TikTok food trendovi
Planetarno popularna platforma TikTok i ove godinje iznjedrila je nebrojene food trendove. TikTok je omogućo kreatorima kratkih videa iz cijelog svijeta da podijele ono što kuhaju u svojim kuhinjama tijekom pandemije. Isprobani recepti koje prave “obični” ljudi privlače sve više pažnje, a ponekad su najbolji TikTok recepti baš oni koji se čine upitnim – zapravo jela ispadnu nevjerojatno ukusna. Svi smo već dobro upoznati s Dalgona kavom i cereal palačikicama, no provjerite znate li i za ove, novije food trendove!
Baked Feta Pasta i Gigi Hadid Pasta
Baked Feta Pasta stekla je popularnost na TikToku, a o njoj se toliko puno pričalo i pisalo da je dobila titulu “najguglanijeg” recepta u 2021. godini! Postupak je vrlo jednostavan, blok feta sira zapeče se u pečnici zajedno s rajčicama, maslinovim uljem i začinima, te se kasnije pomješa s kuhanom tjesteninom! Ako ju još niste isprobali, ne znate što propuštate!
Kada smo već kod tjestenina, ne možemo izostaviti niti popularnu “Gigi Hadid Pasta” tjesteninu koja je ove godine također postala viral nakon što je supermodel Gigi Hadid podjelila recept na svom Instagramu; ovu tjesteninu u spicy umaku s votkom isprobalo je tisuće ljudi, a TikTokeri su je pomogli proslaviti.
TikTok Tortilla wrap
Tortilla wrap (ili tortilla hack) svoju slavu također može zahvaliti TikToku; tortilla se pažljivo zareže, četiri odabrana sastojka stave se svaki u jednu četvrtinu tortille, zatim se tortilla savija u smjeru kazaljke na satu, te stavlja na gril ili u toster. Ovaj hack oduševio je sve ljubitelje tortilla jer novi način pripreme je uredan i elegantan, za razliku od uobičajenog kaosa koji nastaje dok ih jedemo! Ubrzo su, naravno, postale popularne i slatke verzije!
Još neki od TikTok trendova koji su nam zapeli za oko su corn ribs, garden focaccia i cloud bread, no s obzirom da gotovo svaki dan osvane neko novo zanimljivo jelo, prepuštamo vas bespućima TikToka, odnosno kako ga foodieji zovu, FoodTok-a!
Plant-based prehrana
Mnogi su mislili da je “plant-based” prehrana samo trend koji će proći, no ona je sada već postala mainstream. Ljudi smanjuju konzumaciju mesa, prihvaćaju prehranu temeljenu na voću i povrću, ali u sve većem broju postaju i vegani i vegetarijanci. Ipak, oni koji se ne žele čvrsto definirati kao vegani ili vegetarijanci, te vole ponekad uživati u proizvodima životinjskog porijekla, vole “plant-based”, jer kao što i sam naziv kaže, prehrana im se bazira na biljnim namirnicama, no nije isključiva, stroga i puna pravila, pa tako nema grižnje savjesti ako s vremena na vrijeme požele pojesti nešto drugačije.
Domaći sourdough kruh
Iako pečenje kruha u kućnoj radinosti nije postalo hit tek u 2021., čini se kako njegova popularnost samo sve više raste. Rijetko tko se još nije okušao u izradi svog domaćeg kruha, s čijim smo receptima još u ranim pandemijskim danima bili obasipani sa svih strana. Neki su usavršili svoj bezglutenski kruh, neki razvili recepturu za svoj sourdough kruh, dok se neki bacaju na izradu domaćih peciva, slanaca i pizza. Ipak, sourdough je ove godine posebno privukao pažnju jer je jedinstvenog, blago kiselkastog okusa, zdraviji je i lakše probavljiv od običnog, bijelog kruha, a njegova izrada je pravi izazov; zahtjeva malo više truda, znanja, pažnje i vremena. No, jednom kada savladate izradu svog sourdough kruha, toliko ćete ga zavoljeti da više nema povratka na kupovni!
Dostava hrane
Od prvog lockdowna dostava hrane postala je sastavni dio naših života, više nego ikad prije. Svi restorani koji su pokušavali “preživjeti” pandemiju uključili su se na barem neku platformu za dostavu hrane. I poslje lockdowna navike su ostale iste, sve češće se naručuje hrana za doma, a rijeđe se odlazi u restorane. Platforme za dostavu hrane u 2021. doživjele su pravi boom, počele su surađivati s restoranima, pa sve češće možemo naići na zanimljive akcije i super ponude hrane i pića! Osim toga što nam profesionalni kuhari pripremaju ručak ili večeru, bili to vrhunski specijaliteti finih restorana ili pak fast food koji nam se u tom trenutku jede, ponuda je zaista velika a dostava brza, pa se svako toliko volimo počastiti!
Foto: Instagram, Pexels