Novi restoran u Rovinju: Artičoka je mjesto u kojem uživaju sva čula
Novi restoran u Rovinju: Artičoka je mjesto u kojem uživaju sva čula

Novi restoran u Rovinju: Artičoka je
mjesto u kojem uživaju sva čula

U starogradskoj jezgri Rovinja, nasuprot ulazu u jedan od najatraktivnijih heritage hotela Spirito Santo, vrata je otvorio novi restoran zvučnog imena – Artičoka. Vlasnik restorana je Rovinjac, Marko Ugrin, čovjek koji je već dokazano, i na primjeru Aperitiv bara Circolo pokazao kako znanje i ideje idu ruku pod ruku s vještinom i umijećem pripreme najukusnijih koktela i ljetnih napitaka. Uz bogatu ponudu, mahom tekućih delicija, poseban je naglasak dan na interijer i eksterijer prostora bara, koji upravo svojim izgledom odudara od uniformiranih ugostiteljskih prostora.

Artičoka vraća sjaj staroj konobi

Na istoj osnovi Ugrin je gradio i priču u novom objektu – jednom od rijetkih mjesta u starom dijelu Rovinja kojemu kameni zidovi (ugodno hladni za ljetnih vrućina) nisu zbijeni već u svoj svojoj raskoši kamenih blokova sada prezentiraju neku novu gastronomsku ponudu u kojoj, već na prvi pogled i osjet, uživaju sva čula.

Dodajmo, i kako je interijer zamišljen od strane samog vlasnika, koji ga je nakon tri godine minucioznog, a u nekim detaljima i filigranskog rada, u potpunosti sam izveo. Artičoka je naime, projekt s kojim se ovom jedinstvenom interijeru nekadašnje tvornice sapuna, a potom i dugogodišnjeg “spacia” (konobe) vratio stari sjaj. Riječ je o ambijentu rustikalnog, i dijelom industrijskog štiha u kojem je sačuvana ljepota i ambijentalna izvornost prostora. Postojeći kameni pod, drveni strop kao i zidovi stoljetne vapnene žbuke zadržani su i valorizirani na način da prostoru vraćaju originalnost i izgled kojeg je imao u prošlosti.

Originalni interijer = originalni menu

Ruku pod ruku s izvornošću i originalnošću prostora idu i jelovnici osmišljeni na dnevnoj ponudi svježih, sezonskih i izvornih namirnica. Poznati rovinjski kuhar Ivan Lešić, u tandemu s Ugrinom kreira jela po uzoru na jelovnike naših starih – jela u kojima je svježe ulovljena riba, netom izvađene iz mreža lokalnih ribara završavala tek koji sat kasnije na tanjurima domaćina. Uz nezaobilazne orade i brancine, tu je i riba na koju se skreće pažnja- ciple, trilje, skuše kao i sve one morske poslastice koje se nađu u dnevnom ulovu ribara. Uz morske plodove, pažnja se poklanja povrću i voću koje se isključivo nabavlja kod lokalnih OPG-ovaca, što znači da im miris, boja i okus autentičan i svjež.

Kontrast kontinenta i priobalja

S druge strane jela poput špageta od kreme od dagnji sa sušenim svinjskim obrazom, ili rižoto s kremom od patliđana, jakovim kapicama i čvarcima dio je ponude baziran na spoju ribljeg i mesnog, odnosno namirnica jadranske i kontinentalne Istre, koje se dobro posložene i poslužene savršeno spajaju. Dakako, posebnu pažnju valja obratiti i na odliče čipseve – od kostiju trilje, rože od ciple ili čipsa od jaja sipa. Osim toga, posebno će oduševiti tjestenina sa škorup kremom od grana padana i istarskim kobasicama, kao i minestrone sa sipama, lignjama, hobotnicom i povrćem. Upravo kontrast kontinenta i priobalja sa svojim okusima, mirisima i posebnostima posebno će se osjetiti i kod kanastrela na kremi od slanutka i kulena.

Također, glavno jelo koje se mora naći na tanjuru svakog iole ozbiljnog gurmana je istarsko meso u kombinaciji s njokima od sipe, čipsom od svinjske kože, čipsom od jaja lignji i sipa, kremom od jabuke i korabe… dok se posebno poglavlje Artičoke odnosi i na slastice koje obaraju svojim okusom i izgledom.

Skriveni dragulj Rovinja

Dakle, nije na odmet još jednom podsjetiti kako je novootvoreni restoran Artičoka lociran u starom dijelu Rovinja, u šarmantnoj, uskoj i stepenastoj ulici koja je samo stotinjak metara udaljena od centra i gradske rive. A upravo, samo tih stotinjak metara odvaja vas od mjesta u kojem istinski uživaju sva čula. Ipak, jednom kada se posjeti postat će neizostavna stanica svih istinskih gurmana i esteta.

Foto: Laura Obrenović

Učitati još
Zatvori