Norveška kultura ispijanja kave poznata je diljem svijeta. Kofein je važan sastojak u kuhinji, ali i dio života poznatih ‘sjevernjaka’. S obzirom na oštre vremenske uvjete koji vladaju veći dio godine, Norvežani finim receptima prkose hladnoj zimi. Osim omiljene šalice tople kave s jajima, poznati su i po desertu kaffefromasj.
Naime u kafićima diljem zemlje uz topli napitak svi uživaju u mousse-u kojeg ćete i sami zavoljeti čim ga isprobate. Hladni dani pozivaju na ostajanje u domu i guštanje u delicijama, pogotovo onim slatkima koji pružaju ugodu i zadovoljstvo. Ako volite kavu obožavat ćete kaffefromasj, slatki zalogaj koji će ubrzo postati zvijezda kućnih druženja uz poslijepodnevnu kavu.
Kaffefromasj mousse
Sastojci:
- 1 paketić goveđe želatine ili agar agar praha
- 2 šalice vrhnja za šlag
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 3/4 šalice crne kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
** tamna, gorka čokolada za posipavanje
Upute:
Napunite 1/3 šalice vrućom vodom i u njoj rastopite želatinu te pustite da se ohladi. Vrhnje za šlag tucite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postepeno dodajte šećer te na kraju kavu i želatin, vaniliju i sol. Podijelite u zdjelice i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, ukrasite naribanom tamnom čokoladom.
Norveška kava s jajem
Sastojci:
- 10 šalica vode
- 3/4 šalice turske kave
- 1 jaje
Upute:
9 šalica vode u lončiću pustite da zavrije, a u međuvremenu u 1/4 šalice vode stavite kavu i jaje te dobro izmiješajte. Smanjite jačinu plamena te umiješajte smjesu jajeta i kave u vruću vodu te ostavite 3 minute. Maknite kavu s vatre i dodajte jednu šalicu hladne vode, ostavite 10 minuta da se ohladi. Ako ju ostavite da vrije duže, okus će biti jači i intenzivniji, ali ne i gorak. Procijedite kroz sito i poslužite uz kaffefromasj mousse.
Foto: Pexels, Instagram