Nekonvencionalni kavoljupci, ljubitelji punih, aromatičnih okusa kave, napokon će doći na svoje. Konkretni, slatkasti i intenzivni okusi jeseni odlično se miješaju s oporošću prave kave. Zajedno kreiraju okuse koji miluju okusne pupoljke i tako pozitivno utječu na raspoloženje. Iako u okusima poput bundeve, jabuke i karamele možete strasno uživati tijekom cijele godine, postoji nešto u promjenama boje lišća i svježem, hladnijem zraku koji nas nadahnjuje da pijuckamo pića koja svaki gutljaj pretvaraju u ugodu svake jeseni. Tako dobro pogađaju ukus ovog romantičnog godišnjeg doba. Kada se taj bakrenasti zagrljaj jeseni izmiješa s kavom, gotovo da nema boljeg osjećaja. Pred nama je razdoblje ispunjeno šetnjama kroz suho lišće parkova, pripremama za noć vještica i džemperima pa se nešto malo začinjenija, kremasta i mirisna pića nameću kao logičan izbor. Vrijeme koje dolazi iskoristite za uživanje u jesenskim favoritima.
Kremasta kava s okusom bundeve
- 2 žlice naribane bundeve
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 šalice mlijeka
- 4 žlice skuhane kave
- 3 žlice šlaga
- cimet
- anis
- đumbir
- klinčić
- malo crvenog papra
- pola naribanog štapića vanilije
Prokuhajte vodu pa preko lončića u kojoj ste ju kuhali, stavite zdjelicu s naribanom bundevom i mirisnim začinima. Sve zajedno miješajte na pari dok se ne pretvori u ujednačenu masu. Dodajte šećer, pustite da se istopi pa sipajte mlijeko i miješajte dvije minute. Prebacite sve u blender i dobro izmiksajte. Rasporedite kavu u šalice, ulijte mješavinu bundeve i mlijeka. Na kraju stavite dosta šlaga te pospite začinima iz popisa sastojaka.
Veganski karamel frappe
- 2 šalice tamne kuhane i ohlađene kave
- 4 kocke leda
- šalica bademovog ili sojinog mlijeka
- karamel preljev
- 2 karamele
- 3 žlice šećera
u blender ubacite kockice leda, kavu, mlijeko, karamel preljev, karamele i šećer. Kada se mješavina pretvori u glatku ujednačenu smjesu sipajte vaš pripravak u šalice. Možete sve ukrasiti veganskim šlagom i dekorirati s još malo preljeva od karamele.
Kremasta vruća čokolada s kavom
- 500 ml mlijeka
- žlica bademovog brašna
- 10 g kakao praha
- 100 g mliječne čokolade
- 2 žlice instant kave
- muškatni oraščić
- cimet
U malo hladnog mlijeka razmutite bademovo brašno (i gustin je sasvim ok) i kakao. Ostatak mlijeka prokuhajte. Kad prokuha promiješajte s mješavinom iz ostatka mlijeka. Sve zajedno kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 3 minute. Nakon toga umiješajte čokoladu koju ste prethodno izlomili na kockice i kavu. Kad sve zajedno pretvorite u homogenu smjesu, dodajte začine. Ulijte u čaše, ukrasite šlagom, uz dodatak cimeta, kakaoa i ribane čokolade.
Foto: Instagram, Unsplash