Kako se približavamo samom kraju godine, osvrnuli smo se na sva uzbudljiva otvorenja lokala koji su u 2024. otvorili svoja vrata. Bilo da se radi o potpuno novim konceptima, ili o novim lokacijama postojećih restorana, pekarna ili slastičarnica, ove je godine Zagreb dobio zaista velik broj izvrsnim gastronomskih adresa. U nastavku donosimo cijeli popis!
Kiyomi
Ljetos je otvoren Kiyomi, azijski restorani iza kojeg stoje poznati chef Vid Nikolić i Davor Bienenfeld, vlasnici restorana Torikaya Ramen bar i Izakaya. Kiyomi je panazijski restoran, u fokusu ima robatu (japansku tehniku pečenja sličnu roštilju) i dim sum (mala kineska jela s mesom, ribom ili povrćem, obično u tijestu, obrađena na pari ili prženjem). Tu su i odlične slastice, velika vinska lista te genijalni kokteli.
Kiyomi se nalazi u samom centru Zagreba, na adresi Gajeva ulica 10, a sve detalje možete pronaći ovdje.
Marble
Na adresi Ede Murtića 2E, na samom početku ove godine niknuo je najambiciozniji steakhouse u Hrvatskoj, imena Marble. U ponudi je veliki izbor goveđih steakova, manje ili više prošaranih intermuskularnom masnoćom, baš poput mramora (engl. marble). Nude mogućnosti da sami odaberete željenu pasminu goveda, rez steaka i vrijeme odležavanja mesa, ali i promatrate samu pripremu.
Više informacija o Marbleu donosimo ovdje.
201 Studio
Zagreb je ove jeseni postao bogatiji za mjesto koje okuplja sve one željne dobre kave, posebnih kolača i bruncha, baš kao i one koji su u potrazi za nesvakidašnjim buketom. Naglasak je na sezonskim namirnicama te na jednostavnim, a istovremeno kreativnim kombinacijama. Na meniju su trenutno domaća granola, galette od jabuka i karamele i kolač od badema, palente i limuna te brunch jela poput dnevne juhe, sendviča i vege zdjele. Sestre Ivana Bekavac i Mara Kraljević zaslužne su za ovo jedinstveno i ultra popularno mjesto u gradu!
Sve o 201 Studiju donosimo ovdje.
Bistro 96
Bistro 96 otvoren je ove jeseni u Maksimirskoj ulici 96. Ovo novo gastronomsko osvježenje u Zagreb donosi autentični francuski kulinarski doživljaj. Iza zanimljivog koncepta stoji poznati chef Mario Mandarić, u suradnji s braćom Oliverom i Nikolom Ljubojevićem, velikim zaljubljenicima u francusku kuhinju. U ponudi su tako klasici francuske kuhinje poput juhe od luka, pačjih prsa i kokota u crvenom vinu.
Više o Bistrou 96 donosimo ovdje.
Forty Two
U samom srcu Zagreba, na adresi Petrinjska 42, ljetos je otvoren predivan restoran Forty Two. Lokalne svježe namjernice, sezonski hitovi, divlja riba ulovljena u Jadranskom moru i vrhunski stakeovi samo su dio njihove ponude. Jelovnik je pun vrhunskih delicija poput pate foie grass, tuna tartara i Jakobovih kapica, a tu su i mesna i riblja jela te fini deserti.
Detalje o restoranu i ponudi možete pročitati ovdje.
Trattoria & Enoteca Gola
Početkom godine na Trešnjevci je otvorena trattoria Gola. Ponuda hrane bazira se na tradicionalnim jelima talijanske kuhinje, a jela prati i vinska lista koja sadrži preko 150 etiketa vina, ali i široka ponuda piva, prirodnih cidera i sokova. Više informacija donosimo ovdje.
HOH Terrace Bar
HOH Terrace Bar, smješten na terasi Boutique hotela HOH, ovog je proljeća otvoren u centru grada, na adresi Jurjevska 4. U ponudi su slatko-slane kombinacije poput lisnatog tijesta s poširanim jajima, školjki s francuskom salatom, focaccie s mortadelom i pistacijom, palačinki, vafla, a tu su i kokteli, fina kava, matcha, čajevi i osvježavajući prirodni napici. Više o HOH Terrace Baru donosimo ovdje.
Pithos
Iako nije riječ o novom imenu na zagrebačkoj gastronomskoj sceni, dolaskom novih vlasnika – Martina Reljanovića i Vanija Peševskog – restoran je doživio pravo osvježenje. U Pithosu možete kušati sve od domaćih variva do pašticade, uz čašu pomno biranog vina i kolač na kraju obroka. Sve detalje možete pronaći ovdje.
Bold.burger
U Ilici 65/1, ove je jeseni službeno otvoren Bold– novi dodatak zagrebačkoj gastro sceni specijaliziran za smash burgere, smješten nasuprot popularnog Regular.Bara. Iz ponude ističemo Cheese, Kaj (burger s kajmakom i karameliziranim lukom), Spicy (fermentirana pastu od ljutih paprika Gochujang, pasta koja je glavni sastojak Koreanske kuhinje te Peppadew kiselo slatke papričice) i Bacon burger.
Više o Bold burgerima pročitajte ovdje.
Dante Tapas & More
Smješten na zagrebačkoj Trešnjevci, na adresi Nova cesta 84, Dante Tapas & More u grad je donio prave male zalogajčiće, odnosno popularnu španjolsku formu jela, tapase. U ponudi su tako male mesnih, ribljih i vege jela, odnosno klasika s twistom. Više informacija možete pronaći ovdje.
Brooklyn Bagels
U Zagrebu je otvoren Brooklyn Bagel Co., prvi lokal koji kod nas prodaje prava, originalna bagel peciva s raznim punjenjima. Na adresi Vlaška 12, na samom početku Europskog trga, čekaju vas razne opcije peciva, namaza, ali i već gotove (slatke i slane) kombinacije okusa.
Detalje možete pronaći ovdje.
Fiorito
Maleni kiosk Fiorito otvoren na zagrebačkom Cvjetnom trgu u Zagreb je donio piadine, talijansku deliciju nalik tortilji koja se puni finim delikatesnim sirevima i salamama te svježim povrćem. Osim piadina, Fiorito nudi i Arancine i panirane mini mozzarelle, a tu su i sladoledi i kava.
Više o njihovim piadinama donosimo ovdje.
Crna Ovca
Nakon dugog iščekivanja, sladoledarnica Crna Ovca u Martićevoj ulici otvorila je svoja vrata ove jeseni. Sladoled iz Crne ovce nije poput drugih – kremastiji je, intenzivnijeg okusa, sporije se topi i manje je sladak, što ga čini idealnim desertom za cijelu godinu, a ne samo za vruće ljetne dane. Velika ponuda zanimljivih okusa osvojila je Zagreb, a više detalja donosimo ovdje.
Kurtoš
Popularna ljubljanska pekarnica Sisters Kurtoš početkom godine otvorila se i u Zagrebu. Sestre Špela i Maša Debevc svojim su kurtošima prvo osvojile Ljubljanu, a kako je posao išao odlično, odlučile su poslovnicu otvoriti i u Zagrebu. Napuhnuta, slatka kurtoš peciva pune raznim dodacima, a najpopularniji je onaj punjen kremom od čokolade, domaćim brownijem od čokolade i karamele, sladoledom od bijele čokolade i borovnice.
Nalaze se na adresi Milana Amruša 1, a više o Sisters Kurtoš pekarnici možete saznati ovdje.
505 cafe
Početkom godine Špansko je postalo bogatije za jedno prekrasno mjesto – Caffe bar 505 od tada je mnogima omiljen kvartovski kafić, ali i puno više od toga. Mjesto za opuštanje i druženje, mjesto za kavu, matchu i poneku slasticu, jednako privlači ponudom koliko i uređenjem. Sve o Caffe baru 505 donosimo ovdje.
Mjesta koja su otvorila nove lokale
Bread Club, Ilica
Bread Club, sourdough pekara koja osvaja srca Zagrepčana još od 2019. godine, za kraj 2024. ostavila je najljepše iznenađenje. Na adresi Ilica 203 predstavili su novi koncept poslovnica, s drugačijim dizajnom, vizualnim identitetom, ali i novom ponudom. Nova, 7. poslovnica gostima nudi i doručke poput avokado tosta i grill cheese sendviča, a više informacija možete pronaći ovdje.
O otvorenju nove, 8. lokacije Bread Cluba u centru Zagreba uskoro ćete moći čitati na Journalu.
Boogie Lab, Arena
Nakon prvog Boogie Laba u zagrebačkom Parku kneževa, ove je godine otvoren i Boogie Lab u Areni. Dizajnom i uređenjem nalik prvom, no prostraniji i s nešto drugačijom ponudom, novi Boogie jednako je popularan i uvijek pun. Unatoč tome što se nalazi u najpopularnijem zagrebačkom shopping centru, ovdje gosti imaju dojam kao da su u zasebnom lokalu, što je idealno za predah od kupovine – bilo jutarnji uz kavu i doručak, bilo večernji uz snack i koktel.
Više detalja donosimo ovdje.
Magnolia x Noel Bread & Deli
Prvi zajednički lokal Magnolije i Noel Bread & Deli-ja otvoren je ove jeseni na zagrebačkoj Trešnjevci, u Trakošćanskoj ulici. Poznata zagrebačka slastičarnica Magnolia i craft pekarna Noel Bread & Deli za ovu su lokaciju odabrali selekciju svojih najboljih pekarskih i slastičarskih proizvoda.
Mali prostor na užurbanoj gradskoj lokaciji zamišljen je prvenstveno kao takeaway point, pa je većina proizvoda, kako pekarskih i slastičarskih, tako i napitaka, prilagođena “to go” opciji. Ako ipak u njihovim kolačima, tortama i sendvičima želite u miru uživati uz kavu ili matchu, sjesti možete i na terasu ili za veliki community table.
Detalje donosimo ovdje.
Kukuriku, Mesnička
Nakon prve lokacije na adresi Savska 156, omiljena pekarna Kukuriku ovog se ljeta uselila i u centar grada, na adresu Mesnička 3. Artisan pekarnica u Mesničkoj je manja, ali sasvim dovoljna da gostima ponudi jedinstvene pekarske proizvode po kojima je Kukuriku poznat. Više detalja možete pronaći ovdje.
Noel Bread & Deli
Popularna zagrebačka craft pekarnica ove je zime otvorena na lokaciji Masarykova 24, zatim je ovog je ljeta otvorena na lokaciji Vlaška 76, a prije nekoliko je dana otvorena i na još jednoj lokaciji, Dobri dol 47.
Falko Zagreb
Falko beach bar na Hvaru postoji već 25 godina, a ove je zime otvoren i zagrebački lokal. Nalazi se u ulici Miroslava Kraljevića 8B, na minutu šetnje od Parka Maksimir. Fina kava, sokovi i neodoljivi sendviči savršen su spoj za kratki predah, ali i uživanje u ugodnom ambijentu!
Detalje o Falku možete pročitati ovdje.
Grandma Fogg
Nakon bara Mr.Fogg u Martićevoj te pizzerije Mrs.Fogg u ulici Karla Metikoša, ove je jeseni otvorena i pizzerija Grandma Fogg u Vlaškoj 95. Grandma Fogg nudi pizze al taglio koje se prodaju na komad, a kako i samo ime pizzerije kaže, barem na trenutak podsjetit će vas na one kakve su nekad radile naše bake.
Nedugo nakon otvorenja u Vlaškoj, u City Centru West otvoren je drugi Grandma Fogg. Sve informacije možete pronaći ovdje.
Tori, Trnje
Prvi Tori, restoran chefa Vida Nikolića, nalazi se u zagrebačkom kvartu Špansko. Ovog je ljeta otvoren još jedan Tori, ovog puta na na adresi Zelinska 7, na Trnju. Koncept restorana Tori je klasični azijski street food, s jelima koje Nikolić radi već godinama i koje je više puta usavršavao ili nadograđivao. Na jelovniku tako možete pronaći bao bunse, gyoze, tempura rolls, noodlese, rice bowls i druge delicije.
Više detalja možete pronaći ovdje.
Franko’s Pizza & Bar
Uz originalni lokal u Branimirovoj, od ove je jeseni s radom započela i pizzeria smještena u Darwinovoj 4H. Ponudom se ne razlikuje od lokala u Branimirovoj, ali se na novoj adresi više fokusira na koktele i šampanjac na čaše. Novootvoreni Franko’s ima 45 sjedećih mjesta, a otprilike toliko će ih imati i na terasi za vrijeme toplijih dana. Više detalja donosimo ovdje.
Coming Soon…
BioMania
Nakon 6 godina uspješnog poslovanja na Braču, BioMania stiže i u centar Zagreba – godinu završavamo na najbolji mogući način! Na adresi Tkalčićeva 65 otvara se restoran u kojemu se pripremaju 100 % plant based delicije – zbog kojih su došli do pozicije top 10 veganskih & vegetarijanskih restorana u svijetu prema TripAdvisoru.
Foto: Martina Movrić, Sanja Jagatić, Sanja Tušek, Marija Gašparović, Gordan Svilar