Talijanska delikatesa koja je postala hit u svijetu – donosimo sve što trebate znati o nduji
Talijanska delikatesa koja je postala hit u svijetu – donosimo sve što trebate znati o nduji

Talijanska delikatesa koja je postala hit u svijetu – donosimo sve što trebate znati o nduji

S porastom popularnosti talijanske kuhinje diljem svijeta, rastao je i interes prema manje poznatim, regionalnim namirnicama i specijalitetima. Iako ih svi obožavamo, klasične talijanske namirnice poput parmezana, pršuta i mortadele više nisu toliko interesantni – pažnju sve više privlače manje poznate, a opet autentične, zanimljive i svestrane namirnice. Jedna od takvih namirnica je nduja – pikantna kobasica koja potječe s juga Italije, iz regije Kalabrija. Poznata je po intenzivnom okusu i kremastoj teksturi koja ju čini idealnim dodatkom raznim jelima. Radi se od svinjskog mesa, ljutih, crvenih čili papričica i soli.

Nduja kao hit sastojak

Nduja se jede kao namaz na kruhu ili bruschetama, a sve su popularniji umaci od nduje kojima se dodaje tjestenina, stavljaju se u lazanje, na pizzu, u jaja, a u malim količinama dodaje se juhama i varivima. Radi svoje velike popularnosti, nduju sve češće nalazimo u jelima kuhinja diljem svijeta, pa su tako sada primjerice popularni i nachosi s ndujom.

Ljutkasta kobasica jelima daje crvenu boju i intenzivan okus, pa ako niste sigurni koliko ljuto jelo želite, za početak nduju dodajte u manjim količinama. U nastavku smo izdvojili primamljiv recept za tjesteninu s ndujom.

Tjestenina s ndujom

Ukusan nduja umak za tjesteninu nije samo brz, već je i nevjerojatno ukusan. Kremasta talijanska kobasica, vrhnje, parmezan i limunov sok tajni su spoj sastojaka zaslužan za svilenkasti umak kojem je teško odoljeti.

Sastojci:

  • 100 g tjestenine
  • 70 g maslaca
  • 2 žlice paste od nduje
  • 3/4 šalice vrhnja za kuhanje
  • 60 g naribanog parmezana
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica šećera
  • šaka nasjeckanog peršina
  • sol i papar

Postupak:

  • Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi.
  • Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte nduju i dobro umutite u maslac.
  • Dodajte vrhnje, miješajte dok se lijepo ne sjedini i smanjite vatru.
  • dodajte limunov sok i šećer, ponovno miješajući.
  • Malo po malo dodajte i parmezan, zatim papar, a po potrebi i sol.
  • Kuhanu tjesteninu dodajte u umak, lagano promiješajte.
  • Dodajte peršin pa pustite da se na laganoj vatri sve zajedno kuha još minutu-dvije.
  • Poslužite s parmezanom i crnim paprom.
Učitati još
Zatvori