Proljeće je ono doba godine kada sve bolje izgleda i sve se čini tako lako. Šareni horizonti, toplina i mirisi mame na osmijeh. Tromost i lijenost zime sada je iza nas, a naša probuđena kreativnost pršti od energije. I u tome uistinu treba uživati. S proljetnim poletom zato nikako ne ide pretjerivanje u hrani kao što je karakteristično za zimske dane. Proljetni meni sinonim je za zdrava jela koja obiluju sezonskim povrćem. Apsolutni hit ove sezone je zato povrće koje dolazi iz domaćeg uzgoja i to iz naše neposredne blizine. Razlog? Kraći je put od njive do našeg doma. Namirnice su nutritivno bogatije, a okus i miris je očuvan.
Bye, bye masnim jelima
Polako se opraštamo s jakim jelima gdje dominira meso i intenzivni začini. S buđenjem prirode, sunčanim danima i prpošnim raspoloženjem i naš izbor hrane ide rame uz rame s laganim proljetnim povjetarcem. Ne samo da nam više odgovaraju lagana jela, ona su i poželjna kako bi tijelo doveli u fit formu, a u isto vrijeme kako bismo ojačeli svoj imunitet. Životni stil koji prigrlimo u proljetnim danima podiže naše raspoloženje, a mi vidno blistamo.
Proljeće u tanjuru donosi tikvice, celer, mrkvu, krastavac, paprike… I sve je toliko fino
U nadolazećem periodu zato su neizostavna variva i juhe. One su prave vitaminske bombe koje osiguravaju dovoljne količine masti, esencijalnih aminokiselina i složenih ugljikohidrata. Malo mašte i vještih ruku stvorit će prava remek djela na tanjuru u kojima ćete uživati. Poigrajte se spajanjem povrća, kremastih baza od vrhnja, kuhanom piletinom i mirisnim začinima. Rezultat će biti predivan.
Proljetna juha od tikvica i poriluka
Za ovo lagano jelo potrebno je kombinirati sezonsko povrće s omiljenim maslinovim uljem, mlijekom i začinima koji će cijeloj priči dati poseban pečat.
- 2 tikvice srednje veličine
- 1 poriluk srednje veličine
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice curryija
- 750 ml vruće vode
- 200 ml mlijeka
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Povrće dobro operite. Poriluk i tikvice narežite na tanje kolutiće Na maslinovom ulju pržite češnjak, a nakon 3 minute dodajte narezane poriluk. Sve zajedno pirjajte oko 5 minuta na laganoj temperaturi. Potom dodajte tikvice, začinite solju i paprom, dodajte vodu i poklopite. Nakon kuhanja od 10 minuta izmiksajte smjesu te dodajte mlijeko i curry. Sve promiješajte i poprskajte maslinovim uljem. Servirajte u malim posudicama i uživajte u okusu proljeća.
Kisela pileća juha s rižom
Važno je da ova jednostavna kisela pileća juha bude bogata svježim namirnicama.
- 1 manji luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 manji celer
- 1-2 mrkve
- 250 g otkoštanog pilećeg mesa
- 1 manja šalica riže
- 2 žlice ulja
- sol
- papar
- peršunov ili celerov list
- sok od pola limuna
- nekoliko kriški limuna (za dekoraciju)
Povrće i meso sitno narežite. Na ugrijanom ulju pržite luk i češnjak te dodajte kockice celera i mrkve. Kad povrće omekša dodajte piletinu. Pržite oko 5 minuta, a potom zalijte vodom. Kad proključa dodajte rižu i kuhajte 15 minuta. Na kraju kuhanja dodajte isjeckani list peršuna ili celera i limunov sok. Poslužite uz nekoliko kriški limuna.
Juha od pečenog povrća
Kombinacija povrća, piletine i ružmarina uvijek je pun pogodak. To potvrđuje i ova zanimljiva rapsodija okusa i mirisa kojoj je teško odoljeti.
- 4 paprike
- 4 rajčice
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 8 dl pilećeg temeljca
- 3 žlice pirea od rajčice
Prije svega dobro operite povrće, prerežite ga napola i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon desetak minuta ga izvadite pa uklonite koru s paprike i rajčice, a luk i češnjak odvojite od kore. Potom povrće dobro izmiksajte, posolite, popaprite te dodajte svježi ružmarin. Paralelno s obradom povrća od pilećeg mesa skuhajte temeljac. Smjesi od povrća dodajte maslinovo ulje u koju potom ulijte topao temeljac te prije posluživanja zalijte s još nekoliko kapi maslinovog ulja.
Krem juha od krastavaca s orasima
Ova odlična juha se uopće ne kuha. No, to joj nije glavni adut.
- 1 veliki krastavac
- 100 g oraha
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- 1 dl maslinovog ulja
- 660 g tekući jogurt
- svježi kopar
- sol
- papar
- šnita kruha
Kruh, češnjak i orahe usitnite u mrvice. Tu mješavinu pomiješajte s jogurtom, maslinovim uljem i sokom od limuna. Naribani krastavac dodajte ostatku smjese te posolite i popaprite pa ostvite u hladnjaku oko sat vremena. Poslužite uz svježi kopar i malo maslinovog ulja koje možete preliti po vrhu.
Krem juha od krumpira
- 500 g krumpira
- 100 g korijena celera
- 500 ml temeljca (juha od kocke)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 svežanj vlasca
- 1/2 žličice sitno sjeckane potočarke
- sol
- papar
Krupir i korijen celera ogulite, operite, sitno isjeckajte. Kuhajte ih 20 minuta u temeljcu. Mrkvu očistite i izrežite na štapiće. PRžite ju na maslacu oko 3 minute. Potom od krumpira i celera napravite pire pa dodajte vrhnje. Sve zajedno prmiješajte i zagrijte. Vlasav isjecite na kolutiće i dodajte smjesi. Poslužite s garniranom mrkvom i sve pospite sitno sjeckanom potočarkom.
Proljetni obroci neće proći bez oduševljenja ukoliko ih obogatite ovim super zdravim juhama. Plodovi dozreli na proljetnom suncu pravi su izbor za zdrav i ukusan meni.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram, Unsplash