Globalnoj popularnosti talijanske kuhinje već dugi niz godina ne slabi intenzitet. Raznolikost Italije i njezinih živopisnih krajolika jako je dobro vidljiva i u hrani koja potječe s ovog poluootoka. Punoća okusa i vješto kombiniranje ukusnih i zdravih namirnica u cjelinu koja očarava glavni je adut ove kuhinje. No, osim što su talijanski specijaliteti u samom vrhu svjetske restoranske ponude, street food s talijanskih ulica iskustvo je koje se nikako ne bi smjelo propustiti.
Bilo da je riječ o slatkim ili slanim varijantama, desertima ili snackovima, talijanski street food natjerat će vas da uzmete makar još jedan zalogaj bez obzira koliko bili siti. U rapsodiji okusa potpuno ćete se izgubiti. Stoga je Italija vrlo poželjna destinacija za foodije. Od juga do sjevera, ovdje se uistinu ima što istražiti. Mirisni mediteranski začini, kvalitetni sirevi, morski plodovi, sušene rajčice, tjestenina i sladoledi samo su neke od neodoljivih delicija s potpisom Italije.
PESCE FRITTO AL CONO
Nije samo kremasti sladoled ono što će vas u Italiji oduševiti na svakom kutku. Svježi, prženi morski plodovi posluženi u papirnatom zamotuljku uvijek su i svuda na dohvat ruke. Uz nekoliko kapi limunovog soka, ovi će ukusni zalogaji postati vaš ravnopravan suputnik gdje da se zaputite u Italiji. Dobit ćete mješavinu ribica, lignji, škampi i kozica i uživati u okusima mora.
ZEPPOLE
Slasno tijesto s finom i bogatom kremom od vanilije i narančine korice zasladit će vaše putovanje Italijom na tako poseban način. Zeppole su karakteristična slastica koja dolazi iz Napulja, ali pronaći ćete ih na gotovo svim street food punktovima diljem Italije. Posljednjih godina zepppole možete pronaći i s različitim punjenima, među kojima su najomiljeniji topljena čokolada i voćni preljevi s dodatkom badema.
ARANCINE
U slobodnom prijevodu s talijanskog, ova bi se street food delicija zvala male naranče. No, nije riječ o jelu s narančama već o rižinim lopticama veličine malih naranči. Ovo jelo potječe sa Sicilije i prava je delikatesa koja se najčešće sastoji od prženih rižinih kuglica s punjenjem od sira, šunke, vrhnja te mediteranskih začina.
PANELLE
Panelle često kulinarski znalci nazivaju zdravim fast foodom. Riječ je o palenti od leblebije, odnosno radi se o trokutima od ukuhanog slatkastog brašna prženog u ulju. Ovo jednostavan, a tako ukusan snack dolazi sa sunčane Sicilije. Moguće ih je grickati bez ikakvih dodataka, no posebno su omiljeni u kombinaciji s različitim umacima. Slažu se s bijelim umacima od kiselog vrhnja, sira i vlasca te s ljutim i slatkastim umacima od kuhanog povrća gdje dominira rajčica. U Palermu ih možete naći u kombinaciji s kruščićima i limunovim sokom te su pravokutnog oblika.
LAMPREDOTTO
Lampfredotto je jedan od simbola Firence i uistinu se zalogaji ove poznate street food hrane ne propuštaju kada posjetite ovaj zanosni toskanski grad. Iako ne zvuči zanosno, pravi gurmani kunu se u lampredotto. Naime, riječ je originalnom talijanskom street foodu, hrani siromaha koja je napravljena od kuhanih iznutrica u kombinaciji s raznim sezonskim salatama i prilozima.
TRAPIZZINO
Iako je riječ o starinskom, odnosno tradicionalnom talijanskom jelu, tek je posljednjih sezona doživjelo svoj procvat i renesansu. Trapizzino je oživio na ulicama Rima i pretvorio se u omiljen street food užitak kojemu malo tko može odoljeti. Riječ je jednoj vrsti tzv. bijele pizze. Sastoji se od kuhanog tijesta za pizzu uz dodatak govedine ili piletine s papričicama. No, možete ga obogatiti raznim dodacima prema vlastitom ukusu. Poslužuje se u paprinatim zamotuljcima i jednostavno je neodoljiv dio gradske ture po ovom divnom antičkom gradu.
CANNOLI
Cannoli su još jedna šarmantna poslastica koja dolazi sa Sicilije. Riječ je o malim tubicama od hrskavog slatkog tijesta koje su punjene krem sirevima, a najčešće je riječ o mascarponeu ili ricotti. U kremu od sira se dodaju naranče, pistacija, bademi, čokolada, a nerijetko i karamela. Cannoli su vrlo ukusno jelo koje se proširilo i daleko izvan granice s Italije budući da mu je uistinu teško odoljeti i da ga mnogi sladokusci žele uvijek imati pri ruci.
TRAMEZZINI
Popularni talijanski sendvič trokutastog oblika. Rade se od bijelog kruha kojemu se ukloni kora i bogato se napuni nadjevom između dvije kriške. Dolaze u različitim varijantama, od vegetarijanskih, sa šunkom ili jajima, a posebno su atraktivni miješani u kojima možete pronaći od namaza do sušenog mesa.
Foto: Instagram, Pixabay