Blagdansko vrijeme omiljeno je i zbog primamljivih mirisa i okusa koji u nama izazivaju najljepše emocije. Miris božićnih slastica jedna je od najintenzivnijih asocijacija na topao dom i bezbrižno djetinjstvo. Stoga ne čudi što su iz generacije u generaciju na blagdanskim stolovima nezaobilazni uvijek isti keksi i kolači, a recepti s malim tajnama naših baka pažljivo se čuvaju. Miris meda, cimeta, čokolade, oraha, vanilije i voća, posebno je lijepa mješavina koja nas uvodi u blagdansko vrijeme uživanja.
Osim što su tradicionalni božićni kolači izuzetno ukusni i mirisni, njihova dekorativnost, ono je što naglašava autentični duh Božića u našim domovima. i gotovo je nemoguće zaustaviti se na samo jednoj vrsti kolača. Blagdanski stol mora se sastojati od barem nekoliko vrsta kolača s potpisom blagdana.
Osim što ove kolače volimo jesti, njihova priprema lijep je ritual koji se svake godine upiše u našu kolekciju uspomena. Bez obzira pripremate li ih sami, u društvu prijateljica, majke, sestre ili bake, riječ je o procesu koji volimo.
U nastavku donosimo naš izbor božićnih favorita, a vi usporedite ima li sličnosti vaš i naš božićni slatki menu.
Linzeri
Sastojci:
- 35 dag brašna
- 20 dag margarina
- 1 jaje (cijelo)
- 1 žumanjak
- 20 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- naribana korica polovice limuna
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i pretvorite ih u tijesto. Važno je da smjesa bude meka i glatka, ali ne i ljepljiva. Rukama oblikujte kuglu od tijesta, pospite ih brašnom, omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Nakon toga pospite brašno po radnoj površini i razvaljajte na tanku debljinu od svega nekoliko milimetara. Kalupima izrežite zvjezdice, cvjetiće ili krugove. Polovina tih oblika neka bude s malim okruglim otvorom, a polovina bez. Protvan obložite papirom za pečenje i složite izrezano tijesto. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Potom ih premažite omiljenim pekmezom i spojite.
Kuglof
Sastojci:
- 3 jaja
- 3 šalice brašna
- 1 1/2 šalice šećera
- 1 šalica ulja
- 1 šalica mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- sjeckani orasi
- suho voće
Priprema:
Umutite jaja i šećer, dodajte ulje, mlijeko, vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno. Ubacite suho voće i nasjeckane orahe. Ovu mješavinu izlijte u kalup za kuglof i pecite na 200 stupnjeva malo manje od sat vremena.
Raspucanci
Sastojci:
- 210 g oštrog brašna
- 220 g čokolade za kuhanje
- 55 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- pola žličice praška za pecivo
- malo ruma
- malo soli
- šećer u prahu
Priprema:
Izmiješajte brašno i sol. Na laganoj vatri rastopite čokoladu i maslac. Miksajte jaja, šećer i rum sve dok ne postane homogena smjesa pa onda ubacite rastopljenu čokoladu. Na kraju polako ubacite žlicu po žlicu brašna. Smjesu potom ostavite u hladnjaku oko 4 sata jer je važno da postane jako tvrda.
Žlicom i rukama oblikujte kuglice od ohlađene smjese i uvaljajte ih u šećer u prahu. Složite ih na papir za pečenje u veći protvan s malo većim razmakom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva petnaestak minuta.
Gingerbread keksići
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žličice cimeta
- 130 g maslaca
- 180 g šećera
- 1 cijelo jaje
- 4 žlice meda
Priprema:
Riječ je još jednoj slastici za koju vam neće trebati puno truda, ali su zato miris i okus božanstveni. Dakle, sve sastojke izmiješajte i pretvorite ih u mekano tijesto koje ćete potom omotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 15 minuta. Pospite malo brašna na radnu površinu pa razvaljajte tijesto na nekoliko milimetara i kalupima stvorite oblik gingerbread keksića. Poredajte ih u protvan na papir za pečenje. U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva keksiće pecite oko 10 minuta
Mramorni kolač
Sastojci
- 5 jaja
- 14 žlica šećera
- 14 žlica brašna
- 14 žlica mleka
- 12 žlica ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice kakaa
Priprema:
Miksajte žumanjke sa šećerom pa polako dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi napravite snijeg od 5 bjelanjaka, a potom spojite obje smjese. Polovinu smjese sipajte u podmazan protvan, a u drugu polovinu dodajte 2 žlicee kaka. Sve dobro promiješajte. Sipajte preko prvog dijela i vilicom poravnajte tamni dio mramornog kolača preko cijele smjese. Pecite u zagrijanog pećnici na 200 stupnjeva. Kada je kolač gotov pospite ga šećerom u prahu.
Orahnjača
Sastojci za tijesto:
- 3 dag svježeg kvasca
- 40 dag brašna
- 8 dag maslaca
- 8 dag šećera
- 2 žumanjka
- malo soli
- naribana limunova korica
- 2,5 dl mlijeka
Nadjev:
- 40 dag oraha
- 30 dag šećera
- 10 dag grožđica
- 2 dl mlijeka
- limunova korica
- cimet
- malo ruma
- 1 vanilin šećera
Priprema – tijesto:
Pomiješajte kvasac, šećer, brašno i toplu vodu. Nakon toga ostavite na toplom. Brašno potom stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu. U tu smjesu dodajte kvasac. Nakon toga umiješajte mlijeko i dobro miješajte kako bi tijesto bilo mekano. Neka se diže oko sat vremena. Potom ga podijelite na dva dijela i razvaljajte na površini koju ste prethodno pobrašnili.
Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u kalup za pečenje premazan uljem. U ovoj fazi još ne stavljajte peći već pustite da se diže oko 15 minuta na toplom. Tek onda stavite peći na 180 stupnjeva u zagrijanoj pećnici.
Priprema – nadjev:
Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, grožđicama, rumom, limunovom koricom, cimetom i vanilin šećerom. Sve prelijete vrućim mlijekom i ohladite. Kad se nadjev ohladi, tijesto premažite nadjevom.
Foto: Instagram, Unsplash