

Sigurni smo kako ste svi čuli za Pavlovu tortu, a vjerojatno se mnogima nalazi i na popisu omiljenih poslastica. Lagana i hrskava tekstura kora od meringue (ili beze kora) savršeno se spaja s raznim nježnim kremama, šlagom i voćem. No, ovog puta nije u fokusu Pavlova, već kolačići od meringue. Poznati su kao Meringue cookies, a postoji mali milijun varijacija ovih kolačića.
Baš kao i kore za Pavlovu, ovi su kolačići lagani i hrskavi, napravljeni od tučenih bjelanjaka i šećera. Imaju prozračnu i pahuljastu teksturu, a peku se na niskoj temperaturi kako bi se osušili i ostali bijeli, umjesto da se ispeku i dobiju zlatno-smeđu boju. Pronašli smo recept za njihovu nisko kaloričnu verziju, pa u nastavku saznajte kako napraviti One Calorie Cookies.
One Calorie Cookies
Mini Meringue Cookies su desert koji je zbog svoje veličine i idealan snack. Lako ih je oblikovati i napraviti, za pripremu su potrebna 4 sastojka, a mogu biti klasični ili obogaćeni nekom aromom. No, kako bismo u ovim keksićima- snacku bezbrižno mogli uživati do mile volje, ovdje je njihova ultra niskokalorična verzija. Iako vjerojatno nemaju baš samo 1 kaloriju, ime su dobili zbog sastava. One Calorie Cookies rade se od bjelanjaka, vanilije, vinskog praška za pecivo i niskokaloričnog zaslađivača, odnosno zamjene za šećer.
Recept za One Calorie Cookies
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 1/4 žličice vinskog praška za pecivo (vinski kamen)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1:3-2/3 šalice zamjene za šećer*
*što ga više stavite, bit će slađe, ali i tvrđe
Postupak:
- Umutite bjelanjke, vinski prašak za pecivo i vaniliju dok se ne pojave mjehurići.
- Polako dodajte zaslađivač dok ne dobijete finu i sjajnu smjesu.
- Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i kroz otvor stišćite na kalup obložen papirom za pečenje.
- Pecite na 80-90 stupnjeva otprilike 1 sat i 15 minuta-cilj je isušiti ih, ne ispeći.
- Ugasite pećnicu i ostavite ih unutra još nekoliko sati.
- Uživajte!
Još malo okusa..
Ako svojim hrskavim kolačićima želite dodati još malo okusa, bilo svježine sezonskog voća ili omiljene čokoladne note, vrlo je jednostavno. Čokoladne kapljice možete odmah dodati u smjesu, a već pečene kolačiće možete posipati usitnjenim pistacijama, lješnjacima, orasima ili na vrh dodati laganu kremu i voće.
Foto: Instagram