Voće je savršena alternativa slatkišima u ljetnim mjesecima. Svježe i lako dostupno, a mnogima i omiljeno definitivno je ono bobičasto. Često čujemo da se o njemu govori kao ‘najzdravijem’ jer je iznimno bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. Svi zajedno imaju ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja, štite od negativnog djelovanja oksidacije i slobodnih radikala.
Zašto volimo borovnice?
Tako je titula namirnice mjeseca dodijeljena jednoj voćki iz bobičaste skupine: borovnicama. Upravo sada je odlično vrijeme da borovnice kupite u velikim količinama, a sve što ne potrošite možete zamrznuti i u njima uživati ostatak godine. Popravljaju okus smoothieju, oplemenjuju pekmeze, a efektna boja čini ih najpoželjnijim dodatkom kolačima. Smrznite ih u kalupu za led s jogurtom, napravite pekmez s chia sjemenkama…
Borovnice volimo iz više razloga, a onaj najvažniji je da su višestruko korisne za očuvanje zdravlja. Drugi je da njeguju ljepotu ‘iznutra’, a zahvaljujući antioksidansima kosa i koža od njih blistaju. Treći je da su jednostavno ukusne i uživamo u svim ljetnim receptima gdje borovnice vode glavnu riječ.
Ljetna ‘icebox’ torta s limunom
Sastojci:
- 400g mascarpone sira
- 2 žlice naribane korice limuna
- 2 šalica slatko tučenog vrhnja za šlag
- 20ak Petit Beurre keksa
- 1 šalica pekmeza od borovnica
- 1 šalica svježih borovnica
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 50g smeđeg šećera
Upute:
Četvrtasti kalup za kolač obložite plastičnom folijom a višak presavinite preko ruba. Mikserom u zdjeli izmiješajte mascarpone sir, limun, vaniliju i šećer pa dodajte slatko vrhnje dok se sve ne zgusne. Krenite sa slaganjem torte, sloj mljevenih keksa na dno, zatim jednoliko rasporedite nekoliko žlica mascarpone smjese. Dodajte pekmez i borovnice pa nastavite dok sve ne potrošite, a po želji naribajte još korice limuna na vrh. Prekrijte s krajevima folije kolač i zamrznite ga na nekoliko sati.
Hrskavi doručak s borovnicama
Sastojci za nadjev:
- 300g borovnica
- 3 žlice brašna
- 3 žlice meda
- 1 limunova korica
Sastojci za crisp:
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice brašna
- 1/4 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 1 žličica cimeta
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Smjesu za nadjev izmiješajte pa stavite u nauljeni kalup. U drugoj zdjeli napravite crisp pa posipajte po borovnicama. Pecite 40 minuta do zlatne boje, poslužite toplo s grčkim jogurtom.
Najfiniji domaći sladoled
Sastojci:
- 4 šalice smrznutih borovnica
- 1 čašica grčkog jogurta
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice vanilije
Upute:
Borovnice ubacite u blender i izmiksajte ih pa dodajte med i vaniliju. Na kraju ubacite jogurt i smjesu premjestite u kalup, pa ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.
Foto: Instagram