Oklagiya: Upoznajte Nikolinu koja u Beču radi gastro radionice i najljepše tematske večere
Oklagiya: Upoznajte Nikolinu koja u Beču radi gastro radionice i najljepše tematske večere

Oklagiya: Upoznajte Nikolinu koja u Beču radi gastro radionice i najljepše tematske večere

Oklagija, odnosno drveni valjak za tijesto, asocijacija nam je na baku koja u toploj kuhinji mijesi kolače, na mamu koja peče keksiće, na djetinjstvo puno brašna, šećera i smijeha.

Kada smo na Instagramu naletjeli na Oklagiyu, na tren smo zastali, a zatim krenuli u jedno pravo scrollanje po profilu prepunom divnih fotografija hrane, druženja oko stola, nasmijanih lica i najava gastro evenata. Iza profila Oklagiya stoji Nikolina Osmokrović, svestrana zaljubljenica u hranu.

Oklagiya

Tko je Oklagiya?

Nikolina je rodom iz Sarajeva, ali Beč joj je odabrani dom još od 2009. godine, kada se nakon srednje škole preselila radi studija. Iako se školovala za pravnicu i radila u struci, hrana i okupljanje ljudi za stolom bili su njen hobi i strast kroz cijeli taj period.

Sve što bih kuhala, jela i otkrivala rado sam dijelila na svom Instagram profilu od 2014. do danas, gdje se za to vrijeme, sasvim usputno, okupila meni draga zajednica ljudi, mojih pratitelja, priča nam Nikolina.

Tek kada me je jednom na semaforu, usred grada, zaustavila djevojka i nazvala mojim Instagram-imenom, iako zaprepaštena, shvatila sam da je ta moja mala zajednica, stvarna i tu, te da imam publiku.

Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya
Nikolina je odrasla u gastro-obitelji, njezini od 1997. godine posjeduju jedan od najboljih restorana u Bosni i Hercegovini. Mnogi tako njenu gastro priču i ljubav prema hrani usko povezuju s time, no ona tvrdi da se foodie u njoj gradio neovisno o obiteljskom restoranu.
Svakako, i to je imalo neki utjecaj na izgradnju ovoga što danas radim, jednako kao i hrana na kojoj sam rasla, hrana mojih baka, tetaka i mame, danas hrana koju jedem kod svojih prijatelja, kao i hrana koju sam otkrivala i otkrivam putujući po svijetu.
Oklagiya
Oklagiya

Oklagiya tematske večere

Sve su se kockice složile u jednom trenutku – kada je postala mama i kada se trebala vratiti na posao koji ju je čekao – skupila je hrabrost i ljubav prema hrani pretvorila u svoj posao. Poznavajući restoranski posao i odricanje koje nosi sa sobom, od početka je znala da ne želi imati vlastiti restoran; to nije moj način za izražavanje kreativnosti i ljubavi prema kuhanju kaže Nikolina.

Stoga sam odlučila izražavati se na svoj način – pokrenula sam tematske večere, shodno godišnjim dobima, na kojima se dvadeset gostiju može prepustiti uživanju svih čula u hrani, vinu i atmosferi koje to, određeno, godišnje doba nosi.

Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya

Volim reći da su Spring, Summer, Autumn i Winter Table moje bebe, jer se tu zaista ispoljavam do kraja, vodeći računa, ne samo o hrani, nego o svim ostalim sitnicama, kako bi čitav događaj i atmosfera imali potpuni smisao. Samo po sebi to nosi veliku organizaciju, tako da bez tima ljudi koji stoji iza mene i doprinosi ostvarenju zamišljenog, ne bih uspjela.

Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya
Nikolina nam priča kako je, sve što je ikad naučila putujući po svijetu, a da se tiče kulture prehrane, odlučila podijeliti s drugima, te je zato pokrenula kulinarske radionice na kojima se na jedan dan s gostima “seli” u određenu državu ili regiju. Do sada su se već održale radionice One day in Morocco, Iran, Greece, a sljedeće koje dolaze su Italy i Japan. Radionice se, za sada, održavaju jednom mjesečno u Beču.
Osim toga, radi manje cateringe, kako voli reći – za ljude koji razumiju hranu. Najčešće su to caterinzi za manje proslave, domjenke, izložbe i privatne zabave. Ponekad radi i kao food-stilista na foto shootinzima.
Kako bih ja rekla, ja sam jedan foodie – allrounder! Trenutno se zakuhava mnogo toga, kada su u pitanju budući dogadjaji. Sredinom lipnja, u suradnji sa prijateljicom koja se bavi prodajom vintage odjeće, organiziramo brunch-event na kojem spajamo modu, hranu i dobro druženje. Tome se već jako veselim!

Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya
Oklagiya

Foto: Snežana Pekija, Nesiba Snagić, Dino Rekanović

Učitati još
Zatvori