Naopaki cheesecake bez pečenja: omiljena slastica sada izgleda efektnije nego ikad
Naopaki cheesecake bez pečenja: omiljena slastica sada izgleda efektnije nego ikad

Naopaki cheesecake bez pečenja: omiljena slastica sada izgleda efektnije nego ikad

Cheesecake je već desetljećima nezaobilazna zvijezda slastičarskog svijeta. Dolazi u raznim okusima i oblicima – bilo da ga pripremate doma ili naručujete u slastičarnicama – složit ćemo se kako je jedan od najpoznatijih deserata na svijetu. Volimo i japanski i new york style cheesecake, a novi trend je izgleda, cheesecake okrenut naopačke?

Trend „naopakog cheesecakea“ inovativna je verzija ovog omiljenog kolača koja privlači pažnju gurmana i ljubitelja kreativnih deserata. Kako je estetika, ali i doza neočekivanog i zabavnog sve poželjnija, naopaki je desert sve veći hit i na društvenim mrežama. U nastavku donosimo recept!

naopaki cheesecake

Što je naopaki cheesecake?

Naopaki cheesecake, kako mu ime sugerira, predstavlja „obrnuti“ koncept klasičnog cheesecakea. Umjesto uobičajenog rasporeda s prhkom podlogom od keksa na dnu i kremastim slojem sira na vrhu, naopaki cheesecake ima – obrnuto! Kremasti sirni sloj dolazi na dno posude ili tanjura, dok se hrskava podloga i dodaci poput voća ili karamele slažu gore.

Zašto je postao hit?

Ova zanimljiva verzija postala je popularna zahvaljujući društvenim mrežama, gdje je korisnicima zanimljivo vidjeti poznatu slasticu u novom ruhu. Osim što vizualno izaziva znatiželju, naopaki cheesecake daje i novu teksturalnu dinamiku – umjesto da se podloga natopi kremom, ostaje hrskava do zadnjeg zalogaja. Zabavan efekt donosi i razbijanje ili rezanje gornjeg sloja, odnosno biskvita od keksa, ispod kojeg dolazi krema i voće!

Kako ga pripremiti?

Jedna od prednosti naopakog cheesecakea je i to što ga je jednostavno pripremiti, a za naš recept nije potrebno ni pečenje.

Sastojci

  • 250 g zdrobljenih keksa
  • 115 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • 1 pakiranje krem sira (oko 225 g) na sobnoj temperaturi
  • 115 g mascarpone sira
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice džema od jagoda/domaćeg kompota

Priprema:

  • Usitnite kekse u sitne mrvice. Pomiješajte s maslacem i soli: U zdjeli pomiješajte otopljeni maslac i prstohvat soli s usitnjenim keksima. Dobro promiješajte.
  • Formirajte podlogu: Stavite 3/4 smjese keksa u dno kalupa. Pritisnite da dobijete tanak, ravnomjeran sloj koji pokriva dno i stranice kalupa.
  • Zamrznite podlogu: Stavite kalup u zamrzivač dok pripremate nadjev.
  • U mikseru s pomiješajte krem sir, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Miješajte oko 30 sekundi dok smjesa ne postane kremasta i dobro povezana.
  • Dodajte vrhnje za šlag. Počnite miješati na niskoj brzini dok se smjesa ne poveže.
  • Postupno povećavajte brzinu i miješajte dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
  • Izvadite kalup iz zamrzivača i prelijte kremasti nadjev u kalup.
  • Na vrh smjese stavite kompot ili džem i nježno promiješajte nožem.
  • Preko vrha pospite preostale usitnjene kekse, pazeći da bude ravnomjerno prekriveno.
  • Pokrijte kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak na oko 2 sata, ili dok se ne stisne.
  • Preokrenite i poslužite tako da je podloga od keksa na vrhu!

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori