Interijer novog restorana Mokosh već ste zasigurno vidjeli, a sada vam donosimo sve o razigranom meniju
Interijer novog restorana Mokosh već ste zasigurno vidjeli, a sada vam donosimo sve o razigranom meniju

Interijer novog restorana Mokosh već ste zasigurno vidjeli, a sada vam donosimo sve o razigranom meniju

Novootvoreni restoran Mokosh, smješten u povijesnoj vili Tončić u srcu Splita, nudi jedinstveno iskustvo gdje se prirodna ljepota i povijesna elegancija isprepliću s vrhunskom gastronomijom. Skrivajući se iza visokih zidina u Slavićevoj ulici, ovaj restoran pruža utočište od užurbanosti grada, u raskošnom, gotovo divljem mediteranskom vrtu koji zrači posebnom, opuštajućom atmosferom.

Pješačka staza koja vodi prema vili Tončić uvodi vas u svijet povijesti, umjetnosti i iznimnih okusa – mjesto koje spaja prošlost s modernim, osmišljeno kao idealno odredište za istinske gurmane i ljubitelje hedonizma. Zbog svih navedenih razloga nismo odoljeli ovom novom mjestu u gradu i odlučili smo isprobati ponudu.

Mokosh_Prosper Filipović
Mokosh_Prosper Filipović
Mokosh_Prosper Filipović

Umjetnička dimenzija prostora

Priča restorana Mokosh ne počinje samo s gastronomijom, već i s pažljivo osmišljenim prostorom u kojem se isprepliću povijest i suvremeni dizajn. U suradnji s arhitekticom Katjom Stubnyom i dizajnerskim studiom 502, vila Tončić je zadržala svoj izvorni šarm, dok su kreativne intervencije u unutrašnjem uređenju naglasile fluidnost prostora. Svaki kutak restorana pažljivo je dizajniran kako bi ponudio više od običnog estetskog doživljaja – slike Jelene Bando i keramičke vaze studija Anaestudio donose dodatnu umjetničku dimenziju, nadopunjujući senzorno iskustvo koje posjetiteljima nudi Mokosh.

Razigran i pristupačan meni

Ipak, prava zvijezda Mokosha je njegov gastronomski koncept, koji je osmislio chef Alberto Garcia Perez, kuhar s bogatim iskustvom iz nekih od najboljih svjetskih restorana s tri Michelinove zvjezdice. Njegova kulinarska filozofija temelji se na jednostavnosti, ali i vrhunskoj kvaliteti namirnica te kreativnom pristupu. Kombinirajući svoju španjolsku spontanost s mediteranskim duhom Splita, Perez je stvorio jelovnik koji je istovremeno elegantan, razigran i pristupačan – savršen za sve vrste gostiju.

Sharing kao osnovna filozofija

Meni restorana osmišljen je kao priča o dijeljenju i zajedništvu, inspiriran tradicionalnim obiteljskim okupljanjima u mediteranskom duhu. Hrana ovdje nije samo hrana, ona je iskustvo koje spaja ljude, potiče razgovor i stvara toplu, domaću atmosferu. Pristup jelima temelji se na filozofiji “manje je više” – svako jelo je pažljivo osmišljeno kako bi naglasilo okuse sezonskih i lokalnih namirnica. Dodatak priloga i umaka na svakom stolu stvara dojam male gozbe, omogućujući gostima da istraže različite kombinacije.

Mokosh_Prosper Filipović (75)
Mokosh_Prosper Filipović (75)

Jelovnik je podijeljen u četiri glavna poglavlja: Iz vrtne peći, Iz vrta, Iz mora i Sa sela. Svako od njih donosi svoju priču, a zajednički im je naglasak na bogatstvu mediteranskih sastojaka i tehnika kuhanja.

Iz vrtne peći

Prvo poglavlje, Iz vrtne peći, nudi neodoljive krušne delicije, uključujući domaći kruh koji se peče u peći na drva i tarte flambée – francusku poslasticu koja se priprema na tankom hrskavom tijestu, flambiranu s créme fraicheom i raznim nadjevima. Okusi su jednostavni, ali bogati, donoseći toplinu domaće atmosfere na stol svakog gosta. Probali smo jednu od najpoznatijih verzija tarte flambée – s confitiranim rajčicama, dalmatinskim pršutom, mozzarellom i svježom rukolom – savršen početak našeg gastronomskog putovanja.

Mokosh_Prosper Filipović (51)
Chef Alberto Garcia Perez
Mokosh_Prosper Filipović (93)
Tarte flambée, flambirano tanko hrskavo tijesto s créme fraiche bazom, confitiranim pomama, pršutom, mozzarellom i rukolom

Iz vrta

Poglavlje Iz vrta donosi vegetarijanske delicije inspirirane sezonskim povrćem i svježim lokalnim sastojcima. Jela poput proljetnog gazpacha, salate od quinoe obogaćene narančama i lješnjacima, te bogatih povrtnih plata ističu jednostavnost, a opet slojevitost okusa. Agnolotti punjeni bundevom ili veliki raviol s ricottom i tekućim žumanjkom pokazali su se kao prava gozba za nepce, dok su jela istovremeno lagana i puna okusa.

Burrata Forela di latte poslužena uz svježe pome narinirane s Esplet paprom i vinagretom od timijana, pesto od postacija, sol s cvijećem iz vrta i taggiasca crumble
Mokosh_Prosper Filipović
Croquetas Ibericas, španjolska delicija, hrskavi kremasti zalogaji punjeni dalmatinskim pršutom

Iz mora

Treće poglavlje, Iz mora, donosi spektar morskih specijaliteta, od chevichea od hobotnice i hamme do tiradita od brancina u pikantnom umaku od aji amarillo paprike i limete. Mokosh ovdje donosi dašak latinoameričkih utjecaja, spajajući ih s mediteranskim sastojcima i tehnikama pripreme, stvarajući svježa, iznenađujuća jela. Naš favorit bio je frigani brancin, mariniran u kadulji i limeti, poslužen s tartar emulzijom – savršeno hrskav izvana, a nježan i sočan iznutra.

Mokosh_Prosper Filipović (80)
Tiradito od brancina u pikantnom umaku od aji amarillo paprike i limete
Mokosh_Prosper Filipović (72)
Frigani brancin mariniran u kadulji i limeti i poslužen s tartar emiulzijom
Mokosh_Prosper Filipović (88)

Sa sela

Poglavlje Sa sela posvećeno je mesnim jelima koja odražavaju tradicionalne dalmatinske okuse, ali s modernim twistom. Teleći obrazi u rižotu, sočna pileća cannelloni i teleća koljenica među najsjajnijim su primjerima kreativnog pristupa klasičnim receptima. Sve mesne delicije dolaze s raznovrsnim prilozima poput svježe salate, krumpira i sezonskog povrća, čineći svaki obrok pravom gozbom. Ovdje dijeljenje hrane postaje društveni ritual, čineći svaki obrok posebnim događajem.

Kokteli kao umjetnost

Koktele u Mokoshu osmišljava Tomislav Mikić, talentirani miksolog koji dolazi iz Slavonije, ali već godinama stvara u Dalmaciji. Njegov minimalistički pristup i posvećenost balansu okusa stvorili su neke od najuzbudljivijih koktela koje smo probali. Svaki sastojak u njegovim koktelima priprema se ručno, što pridonosi jedinstvenosti i autentičnosti svakog napitka.

Među koktelima koje smo isprobali, posebno se ističu Florale, biljan i slojevit koktel s aromom ruže i jagoda, te Art de Fleur, osvježavajući napitak od gina i bazge, savršen za večernja druženja. Aurora donosi voćne i kremaste note s rumom i limoncellom, dok La Menta, s okusom mente i limuna, nudi savršeno osvježenje tijekom toplih ljetnih večeri.

Mokosh_Prosper Filipović (40)
Tomislav Mikić
Mokosh_Prosper Filipović (59)
Mokosh_Prosper Filipović (91)
Koktel Florale

Oduševljeni iskustvom u Mokoshu, možemo zaključiti da restoran sjajno prilagođava svoju atmosferu i ponudu ritmu dana, od doručka i marendi do večernjih koktela, tapasa i vinske liste, isprepličući ljepotu druženja i zajedništva s bogatstvom okusa i ambijenta. Također, nastavlja tradiciju ovog povijesnog mjesta okupljanja ljubitelja umjetnosti i mediteranskog načina života. Zato od nas velika preporuka – dođite u Mokosh u kasnopopodnevnim satima i druženje nastavite do večeri uz dijeljenje hrane. A možete samo svratiti na kavu ili koktele. U svakom slučaju, uživat ćete.

Mokosh_Prosper Filipović (39)

Dodatne informacije

Lokacija: Slavićeva Ul. 44, Split

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 8 do ponoći

Telefon: 021 244 776

Instagram: @mokosh_restoran

Učitati još
Zatvori