Martinje ili blagdan svetog Martina obilježavamo 11. studenog svake godine. Ovaj nam je blagdan posebno važan jer se diljem sjeverne Hrvatske i srednje Europe tada obilježava i dan krštenja vina, odnosno održava se blagoslov vinograda, a smatra se kako mošt postaje mlado vino. Ove godine Martinje pada na ponedjeljak, 11. studenog 2024.
Kao veliki vinoljupci, simbolično volimo obilježiti ovaj dan – na hladne jesenske i zimske dane najviše volimo uživati u toplom, aromatičnom vinu. Ima li što bolje od vrućeg vina u kojem se isprepliću arome cimeta, naranče, jabuke, klinčića, vanilije i šećera?
Osim za Martinje, u kuhanom vino uživamo i u nekoliko narednih mjeseci. Čim se otvore prve adventske kućice u gradu većina pohrli prema onima s kuhanim vinom u potrazi za najboljim u gradu. Dok tako nestrpljivo iščekujemo advent i kućice s kuhanim vinom i drugim mirisnim delicijama, donosimo recept za savršeno domaće kuhano vino koje ćete s lakoćom pripremiti sami.
Recept za domaće kuhano vino
Za klasičnu varijantu kuhanog vina potrebno vam je tek nekoliko sastojaka; boca crnog ili bijelog vina i najfiniji zimski začini bit će dovoljni da se fino ugrijete.
Sastojci:
- 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
- 2 dcl vode
- 60 g šećera
- 2 štapića cimeta
- malo naribanog muškatnog oraščića
- malo klinčića
- zvjezdni anis
- malo kardamoma
- pola mahune vanilije
- 2 narezane naranče
Postupak:
- Zakuhajte sve sastojke u jednoj posudi i kuhajte na smanjenoj vatri dok se šećer ne otopi.
- Dodajte još zaslađivača po potrebi. Kuhajte 10-ak minuta, pustite da se prohladi.
- Procijedite ukoliko su začini ostali na dnu, a prije posluživanja ponovno zagrijte i ukrasite kriškom svježe naranče i klinčićima. Poslužite vruće!
Foto: Pexels, Unsplash