namirnicama. Znamo da trening i uravnotežena prehrana idu ruku pod ruku, a da bismo postigli još bolje rezultate, svaki obrok koji konzumiramo trebao bi imati idealan omjer proteina, masti i ugljikohidrata. Ako želite uspješno mršaviti, vratiti liniju koju ste imali prije izolacije i općenito se dobro hraniti, u svoju prehranu uvrstite posni, zrnati i skyr sir.
Po čemu se razlikuju i koje sve obroke možete od njih pripremati, pročitajte u nastavku.
Posni sir
Posni sir ima malu kalorijsku vrijednost i nizak sadržaj masnoće pa je idealan za sve koji vode brigu o zdravlju i tjelesnoj težini. Odličan je izvor kalcija koji je važan za zdravlje zuba i kostiju te prevenciju osteoporoze, a sudjeluje i u regulaciji krvnog tlaka. Bogat je proteinima zbog čega je jedna od omiljenih namirnica sportaša i rekreativaca. U 100 grama posnog sira nalazi se 12 g proteina, 3 g ugljikohidrata i samo 2 g masti pa pomaže u gubljenju viška kilograma i postizanju željene tjelesne težine. Konzumacijom posnog sira odgađamo osjećaj gladi pa posljedično smanjujemo ukupan dnevni unos hrane.
Posni sir se može konzumirati u bilo koje doba dana. Možete ga jesti samog ili uključiti u neki recept. S obzirom da pomaže pri oporavku mišića, odličan je izbor nakon treninga. Za doručak ga možete jesti u kombinaciji s voćem ili žitaricama, u salatama će biti izvrstan međuobrok, a možete ga iskoristiti i za razne deserte i snackove.
U nastavku donosimo recept za bruschette od posnog sira, zdravi snack koji možete jesti kako za doručak, tako i za večeru ili međuobrok.
Bruschette s posnim sirom
- integralni kruh
- maslac
- 500 g K Plus Svježeg posnog protein sira
- 1 kiselo vrhnje
- sol
- maslinovo ulje
- slatka crvena paprika (mljevena)
- rajčice
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva dok pripremate sastojke za bruschette. Narežite kruh na tanje kriške i premažite ih tankim slojem maslaca. Složite kriške u protvan na papir za pečenje dok ne postignete zlatno žutu boju s tamnijim rubovima. Pripazite da ih ne pečete duže od 10 minuta. Pomiješajte posni sir s kiselim vrhnjem pa dodajte malo soli i mljevene crvene paprike. Narežite rajčice na male komadiće i dodajte im malo maslinovog ulja. Namažite sirni namaz na kruh te posložite rajčice na vrh i uživajte u ukusnim domaćim bruschettama!
Zrnati sir
Baš kao što mu ime govori, tekstura zrnatog sira zrnastija je od ostalih svježih sireva. Zrnati sir u 100 grama ima nešto više kalorija od posnog sira, a prosječno sadrži oko 25 grama proteina i ima niski udio masti. Odličan je izvor kalcija koji pomaže funkcioniranju mišića, a u njemu se nalaze i zdrave masne kiseline pa je dobar za osobe koje boluju od dijabetesa. Zrnati sir sadrži vitamin A koji je važan kod rasta i razvoja stanica, pogotovo onih vezanih uz imunitet i kožu te vitamin B, koji potiče razbijanje i očuvanje energije iz hrane. Bogat je kazeinom koji pomaže jačem osjećaju sitosti, a sadrži i aminokiseline koje potpomažu organizmu u stvaranju novih proteina.
Zrnati sir je vrlo zasitan pa je, poput posnog, idealan obrok nakon vježbanja i prilikom mršavljenja. Možete ga jesti samostalno, kao prilog ili dodavati u razna druga jela poput smoothieja i salata.
U nastavku donosimo super jednostavni recept za smoothie od zrnatog sira i voća.
Smoothie od zrnatog sira i svježeg, sezonskog voća
Smoothie je mnogima omiljeni napitak idealan za doručak ili međuobrok. S obzirom da je sezona jagoda u punom jeku, pomiješajte jagode i zrnati sir u ukusni napitak koji će vam dati energiju za ostatak dana. Sve što vam od sastojaka treba su svježe jagode, 150 g K Plus Protein Zrnatog sira i 100 ml vode. Sve ubacite u blender, izmiksajte i smoothie je gotov! Po želji možete ubaciti i malo žitarica ili badema.
Skyr
Skyr je tradicionalni islandski sir kremaste strukture i blago slatkastog okusa. Radi se od obranog mlijeka, a ima visok udio proteina te mali udio masti. Iako je populariziran kao jogurt, zapravo je riječ o siru, a zbog žestoke filtracije i uklanjanja sirutke konačni proizvod je čvrste teksture. Islanđani tradicionalno skyr jedu uz zobenu kašu ili kao dodatak ribi. Baš poput posnog i zrnatog sira, i skyr pomaže kod mršavljenja jer sadrži probiotičke kulture koje su dobre za pravilnu probavu. Osim toga sadrži kalcij, kalij, fosfor te vitamine B2 i B12.
Skyr možete umiješati sa zobenim pahuljicama i voćem za zdrav doručak ili napraviti smoothie sa svježim voćem i skyrom umjesto običnog jogurta. Možete ga dodati u tjesteninu umjesto sira ili vrhnja, ubaciti u umake da budu kremastiji ili ga ukomponirati u razne deserte.
U nastavku pronađite recept za proteinske palačinke sa skyrom, okusom vrlo blizu onom na koji ste navikli, ali za manju grižnju savjesti.
Proteinske palačinke sa skyrom
- 120 g K Plus Protein Skyra
- 100 g zobenih pahuljica
- 4 bjelanjka
- 1/2 banane
- 1 čajna žličica stevije
Sve sastojke izmiskajte u blenderu i pecite kao i obične palačinke. Možete ih čak slagati i kao američke. Umjesto Nutelle i marmelade, isprobajte preljev od rastopljene tamne čokolade (80% kakaa) u kombinaciji sa šumskim voćem. Također, svoje proteinske palačinke možete preliti s nekoliko kapi stevije te poslužiti s nasjeckanim orasima i bananom.
Foto: Unsplash, Pexels