Želite li nešto slatko, fino, lagano i bogato čokoladom, ova mousse torta od čokolade i jagoda koju nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina je savršena za vas. Recept je za kalup za tortu promjera 20 cm.
Sastojci
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja (na sobnoj temperaturi)
- 50 g crne čokolade
- 60 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 35 g glatkog brašna
- 10 g kakaa
- 60 g šećera u prahu
- 1 pakiranje vanilin šećer
Za namakanje:
- 30 ml vode (kipuće vode)
- ½ žličice kakaa
Sastojci za čokoladni mousse:
- 200 g crne čokolade
- 150 g mascarponea (na sobnoj temperaturi)
- 300 g vrhnja 36% (dobro ohlađeno)
- 30 g šećera u prahu
Sastojci za mousse od jagoda:
- 300 g jagoda (gotovih, bez peteljki)
- 1 pakiranje žele od jagoda
- 180 g vrhnja 36% (dobro ohlađeno)
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Priprema tijesta:
- Zagrijte pećnicu na 170 C. Dno kalupa obložite papirom, a stranice namažite maslacem
- Otopiti čokoladu na pari i ostaviti sa strane da se ohladi
- U zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane lagan i pjenast
- Zatim smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte jedan po jedan žumanjak, dodajte brašno i kakao
- Miksajući na laganoj brzini polako ulijevati ohlađenu čokoladu
- Istući bjelanjke u čvrsti snijeg i špatulom umješati u čokoladnu smjesu
- Ulijte tijesto u kalup za torte, poravnajte ga i pecite oko 25 minuta dok štapić ne izađe suh. Izvaditi i ohladiti.
Prvo pripremamo jagode:
- Jagode oprati, odstraniti peteljke, dobro izblendirati, staviti u lonac i prokuhati. Kuhajte još 2-3 minute pa maknite s vatre.
- Želatinu pripremite prema uputama s vrećice. U nabubrenu želatinu dodamo par žlica umaka od jagode, promiješamo dok se ne otopi i dodamo ostatku smjese od jagoda. Stavimo sa strane da se ohladi.
Natapanje:
- U kipuću vodu umiješajte kakao
- Izvadite tortu iz kalupa, stavite je na tanjur ili stalak za torte, donjom stranom prema gore i natopite tijesto kakaom.
Priprema čokoladnog moussea:
- Čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se ohladi .Kad se ohladi dodajte mascarpone i dobro promiješajte
- Tucite vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane gusto i pjenasto. Zatim žlicom dodavati smjesu čokolade i mascarponea i miješati špatulom
- Gusti mousse izlijte na tortu i ravnomjerno rasporedite. Stavite sve u hladnjak dok ne završite mousse od jagoda.
Mousse od jagoda:
- Jagode smo već pripremili do pola.Kada se jagode ohlade i počnu polako zgušnjavati, umutiti vrhnje i lagano ga umiješati u gustoće od jagoda. Sve to prelijte preko čokoladnog moussea i stavite u hladnjak
- Tortu je najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku dok se potpuno ne stvrdne.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov