Najbolji zalogaji u gradu: Francuski klasici u zagrebačkom bistrou Le Mika

Najbolji zalogaji u gradu: Francuski klasici
u zagrebačkom bistrou Le Mika

Prije godinu i pol dana, zagrebačka kreperija i galeterija Le Mika preselila je u Teslinu i postala francuski bistro koji je zahvljujući svojoj ponudi autentičnih francuskih jela ubrzo postao jedno od omiljenih mjesta u Zagrebu.

U šarmantnom interijeru koji je oslikan najpoznatijim pariškim vizurama kao što su Montmartre i Moulin Rouge, francuski chef Mika Alix u restoranu je, osim francuskih crêpes i galettes, kuhao tradicionalna francuska jela poput ratatouillea, juhe od luka i govedine Bourguignon. Alix se nedavno privremeno preselio u Elizejsku palaču u Parizu gdje sada kuha za predsjednika Emmanuela Macrona. Bistro su preuzeli vlasnici poznatog splitskog restorana Makarun, a na Mikino mjesto došao je dosadašnji sous chef Kristian Tari.

Makarun će se službeno otvoriti u siječnju 2020. godine, a vlasnici će zadržati filozofiju chefa Mike i njegov jelovnik pa ćete na adresi Teslina 14 i dalje moći uživati u ukusnim francuskim jelima po kojima je bistro prepoznatljiv i zbog čega je završio u našoj rubrici Najbolji zalogaji u gradu. Koje klasike smo probali, pročitajte u nastavku.

Juha od luka

Juha od luka jedno je od najklasničnijih jela francuske kuhinje pa nije nikakvo čudo što je restoran Le Mika postao po njoj prepoznatljiv. Luk se pirja oko tri sata, zatim se stavlja goveđi temeljac i završava se s portom, zapečenim sirom i hrskavim krutonima. Juha je servirana u lončiću i jako je ukusna pa ako već niste, obavezno je probajte.

Govedina Bourguignon

Govedina Bourguignon još je jedan francuski klasik koji se u Le Miki puno naručuje. Radi se o govedini koja se u crnom vinu kuha pet sati s raznovrsnim povrćem (gljive, luk, mrkva i ukiseljene kapulice), a poslužena je s kremastim pire krumpirom. Meso je jako mekano i topi se u ustima, a povrće dodatno obogaćuje okus.

Creme brulee

Creme Brulee je klasični francuski desert poznat po karameliziranom, hrskavom preljevu i kremastoj unutrašnjosti. Jaja se umute s punomasnim vrhnjem, šećerom i ekstraktom vanilije i zatim se peče u pećnici. Nakon što se krema ohladi, posipa se smeđim šeććerom i karamelizira se brenerom. Creme Brulee je u Le Miki toliko ukusan da ćete odmah poželjeti naručiti još jedan.

Od deserata se na meniju još nalazi i panna cotta sa sezonskim voćem i bretonskim keksom pa smo probali i nju. Iako je panna cotta talijanska slastica, bretonski keksi daju joj taj francuski štih.

Makaruni s biftekom, šumskim gljivama i crnim tartufom

Iako će novi vlasnici zadržati Mikina francuska jela, jelovnik će nadopuniti s nekoliko svojih poput ručno rađene tjestenine makarun, po kojoj je restoran i dobio ime. Nismo zbog toga htjeli propustiti priliku pa smo probali makarune s biftekom, šumskim gljivama i crnim tartufom, a jelo nas je oduševilo okusima.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori