Postoji više razloga zbog kojih volimo jesen, a jedan od njih jesu svakako najfiniji jesenski plodovi. Jabuke, grožđe, šljive i orašasti plodovi uz prhko tijesto koje se topi u ustima idealna su kombinacija za večernja druženja uz omiljeni film. Osim toga, miris pečenih kestena i topli napitak u ruci definitivni su vjesnici hladnijih dana.
Omiljeni napitak u kojem uživamo svake jeseni
Međutim, postoji još jedna namirnica koja je apsolutna kraljica jeseni – bundeva. Ona je simbol jeseni i lajtmotiv koji se provlači u uređenju interijera, kao i u gastro ponudama. Lako se kombinira u svim jelima – od juhe do deserta. Međutim, posebno ju volimo u omiljenom jesenskom napitku. Jedan od najpoznatijih je svakako Pumpkin Spice Latte koji je popularizirao Starbucks. Riječ je o kavi s dodatkom muškatne tikve i najfinijih jesenskih začina.
No ovoga smo puta pronašli 3 prefina recepta za napitke od bundeve koje možete pripremiti kod kući, a bolji su i od onih iz Starbucksa. Kako bismo zadovoljili svačiji ukus, pronašli smo nešto za jutarnje buđenje, popodnevni odmor nakon ručka, kao i napitak u kojem možete uživati u večernjim druženjima s prijateljima. Svima im je zajedničko to da njihov miris i boja podsjećaju na toplinu doma.
Smoothie od bundeve idealan za početak dana
Zašto ne biste dan započeli ukusnim smoothiejem od bundeve? Ovaj smoothie od bundeve napravljen od grčkog jogurta, pirea od bundeve i mješavine začina savršen je, brz i jednostavan jesenski doručak!
Jednostavno stavite sve sastojke u blender, blendajte 10 minuta, a nakon toga ćete uživati u slatkom i kremastom jutarnjem napitku prepunom vitamina koji će vas razbuditi i dati vam energiju.
Sastojci:
- 1/2 šalice pirea od bundeve
- 1/2 šalice mlijeka po izboru (zobeno, bademovo, punomasno itd.)
- 1/2 šalice smrvljenog leda
- 170 g nemasnog grčkog ili običnog jogurta
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, piment, klinčić), cimeta ili začin po vašem ukusu
- 2 žličice smeđeg šećera (može i javorov sirup, stevija, med)
- Dodajte mjericu proteina s okusom vanilije (po želji).
Priprema
- Pire od bundeve napravite tako da presiječete bundevu na pola i prvo ju očistite od koštica. Zatim ju stavite peći na 200 stupnjeva. Kad omekša i malo se ohladi, uklonite koru, ubacite meso tikve u blender i miksate do konzistencije pirea (ovaj se postupak za pire od bundeve ponavlja i u sljedeća dva recepta).*
- Dodajte preostale sastojke u blender i miksajte dok ne postane glatko. Podijelite u dvije čaše i poslužite sa slamkom. Dobar tek!
Frappuccino od bundeve za lijene jesenske dane
Frappuccino od bundeve možete vrlo jednostavno pripremiti kod kuće i u njemu uživati svaki dan! Posebno će prijati kad malo zahladi pa kad se nakon dugog i napornog dana vratite kući, ušuškate pod dekicu, upalite omiljenu seriju i uživate u svim tim finim okusima jeseni.
Sastojci:
- Šalica i pol hladne kave
- 300 ml nezaslađenog mlijeka od vanilije i badema (ili bilo kojeg drugog mlijeka po izboru)
- 1/4 šalice pirea od bundeve*
- 3 žlice čistog javorovog sirupa (meda, smeđeg šećera ili zaslađivača po želji)
- 1 žličica mljevenog cimeta (ili mješavinu začina: cimet, muškatni oraščić, đumbir, piment, klinčić)
- 1/4 žličice mljevenog klinčića (po želji)
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića (po želji)
- Po želji dodati šlag i preljev od čokolade ili karamele.
Priprema
- Imajte na umu da ne možete jednostavno pomiješati vruću kavu s ledom, bundevom i začinima. Smjesa bi bila vrlo vodenaste teksture i vrlo neukusna. Prvo morate zamrznuti nekoliko sastojaka u kockice leda, pa će vam za to trebati posuda za led.
- Skuhajte kavu onako kako volite te je ulijte u veliku šalicu i stavite u hladnjak preko noći. Kava mora biti vrlo hladna.
- U lončiću zagrijte mlijeko te mu dodajte pire od bundeve, mješavinu začina, smeđi šećer i ekstrakt vanilije. Sve zajedno pomiješajte i stavite u posudu za led. Stavite u škrinju i zamrznite.
- Nakon što se kava ohladi i kockice leda od bundeve zalede, dodajte sve u blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne postane glatka. Dodajte još mlijeka, po želji. Kušajte smrznuto piće i po potrebi dodajte još sladila ili začina. Na kraju možete dodati šlag i napitak ukrasiti preljevom od čokolade, karamele, jagode ili okusom koji želite. Poslužite odmah. Uživajte!
Pumpkin Pie martini za večernja druženja s prijateljima
Ovaj martini izuzetno je jednostavan za napraviti, a možete ga pripremiti za samo 10 minuta i zajamčeno će biti hit na nadolazećim blagdanskim koktel zabavama.
Ako uopće razmišljate o posluživanju koktela za Noć vještica ili Božić, ovaj jednostavan Pumpkin Pie Martini morao bi se naći na vašem popisu! Mi ćemo ga sigurno pripremiti.
Sastojci:
- Vrhnje za šlag
- 1/2 šalice vrhnja s većim postotkom mliječne masti
- 2 žlice šećera (po izboru)
- 2 žlice pirea od bundeve*
- 2-3 žlice cimeta za rub čaše
- 1/4 šalice votke od vanilije
- 1/4 šalice Creme de Cacao likera (svijetlog)
- Žličica i pol mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, piment, klinčić)
Priprema
- Umočite rubove čaša za martini u vodu ili Creme de Cacao. Otresite višak tekućine i umočite rubove u cimet i smeđi šećer. Pripremljene čaše za martini ohladite u hladnjaku najmanje trideset minuta prije posluživanja.
- Dodajte vrhnje za šlag i šećer u zdjelu. Tucite vrhnje dok se ne stvori čvrsta smjesa. Stavite šlag u slastičarsku vrećicu i istisnite u obliku po želji na limeni pleh. Stavite u zamrzivač najmanje 30 minuta prije posluživanja.
- Napunite shaker za koktele do pola ledom. Dodajte pire od bundeve, votku, Creme de Cacao, vrhnje i mješavinu začina. Sve zajedno dobro promiješajte. Pretočite u ohlađene čaše za martini. Ukrasite šlagom koji ste izvadili iz zamrzivača i lagano pospite mješavinom začina. Živjeli!
Foto: Profimedia, Unsplash, Pexels