Praznički desert – najsočniji mramorni kolač koji ste ikada isprobali

Praznički desert – najsočniji mramorni
kolač koji ste ikada isprobali

Praznik rada mnogi će provesti u krugu najdražih ljudi. Neki su iskoristili priliku i uzeli nekoliko dana godišnjeg odmora te sve skupa spojili s vikendom. Kako god bilo, svaki trenutak kod kuće ljepši je ako ga upotpunite desertom. Šalica čaja ili kave nezamisliva je bez slatkih zalogaja, a imamo ideju za jako jednostavan kolač kojeg inače možete pronaći na policama supermarketa. Mramorni kolač obožavali smo kao djeca, pogotovo uz šalicu hladnog mlijeka. No, jednom kad ga ispećete po ovoj recepturi više nikada nećete posegnuti za onim kupovnim.

Najfiniji slatki klasik privlači estetikom i kao stvoren je za Instagram fotku, a s obzirom na to da se topi u ustima zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. Posebno su nam dragi oni kolači koji se pripremaju u jednoj zdjeli i peku u jednom kalupu bez previše kompliciranih sastojaka. Mramorni kolač s čokoladom gotov je u manje od pola sata, uključujući i pripremu. Ubacite omiljeno bobičasto voće i otkrijte sve čari raskošnog, dekadentnog recepta.

Fotogenični desert – mramorni kolač

Foodie entuzijasti dobro znaju da kuhanje ne može proći bez fotkanja. Oni koji pažnju pridaju estetici itekako će se potruditi da dekoracija bude ‘po crti’. Jedna od najjednostavnijih slastica koja će iz prve uspjeti čak i amaterima je mramorni kolač. Zahvaljujući sastojcima koje već imate u kuhinji, lako ćete dodati koricu limuna ili naranče, orašide i druge omiljene namirnice te personalizirati vlastiti recept. Upravo je Instagram idealna platforma za traženje inspiracije, ali i prezentaciju kulinarskog umijeća – mramorni kolač zaslužit će jako puno lajkova.

Recept

Sastojci:

  • 220g maslaca
  • 3 vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 220g brašna
  • 4 jaja
  • 4 žlice mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • 1 korica naribane naranče + pola cijeđene naranče

** svježe maline za ukrašavanje

** čokolada za kuhanje za glazuru

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Maslac na laganoj vatri otopite pa lagano rashladite, umiješajte vanilin šećer, jaja i brašno u većoj zdjeli te miješajte pjenjačom dok sve ne postane jednolično. Možete isto učiniti ručnim mikserom, a zatim smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dodajte mlijeko i kakao te sok i koricu naranče. Sipajte dio svjetlije smjesu na dno kalupa kojeg ste unaprijed malo zamastili, pa žlicom stavljajte čokoladnu smjesu i povremeno žlicu provucite cijelom dužinom, kreirajući ‘swirl’ kako bi dobili taj mramorni uzorak. Proceduru ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, ubacite u pećnicu te pecite 45 minuta. Ako pak želite čokoladnu glazuru na vrhu, rastopite čokoladu za kuhanje te prelijte preko rashlađenog kolača i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Po želji ukrasite svježim malinama ili nekim drugim bobičastim voćem.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori