Petak je dan za nešto slatko – zasladite se s jednim od 50 najboljih svjetskih deserata

Petak je dan za nešto slatko – zasladite se s jednim od 50 najboljih svjetskih deserata

Ako ste ljubitelj slastica (a budimo realni – tko nije), sigurno postoji onaj jedan kolač, torta ili desert koji ćete uvijek istaknuti kao svog apsolutnog favorita. A onda pitajte druge koji je njima omiljeni desert – odgovor će zasigurno biti drugačiji od vašeg.

Od poslastica iz djetinjstva do najdražih recepata naših baka, omiljena hrana je za svakoga od nas osobna stvar, a to se posebno odnosi na deserte. Neki deserti su fokusirani lokalno pa ono što je, primjerice, omiljeno u Aziji, možda se uopće ne jede kod nas. S druge strane, postoje mnogi kolači, kao što je recimo talijanski tiramisu, koje ćete pronaći u gotovo svakoj zemlji na svijetu.

CNN je odabrao i sastavio listu 50 najboljih svjetskih deserata, a mi smo u nastavku izdvojili 10 najpoznatijih koje i sami obožavamo jesti.

Štrudla od jabuka

Štrudla ili savijača od jabuka je jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možete pronaći od sjevera do juga Europe. Jedan je od omiljenih deserata i kod nas, jede se kroz cijelu godinu, ali naše stolove najčešće krasi u jesen. Originalno nastala u Austriji, štrudla ili strudel je jednostavan kolač od tijesta za savijače punjen voćem. Naravno, s vremenom su nastale mnoge varijacije na temu, pa čak i one slane. Recept za štrudlu od jabuka možete pronaći ovdje.

Baklava

Porijeklom iz Turske, baklava je desert koji je svoje inačice doživio u gotovo svim okolnim zemljama. Kod nas je najpoznatija ona s orasima, a u zemljama Istoka se pak najčešće radi baklava s pistacijom. Bez obzira na varijantu, istinski ljubitelji ove delicije voljet će ju u svakoj kombinaciji. S obzirom na to da se radi u slojevima, prelivena je šećernim sirupom pa se može reći da je riječ o poprilično kaloričnim zalogajima.

Brownies

Sočni američki browniesi jedan su od najpopularnijih čokoladnih deserata na svijetu. U više od cijelog stoljeća otkako su se prvi put pojavili, dobili su razne verzije i varijante, postali su osnova za mnoge slastice pa čak i okus sladoleda koji ozbiljno izaziva ovisnost. Za njihovo pripremanje mnogi imaju razna pravila i upute, a čak je i slavna glumica Katherine Hepburn jednom davno dala savjet kako ispeći savršene browniese – tako da u njih ne stavite previše brašna. Nekoliko recepata za razne verzije browniesa možete pronaći ovdje.

Cannoli

Cannoli su šarmantna poslastica koja dolazi sa Sicilije. Riječ je o malim tubicama od hrskavog slatkog tijesta koje su punjene krem sirevima, a najčešće je riječ o mascarponeu ili ricotti. U kremu od sira se dodaju naranče, pistacija, bademi, čokolada, a nerijetko i karamela. Cannoli su vrlo ukusno jelo koje se proširilo i daleko izvan granice s Italije budući da mu je uistinu teško odoljeti i da ga mnogi sladokusci žele uvijek imati pri ruci.

Kardamom rolice

Iako su kod nas popualrnije cimet rolice, mnogi će se složiti da su kardamom rolice zapravo bolje. Obje slastice potječu iz Švedske i integralni su dio švedske tradicije ispijanja kave koju oni nazivaju fika. Pronaći ćete i ih u svakom kafiću i trgovini u Švedskoj, a kod nas ih možete naći u Bread Clubu. Rolice s kardamomom se kod pečenja motaju na malo drugačiji način od cimet rolica, ali priprema je gotovo identična. Recept donosimo ovdje.

Chocolate Chip Cookies

Još jedan američki ‘izum’ koji je danas popularan u cijelom svijetu. Chocolate chip cookies, odnosno, kekse s komadićima čokolade prva je pripremila Ruth Graves Wakefield 1938., vlasnica popularnog odmorišta za turiste u Massachusettsu Toll House Inna, u čijem su restoranu keksi i nastali. Mekane kekse s komadićima čokolade danas možete pojesti u najrazličitijim slastičarnicama, prodaju se u trgovinama diljem svijeta, a na internetu ćete pronaći milijun recepata za njihove varijacije. Jedan od njih donosimo ovdje.

Čokoladni mousse

Ljubitelji čokolade i čokoladnih okusa uživaju u dobro pripremljenom mousseu, prozračnoj poslastici pripremljenoj od nekoliko sastojaka. Porijeklo vuče iz Francuske (mousse na francuskom znači pjena), a što je bogatiji, čini se lakšim i prozračnijim.

Crème Brûlée

Najpoznatiji francuski desert, crème brûlée je kremasta poslastica prekrivena slojem karameliziranog šećera. Ovaj klasik francuske kuhinje pronaći ćete na jelovnuku gotovo svakog restorana u Francuskoj, a možete ga pripremiti sami kod kuće. Iako možda zvuči komplicirano, njegova priprema je zapravo vrlo jednostavna.

Medovik torta

Medovik torta je jedna od najpoznatijih ruskih slastica, priprema se od meda i kiselog vrhnja, a najčešće se jede za blagdane. Između slojeva torte je kremasta glazura koja se topi u ustima, a danas se pravi u raznim varijantama. Kod nas ih možete pronaći u Rusko Bistrou koji u svojoj ponudi ima tri vrste Medovik torte – s orasima, limunom i kakaom. 

Pavlova

Iako možda nije kraljica svih torti, Pavlova svakako spada u slastičarsku kraljevsku obitelj. Lagana, slatka i s voćnim iznenađenjem, uvijek osvoji naša nepca. Naziv je dobila prema balerini Ani Pavlovoj koja je tijekom svoje turneje po Australiji i Novom Zelandu toliko impresionirala chefa da je odlučio kreirati tortu njoj u čast. Australci i Novozelanđani i dan danas se svađaju kome Pavlova pripada. Možete ju pripremiti u raznim varijantama, a nekoliko recepata pronađite ovdje.

Tiramisu, trifle i cheesecake još su neki od svjetski poznatih deserata koji su se našli na CNN-novom popisu. Cijeli popis s najfinijim slasticama možete provjeriti ovdje.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori