Last minute ideje za blagdanska jela kojima ćete oduševiti svoje najmilije

Last minute ideje za blagdanska jela kojima
ćete oduševiti svoje najmilije

Na samom smo kraju ove tmurne i ni po čemu tipične godine za koju, vjerujemo, svi skupa jedva čekamo da završi. No, prije nego što ju ispratimo s nadom da će 2021. donijeti ipak neke bolje dane, pred nama je Božić koji nam ni aktualna situacija neće pokvariti. Božićni duh nas, unatoč svim izazovima, nije nimalo napustio, iako smo adventsko razdoblje proveli drugačije nego na što smo navikli. Umjesto obilaženja božićnih sajmova i adventskih kućica, vrijeme tako provodimo u toplini i sigurnosti svog doma i uživamo u svim onim stvarima kojima se veselimo svakog prosinca.

Svoje smo domove ukrasili najljepšim božićnim ukrasima i potrudili se da ove godine poklone kupimo na vrijeme. Uz omiljene božićne pjesme, najdraže nam ljude i veselu atmosferu, još jedna stvar bez koje nam je Božić nezamisliv su ukusni zalogaji, fini kolači i dobra kapljica. Jer druženje s obitelji oko blagdanskog stola i uživanje u najfinijim delicijama ono je čemu se posebno veselimo svake godine.

Svečana jela za vaš blagdanski stol

Blagdanski stol tako će i ovog Božića biti centralno mjesto okupljanja s našim najmilijima. Nakon što i njega ukrasimo prigodnim ukrasima, izvadimo najljepši stolnjak, specijalno posuđe i pribor za jelo, vrijeme je da osmislimo što će se naći na našem božićnom jelovniku. Ako ste pobornik tradicije, uvijek možete posegnuti za klasičnim, tradicionalnim jelima, no volite li eksperimentirati, zašto im ove godine ne biste podarili moderan twist?

Oduševite ukućane svojim kulinarskim umijećem pripremom svečanih jela s kojima će vaš blagdanski stol zablistati u punom sjaju. Imamo super recepte od predjela do deserta za koje će vam trebati malo dobre volje i pristupačne namirnice iz Konzuma.

Predjelo: Pašteta od lososa

Za predjelo predlažemo klasik koji nas ne prestaje oduševljavati – paštetu od lososa, za čiju pripremu je potrebna dobra Ocean&Adria Mare riba.

Sastojci:

  • 260 g Ocean filet lososa
  • 5 ml limunovog soka
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 100 g dimljenog lososa
  • 200 g krem sira
  • ¼ žličice ribane limunove korice
  • 1 žličica senfa
  • sol, papar

Priprema:

Odrezak lososa nakapajte s limunovim sokom, posolite, popaprite i premažite maslinovim uljem. Marinirajte 15 minuta pa pecite u tavi, na srednjoj vatri, oko 5 minuta sa svake strane. Ostavite da se rashladi.

U multipraktiku pulsirajte polovicu odreska lososa, dimljeni losos, koricu limuna, senf, papar i krem sir. Nemojte previše miješati tako da sačuvate dio teksture.

Ručno umiješajte preostalu polovicu odreska lososa koja je natrgana na manje komade. Provjerite nedostaje li pašteti soli i papra. Kalup po želji obložite folijom za svježinu pa utisnite paštetu. Rashladite barem 2 sata pa servirajte preokrenuto i mažite na tostirani kruh.

Glavno jelo: Purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom sa zgnječenim krumpirima

Pečena purica je blagdanski klasik bez kojih nam je Božić nezamisliv, no ove godine predlažemo da ju pripremite na malo drugačiji način, s modernim zaokretom. Za pripremu će vam biti potrebna dobra purica, naravno, ali i Garden Good orašasti plodovi.

Sastojci:

  • 1 purica (od cca 3 kg)
  • 250 g K plus maslaca
  • 2 žlice listića kadulje
  • 2 žlice listića majčine dušice
  • 2 žlice listića ružmarina
  • korica od 1 limuna
  • sol
  • papar
  • 1,5 kg krumpira

Za punjenje:

  • 150 g kruha
  • 1,5 dl K plus mlijeka
  • 1 K plus jaje
  • 25 g K plus maslaca
  • 250 g luka
  • 10 ml balzamičkog octa
  • 10 g šećera
  • 40 g Garden Good brusnica
  • sol
  • papar

Priprema:

Kruh narežite na kockice, stavite u zdjelu i posolite pa prelijte mlijekom i ostavite da se namoči. U tavi zagrijte maslac pa dodajte narezani luk. Lagano posolite. Dinstajte 25 minuta na laganoj vatri dok luk nije povenuo. Dodajte šećer, ocat i brusnice te kuhajte još 10 minuta. Ostavite da se rashladi pa dodajte u smjesu s kruhom. Umiješajte i jaje tako da se smjesa poveže.

Za to vrijeme izvadite puricu iz hladnjaka – najmanje 1 sat prije pečenja. Posušite je te pustite da dođe na sobnu temperaturu. Napunite nadjevom i zatvorite unutrašnjost.

U posudi pomiješajte maslac, sjeckanu kadulju, majčinu dušicu, ružmarin, koricu limuna, sol i papar. Zagrijte pećnicu na 220°C. Postavite rešetku u donji dio pećnice. Puricu stavite u veliku posudu za pečenje. Podignite kožu purice i utrljajte polovicu maslaca, a ostatkom premažite vanjštinu.

Stavite posudu za pečenje u pećnicu i pecite 45 minuta na 220°C. Nakon 45 minuta smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i nastavite peći još 1 sat.

Krumpire dobro operite i veće komade prepolovite tako da su svi krumpiri jednake veličine. Stavite kuhati u hladnu, posoljenu vodu pa kad provriju, kuhajte 10 minuta. Dobro ocijedite pa položite oko purice. Pecite 30 minuta, pa zgnječite krumpire i nastavite peći još 1 sat.

Desert: Kolač s limunom i ružmarinom

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konzum (@konzumhr)

Božićni kolači nešto su čemu se posebno veselimo i što obožavaju svi ukućani. Osim sitnih, suhih kolačića i keksića, predlažemo da ovog Božića poslužite kolač s limunom i ružmarinom za čiju će vam pripremu trebati Sweet Chef sastojci. Obožavat će ga svi, a posebno ljubitelji citrusnih okusa.

Sastojci:

  • 230 g blanširanih badema
  • 180 g K plus maslaca
  • 200 g šećera
  • 8 K plus jaja
  • 1 žličica limunovog soka
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 žličica sjeckanih listića ružmarina
  • 250 g ricotta sira
  • prstohvat soli
  • 70 g glatkog brašna
  • 5 g Sweet chef praška za pecivo
  • 1 g sode bikarbone

Za kremu:

  • 300 g K plus mascarponea
  • 80 g šećera u prah
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • ½ žličice limunove korice
  • 200 g Sweet chef vrhnja za šlag
  • Grančice ružmarina za ukrašavanje
  • Šećer u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno kalupa (22*32 cm) namastite maslacem i prekrijte papirom za pečenje. Blanširane, dobro posušene bademe u multipraktiku sameljite u brašno. Pjenasto pomiješajte maslac i šećer, oko 4 minute. Dodajte žumanjke, naribanu koricu limuna i sitno nasjeckani ružmarin, ricottu i brašno koje ste prosijali s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te promiješano s mljevenim bademima.

Bjelanjcima dodajte limunov sok i prstohvat soli te istucite u čvrst snijeg. U nekoliko serija, jako pažljivo, dodajte u smjesu sa sirom. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite 30 minuta te ostavite u kalupu da se ohladi.

Promiješajte mascarpone, šećer u prahu, limunovu koricu i ekstrakt vanilije dok nisu pjenasti. Pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije. Ukrasite potpuno ohlađeni biskvit kremom, umetnite grančice ružmarina i pospite šećerom u prahu.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori