Pita od jabuke jedan je od najklasičnijih recepata, prisutan u gotovo svim zapadnjačkim kuhinjama u nekom obliku. Prhko tijesto u kalupu, ribane ili rezane jabuke, otvorena, zatvorena ili preokrenuta naopačke, bezglutenska, u kombinaciji s drugim voćem ili u obliku crumblea… Sve su to načini na koje uživamo u ovoj popularnoj slastici.
Danas donosimo uvjerljivo najljepšu varijantu, onu u kojoj su jabuke smotane u ružice. Da, priprema zahtijeva malo više vremena, ali na ovaj način i obična svakodnevna pita od jabuke postaje glamurozna slastica koju će vam vjerojatno biti žao i razrezati!
Sastojci:
170 g oštrog brašna
170 g maslaca
100 g šećera
1 žumanjak
Pola praška za pecivo
2 vanilin šećera
6 reskih jabuka
sok 1 limuna
cimet
maslac od badema
Priprema
Suhe sastojke (brašno, šećer, pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer) pomiješajte u jednoj zdjeli, hladni maslac natrgajte prstima na komadiće i umiješajte u kombinaciju dok rezultat ne bude mrvičasta smjesa. U to dodajte jedan žumanjak i mijesite dok se ne poveže u kompaktnu kuglu. Tijesto zamotano u prozirnu foliju stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C.
Tijesto utisnite u prethodno namašćen kalup i izdašno premažite dno maslacem od badema (regulirajte sloj prema želji) i bacite se na jabuke. Očišćenu, ali i ne i oguljenu, jabuku prerežite na četvrtinke (‘lađice’) koje onda dodatno stanjite na tanke kao papir listiće uz pomoć ribeža. Listiće u obliku polumjeseca posložite u liniju tako da im se krajevi preklapaju, premažite limunovim sokom i počnite rolati ružice. Svaki smotuljak utisnite u maslac od badema tako da se dobro drži i slažite ih jedan do drugoga dok ne ispunite cijeli kalup.
Pecite 25-30 minuta (ovisno o pećnici) dok rub pite lagano ne posmeđi, pustite da se malo ohladi i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije ili šlagom. Mljac!
Foto: Instagram