When in Rome: Znamo gdje kušati najbolji tiramisu
When in Rome: Znamo gdje kušati najbolji tiramisu

When in Rome: Znamo gdje kušati
najbolji tiramisu

Gdje god da se nađete u Rimu, počastite se bar jednim tiramisuom. Riječ za talijanski klasik od kave, mascarpone sira i piškota u prijevodu znači podigni me ili razveseli me (tirame su), a prema mnogima, onaj koji će vas najviše razveseliti je tiramisu iz slastičarnice Pompi 1960.

Isprobajte i onaj s pistacijom

Mjestom nastanka tiramisua smatra se grad Treviso, a legende oko toga tko je prvi napravio ovaj desert su brojne. U Rim je stigao 1960. godine kada je Giuliano Pompi otvorio slastičarnicu nazvavši je po sebi. Slastice je spravljao od visokokvalitetnih namirnica od lokalnih proizvođača – od kravljeg mlijeka s lokalne farme pripremao je savršeni mascarpone sir, ključan za dobar tiramisu.

I danas se u slastičarnici Pompi 1960. oslanjaju na kvalitetne namirnice, a osim klasičnog tiramisua, nude i brojne varijacije. Posebno je popularna ona s pistacijom, a društvene mreže preplavljuje i tiramisu s jagodama. Iako ćete možda čekati u redu da dođete do najboljeg tiramisua u Rimu (a možda i u cijeloj Italiji), uživat ćete u njegovim okusima, a poslužuju ga u to go kutijicama pa ga možete jesti dok istražujete ulice Rima.

Slastičarnica Pompi nalazi se na četiri lokacije u Rimu. Ako pri posjetu glavnom gradu Italije obilazite njegovo povijesno središte, nećete je moći zaobići. Pompi se nalazi odmah uz Španjolske stube na Via della Croce. Kad izađete van središta grada, u blizini trga Re di Roma, možete probati tiramisu u Pompiju koji se nalazi na adresi Via Albalonga – znatno je veći i nudi više sjedećih mjesta.

Osim tiramisua, brojni Talijani u Pompi 1960. navraćaju i zbog odlične kave i domaćeg sladoleda. Zapamtite ovu slastičarnicu i posjetite je kad se nađete u Rimu.

Foto: Pexels i Instagram (@satamarble, @eatchapter)

Učitati još
Zatvori