Pizza je vjerojatno jedno od najomiljenijih i najpopularnijih jela u velikom dijelu svijeta. Jednostavnost sastojaka, brza priprema i praktičnost pizze pokazali su se kao dobitna kombinacija. Ipak, za vrhunsku, gurmansku pizzu potrebno je puno znanja, vještina i kreativnosti. Ako ste već gladni, imamo odlične vijesti. Popisali smo najbolje pizze u Zagrebu, od onih u pizzerijama do onih iz dostave.
Fermentirana, tanka ili debela tijesta, gouda ili mozzarella, talijanske namirnice ili lokalni sastojci.. Kada vam ponestane ideja gdje na ručak ili večeru, tu je naš pizza vodič – na vama je samo da uživate!
GOAT to go
GOAT to go pizza već je u prvim danima nakon otvorenja dobila status najbolje pizze iz dostave u gradu. Pizza se može naručiti dostavom ili preuzeti na adresi Papova 6 na Knežiji. Njihova tajna leži u vrhunskom, hrskavom i prozračnom tijestu koje odrađuje dugu fermentaciju te je lako probavljivo i iznimno ukusno, čak i nakon transporta. Svi koji su ju isprobali kažu kako je ovo prva pizza iz dostave koja stiže vruća i hrskava, baš kao da je upravo pečena.
Koriste talijanske namirnice poput “00” brašna, mozzarelle fior di latte ili pršuta iz Parme te lokalne namirnice poput Paškog sira, slanine crne slavonske svinje i povrća domaćih OPG-ova. Na pizzama se nalaze i originalni dodaci poput dehidriranog žumanjka, vlasi chillija, ribane limunove korice, pesta od gorušice i sušenih gljiva.
Franko’s Pizza & Bar
Franko’s Pizza & Bar proglašen je najboljom pizzerijom u Hrvatskoj za 2021., 2022., 2023. i 2024. godinu, istih se godina uvrstio i među 50 najboljih u Europi, a 2024. među 50 najboljih na svijetu. Obožavamo njihove pizze rađene od najkvalitetnijih talijanskih sastojaka, kao i opciju odabira tijesta za pizzu; birati se može između prozračnog, elastičnog “Napolitana” ili tankog, hrskavog “Romana” tijesta. Pizzerija u kojoj možete uživati nalazi se na adresi Kneza Branimira 71A i Charlesa Darwina 4H.
Al Dente
Restoran i pizzerija Al Dente smjestila se u samom centru Zagreba, na adresi Bogovićeva 5. Od svog otvorenja na proljeće 2021. godine, ovo mjesto prvi je izbor ljubitelja prave talijanske kuhinje. Pizze i tjestenine donose prave mirise i okuse Italije, dok su već naveliko poznati po vrhunskim namirnicama i vjerojatno najkreativnijim kombinacijama okusa na pizzama u gradu. U ponudi su tako pizze s burattom, s carpaccio biftekom ili pak sa zlatnim listićima, odležanim rib-eye steakom i tvrdim ovčjim sirom s komadićima tartufa. Koju god pizzu odabrali, sigurno je da će ovo biti gastronomski doživljaj za pamćenje.
Papavero Pizza & Food Lab
Pravi talijanski restoran i pizzerija Papavero Pizza & Food Lab na adresi Mlinovi 85a još je jednom mjesto s genijalnom pizzom, ali i ostalim talijanskim specijalitetima poput lazanja, tjestenina ili tiramisua. Papavero je nastao kao plod ljubavi između Slavonke Ane i Napolitanca Pasqualea koji su se nakon više od 10 godina iskustva u gastro industriji odlučili trajno smjestiti u Zagreb i ostvariti svoj san. Sve namirnice koje koriste su izvorne talijanske i sezonske hrvatske, odabrane direktno s tržnice i od lokalnih OPG-ova. Hrskave ručno rađene pizze pred gostima se pripremaju i peku u velikoj krušnoj peći.
U ponudi imaju sourdough pizzu, klasične pizze i Papavero original pizze, kao i “pizza 2 share” pizze od pola metra koje mogu doći u čak 4 okusa. Osim toga, Papavero je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje nudi gluten-free pizzu i jela.
Grandma Fogg
Riječ je o pizzeriji u centru grada, u Vlaškoj 95, iza koje stoji ekipa popularnog Mr.Fogga. Grandma Fogg nudi pizze al taglio koje se prodaju na komad, a kako i samo ime pizzerije kaže, barem na trenutak podsjetit će vas na one kakve su nekad radile naše bake. Fermentirano tijesto zaslužno je za savršen balans hrskavosti, mekoće, slanosti i slatkoće. U ponudi za sada imaju osam vrsta pizza, od kojih su sedam baznih, klasičnih. To su Margherita, Capricosa, Caprese, Šunka, Špek šunka, Vegeteriana, Peperoni
Bistro & Pizzeria Public
Pizzeria Public još je jedno mjesto s pizzom koja se bori za titulu najbolje u gradu. U ponudi su romana i napoletana s raznim ukusnim dodacima, a najpopularnija je pizza adresa u Voltinom. Imaju pizze s dodacima koje ne viđamo često na pizzi, kao što su biftek, lardo, panceta crne slavonske svinje, dimljena mozzarella i cvijet tikvice.
Tijesta prolaze proces fermentacije koji traje tri dana, koriste vrhunsko brašno i kvasac, pa su njihova tijesta izrazito lagana, a tu je i krušna peć zaslužna za savršen okus i teksturu.
Park Pizza
Na adresi Martićeva 14D smjestila se pizzeria Park, jedno od mjesta gdje nećete pogriješiti što god naručili. Pizze se pripremaju na originalan talijanski način, a krušna peć, hrskavo tijesto, talijanski sastojci i povrće hrvatskih OPG-ova zaslužni su za genijalne okuse i teksture. Opušten i šaren interijer ili pak simpatična terasa dovoljno su veliki da prime sva gladna usta.
U ponudi imaju klasične pizze, “gourmet” pizze nazvane po hrvatskim nacionalnim parkovima i “park” pizze koje su imena dobile po zagrebačkim parkovima, a tu su i focaccie i hladna predjela. Naš je favorit pizza Brijuni s bivoljom mozzarellom, mortadelom, sirom, pistacijom, ricottom, pesto genoveseom i svježim bosiljkom!
Karijola
Pizzerija Karijola prva je u Hrvatskoj predstavila pravu gastronomsku pizzu. Nakon pizzerije na Visu, otvorila se i Karijola u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici, a potom i ona u Vlaškoj. Već je godinama sinonim za najbolju pizzu s tankim i hrskavim tijestom i vrhunskim sastojcima. Uvijek savršena pizza, dobra vina i vječno zadovoljni gosti koji se iz godine u godinu vraćaju u Karijolu, zaslužni su za kultni status ovog mjesta. U ponudi imaju bijele pizze, pizze s umakom od rajčice, foccacie, salate i Komišku pogaču. Svakako probajte sezonsku pizzu sa šparogama, pizzu s dimljenom govedinom i pizzu s gljivama (šampinjoni, bukovače, shiitake).
Toccare
Pizzeria Toccare smještena na adresi Vukomerec 36, na istočnom dijelu grada. Radi gourmet i classico pizze, gourmet pizze podijeljene su na regije Italije i regije Hrvatske, kojima su inspirirani okusi i kombinacije. Koriste zanimljive namirnice poput carpaccia dimljene tune, dagnji i vongola, umaka od pistacija, grilanih artičoka i sporo pečene trgane svinjetine. Ipak, najpoznatiji su po izvrsnom, prozračnom napuljskom tijestu.
Duksa
Prva pizzeria Duksa otvorena je na Maksimiru još 2012. godine i odmah je privukla obožavatelje ove delicije. Nedugo nakon otvorenja svrstana je među najbolje pizzerije u gradu, a taj status uspješno drži do danas. Njihove pizze imaju tanko, hrskavo tijesto, a osim klasičnih pizza nude i bijele pizze te pogače. Nakon lokacije na Maksimiru, u Duknovićevoj ulici, otvorena je druga na Bundeku, u ulici Ede Murtića, šaljivo nazvana “Isto Duksa”, a prije godinu dana otvorena i treća lokacija, “Opet Duksa”, na adresi Tkalčićeva 88.
Ako još niste, svakako probajte njihove poznate pizze “Na ovu Dado otkida”, “Pol vrta u ovoj ima”, “Kad jaganjci NE utihnu” ili Koza nostra”. Ako ste fan bijelih pizza, naša je preporuka “Kadulja s napaljenim cherryćima” ili “”Ostalo mi taj dan u friđu”.
Pizzeria Medena
Posebna talijanska brašna vrhunske kvalitete glavni su sastojak fermentiranog tijesta, koje u Medenoj odleži najmanje 48h prije nego što završi u krušnoj peći. Sve sastojke nabavljaju iz samog Napulja. Brašno Pizzuti, pelati Gustarosso, sir Fior di latte i Provola (dimljena mozzarella) samo su neki od izvornih talijanskih proizvoda koji krase pizze u Medenoj.
U ponudi Medena ima čak 14 različitih pizza. Među najzanimljivijima se ističu: Pistacchio & Mortadella s pistacijama, pestom od pistacija i mortadellom s pistacijama, Tartuffo & Prosciutto s kremom od tartufate, Rikula & Bresaola koja se sastoji od slane mozzarella i sušene junetine. Nalaze se na adresi Sortina ulica 1e u Novom Zagrebu.
Zero Zero
Originalnu napuljsku pizzu u srcu Zagreba često jedemo i na adresi Vlaška 35, u pizzeriji Zero Zero. Specifičnost pizzerije Zero Zero je u tome što se svi sastojci uvoze iz Italije, a koristi se posebno brašno, namijenjeno isključivo za izradu tijesta za pizzu. Riječ je o sitno mljevenom brašnu tipa 00, po kojem je lokal i dobio ime Zero Zero. Uz pogled na otvorenu kuhinju i interijer uređen u talijanskom štihu te veliku krušnu peć, ovdje ćete se zaista osjećati kao u Italiji!
Foto: Sanja Jagatić, Sanja Tušek, Instagram, Vigor Klaić, Pexels