Često pišemo o novim pekarnicama, ali i novim proizvodima naših omiljenih pekarnica u Zagrebu. Kada se zaželimo finog sourdough kruha, focaccie, kroasana, cruffina ili kakve druge slastice, postoji tek nekoliko adresa na koje se iznova vraćamo. Pristup pekarstvu kod njih je podignut na viši nivo; proizvodi se rade od prirodnog kvasca, procesi fermentacije i obrade tijesta uglavnom su dugotrajni i kompleksni, ne koriste umjetne arome i aditive, a finalni proizvodi puni su aroma, zanimljivih tekstura, veće su nutritivne vrijednosti i lakše probavljivi.
Njihovi su proizvodi, naravno, ručno rađeni, a koriste samo najkvalitetnije sastojke. Vesele nas i njihovi sezonski proizvodi, a obožavamo i slastice sa house-made kremama i punjenjima.
Povodom Svjetskog Dana kruha koji obilježavamo 16. listopada, u nastavku vam donosimo vodič kroz najbolje pekarnice u Zagrebu.
Kukuriku
Pekarnica Kukuriku ima dvije poslovnice, na zagrebačkoj Savskoj cesti 156 i u Mesničkoj ulici 3 – zasigurno spadaju u mjesta s najboljim pekarskim proizvodima u Zagrebu. Kukuriku u ponudi ima različite focaccie, baguette, pogače, kruhove (bijele, kukuruzne, ražene, integralne), sendviče, quiche, brioche, croissante u raznim kombinacijama okusa, cookieje, cimet rolice, pain suisse.. Njihov iskusan tim, na čelu s vlasnikom Domagojem Kordićem, dijeli strast i ljubav prema pekarstvu i slastičarstvu, a jedva čekamo da u asortiman ubace još poneki domaći proizvod!
Bread Club
Jedno od prvih mjesta koje je zagrebačkoj publici predstavilo sourdough bio je Bread Club otvoren u Vlaškoj ulici. Bread Club je s vremenom otvorio još nekoliko lokacija i postao sinonim za omiljene (jutarnje) zalogaje. Njihovi kroasani i cruffini, kruh, focaccie i pizza samo su neki od proizvoda na koje se redovito vraćamo već godinama.
Boogie Lab
Popularan Boogie Lab od prvog dana mami ljubitelje kruha i pekarskih delicija. Ono što ih izdvaja od svih ostalih je poseban koncept koji još nismo imali priliku vidjeti u glavnom gradu. Boogie Lab je smješten u predivnom prostoru u kompleksu Park kneževa u Ulici kneza Borne te u Arena Centru. Funkcionira kao pekarnica, bistro i bar. Iza svega stoje hrvatskoj gastro sceni dobro poznati Karlo Vulin i Mladen Vidović koji su udružili snage i znanje te kreirali mjesto u kojem ćemo uživati od 7 ujutro pa sve do ponoći. Koncept počinje u ranim jutarnjim satima (sunshine) kada dominira priča craft pekarnice i doručka s naglaskom na kruhove. Kako dan odmiče, u periodu od 9 do 12 sati ovdje je sve podređeno brunchu. Imaju i lunch ponudu kao i meni za večere.
Boogie stalno izbacuje novitete, kako pekarske poslastice, tako i jela i koktele.
Korica
Korica je također jedno od prvih mjesta koje je Zagrebu predstavilo “drugačiji” kruh i peciva. Ova majstorska pekara sve proizvode radi ručno, tradicionalnim i autentičnim metodama pripreme, uz korištenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina. Kruh od kiselog tijesta, sendviči i kroasani, cruffini i razne slastice nama su omiljen ulov iz Korice! Korica ima svoje poslovnice na adresama Preradovićeva 39, Deželićeva 36 i Martićeva 19.
Noel Bread&Deli
Noel Bread&Deli trgovina je delicijama, prvenstveno pekarskim proizvodima, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji zagrebačkog restorana s Michelinovom zvijezdicom, Noela. Pripremaju odabrane, dnevno svježe proizvode – razne vrste kruha od kiselog tijesta s kvascem koji uzgajaju već deset godina, peciva, slastice poput baskijske torte, babke ili cookieja, te slane delikatese poput pizza i sendviča. Ponuda je nadahnuta sezonskim namirnicama, a nalaze se na adresama Popa Dukljanina 1, Masarykova 24 i Trg Drage Iblera 6.
SALO
Lokal SALO Tvrtka Šakote i Matije Powlison Belkovića nije samo pekarnica već je i dnevni bistro, no upravo se ovdje kriju neki od najboljih pekarskih proizvoda u Zagrebu. Domaći kruhovi rade se od brašna koje se melje dan ranije u SALU, pa ne moramo ni reći kako su njihovi sendviči savršeni. U ponudi su i zlevke, štrukli, torte i kolači, a najveću pažnju svakako privlače salenjaci. Iako sami kažu kako njihovi kruhovi tehnički nemaju veze s ičim što se “pod normalno” radi u modernom pekarstvu, redovi za stol ispred lokala i proizvodi rasprodani u rekordnom roku govore dovoljno za sebe! SALO se nalazi na adresi Opatovina 13.
Foto: Journal, Instagram