Obrnuti tart, odnosno tarte Tatin je francuski klasik koji spaja jabuke i karamelu u mnogima omiljeni desert. Slavna francuska pita nastala je davne 1898. godine, a osmislile su je sestre Stéphanie i Caroline Tatin.
Priča kaže da je pita nastala slučajno kada je Stéphanie, želeći pripremiti klasičnu pitu, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru. Kada je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca, pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila preko jabuka i sve ubacila u pećnicu. Kako bi kasnije lakše izrezala pitu, morala ju je preokrenuti i tako je nastao slavni tarte Tatin.
TikTok verzija obrnutog tarta s jabukama
Prhko tijesto, kiselkaste jabuke i karamela čine ovaj desert posebnim, a ono najbolje od svega je što se vrlo jednostavno priprema. Posljednjih dana na TikToku se šire videa u kojima foodieji pripremaju nešto što su nazvali upside down apple pastry. U pitanju je nevjerojatno jednostavan desert od lisnatog tijesta i jabuka koji nas podsjeća upravo na tarte Tatin.
Par sastojaka i nevjerojatno laka priprema
Za pripremu ovog jednostavnog, a slasnog deserta treba vam svega par sastojaka: med, jabuke i kupovno lisnato tijesto. Na pleh prvo stavite papir za pečenje. Zatim po papiru izlijete malo meda, poredate tanko narezane kriške jabuke i zalijete ih s još malo meda. Izrežete lisnato tijesto u željeni oblik i zatim s njime preklopite jabuke. Razmutite jedno jaje i njime premažete tijesto. Pečete na 180 stupnjeva 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.
Ovaj osnovni recept možete i razraditi pa po želji ubaciti još neke sastojke. Jedna TikTokerica umjesto meda preporučuje javorov sirup, na koji je prvo stavila malo suncokretovih sjemenki, a zatim po njima poredala jabuke. Na kraju je mini tartove posipala šećerom u prahu.
Lisnate obrnute mini pite s jabukama možete poslužiti za desert, a odlična je opcija i za slatki doručak. Za koju god se varijantu odlučili, mi vam samo možemo poželjeti dobar tek!
Foto: Unsplash