Ponuda na zagrebačkom Adventu ove je godine vrlo bogata i kreativna, zato nam je bilo prilično izazovno odabrati najbolje od najboljeg. Ipak, obišli smo najatraktivnije lokacije – Fuliranje na Strossmayerovom trgu, Slatki Zrinjevac, Esplanadinu terasu i Europski trg, u potrazi za zabavnim i originalnim jelima koja će nas oduševiti okusom i originalnošću. Našlo se tu nezaobilaznih fritula, slatkih i slanih jela, tradicionalnih kao i onih azijske kuhinje, ponešto za vegetarijance, ponešto za one koji tragaju za najboljim kobasicama. Zavirite u naš mali vodič u kojem smo odabrali favorite…
Europski trg
Ođe ođe – fritule s ribom
Advent, naravno, ne može proći bez fritula, a najoriginalnije koje smo probali nalaze se na kućici Ođe Ođe na Europskom trgu. Kućica je dobila ime prema stihovima iz Dubrovačke kolende, a umjesto slatkih fritula u ponudi su one od maslina i ribe, od kojih su nam se potonje posebno svidjele.
Dubrovčanin Romano Nikolić ispričao nam je kako na sto grama brašna stavljaju 250 grama oslića. Fritule su zaista bogate ribom, mekane, ne previše masne i tope se u ustima, a poslužuju ih uz ribanu koricu naranče i vrlo aromatične sušene smokve. Za ovo ćete jelo morati izdvojiti 8 eura, a okus ćete pamtiti još dugo.
Fuliranje, Strossmayerov trg
Boogie Lab – Kronut s trganom junetinom
Riječ je o jednoj od najpopularnijih kućica ovog Adventa na kojoj se nudi pet varijanti kronuta, u slatkim i slanim varijantama. Kronut je pecivo koje oblikom podsjeća na američku krafnu (donut), a izrađuje se od tijesta za kroasane. Probali smo Boogiejev kronut i s kobasicom i s trganom junetinom, a više nas se dojmio onaj s junetinom uz dodatak šalše i rikule. Konkretno jelo nakon kojeg vam ništa više neće trebati. Izrazito je zasitan, ali vrlo originalan i ukusan. Najbolji dio ovog kronuta je hrskavo pecivo, ali i meso je zaista ukusno. Malo ga je neuredno jesti, bilo da pokušate vilicom i nožem ili rukama, bogat sadržaj kronuta i dalje ispada sa svih strana. Cijena mu je 8 eura.
Izakaya – Ebi bun
Ebi Bun s kozicom u panko mrvicama s wasabi slaw s kupusom, komoračem, mladim lukom i sriracha majonezom sjajno je jelo na kućici popularnog zagrebačkog asian fusion restorana. U porciji koja stoji 8 eura nalaze se dva peciva pa je jelo idealno za dijeljenje. Pikantno je, ali ljutina ne dominira. Riječ je o kreaciji chefa Johna Roberta Tamonana koja je i inače dostupna u restoranu Izakaya. Bunsi su vrlo mekani, a cijelo jelo nije prezasitno. Ostat će vam mjesta za desert, nećete se prejesti, a bit ćete zadovoljni onime što ste kušali.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Picnic Mingle & Fun – kuhani panettone
Umjesto deserta na Fuliranju predlažemo da naručite panettone koji se pije! Topli napitak je sladak, ukusan i servira se uz komadić panettonea. Kako smo doznali na Picnic kućici, radi se od čaja kamilice, svježe naranče, kokosove vode i grožđica, a dodaje mu se još i infuzija od Kroštulinog panettonea. Stoji 4,90 eura i zaista je inovativan proizvod po koji ćemo još koji put navratiti tijekom Adventa.
Slatki Zrinjevac
Art of Bar – Baš cool pita
Gdje probati najukusnije slastice? Na Slatkom Zrinjevcu, naravno. Iz cijele ponude odlučili smo izdvojiti jako cool Cool pitu koja podsjeća na one iz McDonald’sa, ali s više okusa. Prava je slatka bomba! Baš cool pita nastala je u suradnji Art of bara i popularnog zagrebačkog Proofa 33. Pita je zaista bogata jabukama, sadrži vaniliju i cimet, a poslužuje se uz chantilly kremu s Apple Jack Daniel’som i grožđicama infuziranim viskijem. U porciji koja stoji 5 eura dobit ćete tri pite pa je možete i dijeliti s nekime.
Fooling Around – Oleander terasa hotela Esplanade
Institut za kobasice by Mate Janković – šiš kobas sa sirom
Za one koji na Adventu najradije biraju kobasice, izdvojili smo onu koja nam se najviše svidjela. Kobasica sa sirom, kajmakom, kiselom paprikom i dvije vrste luka koju je osmislio chef Mate Janković naš je apsolutni favorit. Osjeti se vrlo blaga ljutina, a jelo nije preteško, sjajno je izvedeno, okusi su skladni i ono što nije naodmet – sve vrlo lijepo izgleda. Cijena joj je 6,90 eura što nije puno, općenito gledajući cijene na ovogodišnjem Adventu.
Esplanade by Ana Grgić Tomić – Crostata s kremastim bakalarom
Jelo osvaja i vizualno i okusom, jednostavno je a efektno. Izgledom podsjeća na pizzu, kremasti bakalar daje joj punoću okusa, a savršeno je nadopunjena rukolom i ukiseljenim komoračem. Predlažemo da je podijelite s nekime – slasni zalogaji za cijenu od 8 eura bit će vam sasvim dovoljni da zadovoljite glad, a okrijepiti se na ovoj kućici možete i vrlo ukusnim kuhanim vinom i neobičnim napitkom – Shtrookla punchom. Cijena mu je 7,50 eura, a sadrži yoghurt liker, Gin London dry, zobeno mlijeko, slanu karamelu, kardamom i pjenicu od mozzarelle.
Kiyomi by Vid Nikolić – Shumai
Dim sum punjen svinjetinom i kozicama savršeno je jelo koje najavljuje budući azijski restoran Kiyomi chefa Vida Nikolića. Jedva ga čekamo jer nas je ekspolozija okusa u njegovom jelu zvanom Shumai ugodno iznenadila. Ako ste ljubitelj azijske kuhinje – velika preporuka! Za ovo ćete pareno tijesto morati izdvojiti 9 eura, a dobit ćete četiri bogata i sočna komada puna okusa.
Foto: Sanja Jagatić