

Cheesecake je već desetljećima nezaobilazna zvijezda slastičarskog svijeta. Dolazi u raznim okusima i oblicima – bilo da ga pripremate doma ili naručujete u slastičarnicama – složit ćemo se kako je jedan od najpoznatijih deserata na svijetu. Volimo i japanski i new york style cheesecake, a novi trend je izgleda, cheesecake okrenut naopačke?
Trend „naopakog cheesecakea“ inovativna je verzija ovog omiljenog kolača koja privlači pažnju gurmana i ljubitelja kreativnih deserata. Kako je estetika, ali i doza neočekivanog i zabavnog sve poželjnija, naopaki je desert sve veći hit i na društvenim mrežama. U nastavku donosimo recept!

Što je naopaki cheesecake?
Naopaki cheesecake, kako mu ime sugerira, predstavlja „obrnuti“ koncept klasičnog cheesecakea. Umjesto uobičajenog rasporeda s prhkom podlogom od keksa na dnu i kremastim slojem sira na vrhu, naopaki cheesecake ima – obrnuto! Kremasti sirni sloj dolazi na dno posude ili tanjura, dok se hrskava podloga i dodaci poput voća ili karamele slažu gore.
Zašto je postao hit?
Ova zanimljiva verzija postala je popularna zahvaljujući društvenim mrežama, gdje je korisnicima zanimljivo vidjeti poznatu slasticu u novom ruhu. Osim što vizualno izaziva znatiželju, naopaki cheesecake daje i novu teksturalnu dinamiku – umjesto da se podloga natopi kremom, ostaje hrskava do zadnjeg zalogaja. Zabavan efekt donosi i razbijanje ili rezanje gornjeg sloja, odnosno biskvita od keksa, ispod kojeg dolazi krema i voće!
Kako ga pripremiti?
Jedna od prednosti naopakog cheesecakea je i to što ga je jednostavno pripremiti, a za naš recept nije potrebno ni pečenje.
Sastojci
- 250 g zdrobljenih keksa
- 115 g maslaca
- Prstohvat soli
- 1 pakiranje krem sira (oko 225 g) na sobnoj temperaturi
- 115 g mascarpone sira
- 75 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice džema od jagoda/domaćeg kompota
Priprema:
- Usitnite kekse u sitne mrvice. Pomiješajte s maslacem i soli: U zdjeli pomiješajte otopljeni maslac i prstohvat soli s usitnjenim keksima. Dobro promiješajte.
- Formirajte podlogu: Stavite 3/4 smjese keksa u dno kalupa. Pritisnite da dobijete tanak, ravnomjeran sloj koji pokriva dno i stranice kalupa.
- Zamrznite podlogu: Stavite kalup u zamrzivač dok pripremate nadjev.
- U mikseru s pomiješajte krem sir, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Miješajte oko 30 sekundi dok smjesa ne postane kremasta i dobro povezana.
- Dodajte vrhnje za šlag. Počnite miješati na niskoj brzini dok se smjesa ne poveže.
- Postupno povećavajte brzinu i miješajte dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
- Izvadite kalup iz zamrzivača i prelijte kremasti nadjev u kalup.
- Na vrh smjese stavite kompot ili džem i nježno promiješajte nožem.
- Preko vrha pospite preostale usitnjene kekse, pazeći da bude ravnomjerno prekriveno.
- Pokrijte kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak na oko 2 sata, ili dok se ne stisne.
- Preokrenite i poslužite tako da je podloga od keksa na vrhu!
Foto: Unsplash, Instagram