Prvi vas vodimo u 201 Studio: Projekt Ivane Bekavac i Mare Kraljević koji spaja hranu, kavu i cvijeće
Zagreb je upravo postao bogatiji za mjesto koje će okupljati sve one željne dobre kave, posebnih kolača, brunch lovere, gladne, žedne i znatiželjne prolaznike, baš kao i one koji su u potrazi za nesvakidašnjim buketom. Jedva smo dočekali da 201 Studio otvori svoja vrata i da zavirimo u svijet sestara Ivane Bekavac i Mare Kraljević.
Što je sve 201 Studio?
Chefica Ivana Bekavac i njena sestra, ekonomistica Mara Kraljević, u novi su projekt utkale sve ono što same vole i žive. Tu se tako našla specialty kava, jednostavne ali drugačije slastice, nekoliko brunch i gablec opcija, puno šarenog cvijeća, par finih vina – i jedan presladak pas Tonči.
Ivana je glavna za cijeli foodie dio, dok je Mara zadužena za cvjetni showroom i slaganje buketa. Uz Ivanu i Maru, neizostavan član tima je i chef Marin Petranović, koji je s Ivanom kuhao na nekoliko prestižnih mjesta poput Hiše Franko i dubrovačkog 360. Ivana i Marin sada su ponovno skupa u kuhinji – doduše puno ležernijoj, ali i osobnijoj.
Ovo je prostor koji ne nameće sam po sebi da je restoran, brunch place ili nešto treće – zato smo ga nazvali Studio. Kroz jutro možeš doći po kavu za van, sjesti i pojesti doručak, kasnije možeš doći na juhu ili sendvič, možeš doći s frendicama ili sam. Može se kupiti buket, doći na vinsku večer ili kulinarsku radionicu – priča nam Ivana.
Kava, hrana, vina i kokteli
Ponuda hrane je mala, a jela su uvijek svježa. Naglasak je na sezonskim namirnicama te na jednostavnim, a istovremeno kreativnim kombinacijama. Ivana nam govori kako je u planu mijenjati namirnice ovisno o sezoni i dostupnosti, pa se tako neke namirnice mogu mijenjati i na tjednoj bazi. Primjerice, startali su s domaćom juhom od buče, no već su im stigle prekrasne gljive s farme s kojom surađuju, pa je u tijeku i kreiranje jela s gljivama.
Na meniju su trenutno domaća granola s domaćim jogurtom, jabukama i pekmezom od šljiva, koje sami beru i od njih rade džem, zatim galette od jabuka i karamele i kolač od badema, palente i limuna, te kao brunch jela, juha od buče i prepečenac s namazom od tofua, sendvič s bučom, tofuom i hrskavim keljom te vege zdjela s hummusom, bulgurom, ciklom, ukiseljenom gorušicom i finom majonezom od bosiljaka.
Suradnje koje ih čine još boljima
Iznimno su ponosni na suradnje s prijateljima koji su stručni i najbolji u onome što rade, a tu ističu food blogericu i prijateljicu Jelenu Markotu, koja za 201 Studio radi izvrsne veganske kekse i brojne druge slastice, a s Ivanom će održavati i kulinarske radionice i tematske vikend bruncheve.
Nakon jutarnjeg dijela koji je posvećen kavi, kolačima i doručku, između 12 i 16 sati u Studiju će biti naglasak na hrani, vinu i snackovima. Finim spicy orašastim plodovima, koji su savršen zalogaj uz piće i razgovor, opskrbljuje ih Ivanina prijateljica Matea Arapović iz brenda Gešenk.
Tu je i mlada i energična vinska stručnjakinja Nina Štulić koja pomaže oko svega vezanog uz vino.
Ideja je da su u ponudi samo tri vina koja će se mijenjati svaka dva tjedna, te da vinari dolaze na vinske večeri i da se kroz ta dva tjedna objašnjava ljudima zašto su odabrana baš ta vina, baš te vinarije. Nina će povremeno održavati vinske večeri, točiti vina, dok ću ja kuhati – priča nam Ivana.
Tu su i dva dobavljača, mala farma u Lici i vrt u Brezovici, a ponudu upotpunjuju i fina Lively Roasters kava i Garden piva.
Tematske večeri i privatni eventi
U planu su i zanimljivi kokteli koji će se povremeno raditi navečer, u posebno organiziranim eventima. Naime, prostor će se povremeno navečer otvarati za posebne evente, a moći će se i iznajmiti za domjenke ili privatne zabave. A ako Ivanine delicije pak poželite jesti i s društvom kod kuće, tu su mini caterinzi koje radi s prijateljicom Dinom Habulin – pa ju možete kontaktirati i s vlastitim idejama.
Čaroban prostor i cvjetni showroom
Već sam ulaz u lokal ostavlja bez daha, a što dublje zakoračite u prostor, primijetit ćete sve više pažljivo osmišljenih detalja. Za uređenje cijelog lokala zaslužna je arhitektica Ivana Krmpotić.
Posebnu notu dodaje i keramika Petre Ceraj iz Studija Pech, a osim što se hrana i kave poslužuju u njenim komadima, keramiku je moguće i kupiti. Jednako tako, i buket se može kupiti zajedno s vazom – nekom od brojnih koje je Mara kupovala i skupljala godina, i ne sluteći da će se jednog dana baviti cvijećem.
Za cvjetni dio u Studiju zadužena je Mara Kraljević. Svaki stol na preslatkoj terasi, kao i u samom prostoru, krase cvjetni aranžmani i buketići u raznim bojama i veličinama. Ipak, prava se čarolija događa u gornjem dijelu prostora, nasuprot otvorene kuhinje. Ondje Mara, okružena brojnim vazama, grančicama i cvijećem, stvara svoje bukete koji se i mogu kupiti ili naručiti.
Tako, ako Ivanu, Maru i Marina ulovite u njihovom elementu, kako užurbano rade i slažu šarene elemente u svoje tanjure, zdjelice ili vaze, dobit ćete najbolji odgovor na pitanje Što je 201 Studio.
Dodatne informacije
Adresa: Petrova ulica 31, 10000 Zagreb
Radno vrijeme: uto-pet 8:00-16:00, sub i ned 9:00-13:00
Instagram: 210 Studio
Foto: Sanja Jagatić