Tri Michelinove zvjezdice stigle na otočić Sv. Nikola kraj Poreča. Bili smo na večeri braće Cerea
Samo petominutna vožnja brodicom dijeli starogradsku rivu Poreča i Isabella Valamar Collection Island Resort na čarobnom otoku Sveti Nikola. Poseban je to koncept, u kojem se sve što vam treba za savršen odmor nalazi na jednom otočiću na kojem nema prometa. Samo mediteransko raslinje, borova šuma, uređeni vrtovi, raznovrsne plaže i spektakularne morske panorame.
I smještajne jedinice, naravno, od kojih je jedna preuređeni dvorac iz 19. stoljeća. Gosti resorta mogu birati gdje će biti smješteni: u Isabella Hotelu, Isabella vilama, Isabella V level vilama (gdje se nudi premium tretman i ekskluzivni sadržaji), u V level Miramare suiteovima ili pak u plemićkom dvorcu iz 19. stoljeća, koji je danas Isabella V Level Castle.
Isabella Valamar Collection Island Resort
Vrhunski smještaj, atraktivni bazeni, širok izbor restorana i barova te sportske i zabavne aktivnosti za sve dobne skupine stvorit će savršen sklad i pružiti vam odmor iz snova. Toliko je sadržaja zbog kojih nećete ni morati otići s otoka. No ako ipak poželite, Poreč je nadohvat ruke.
No ono zbog čega smo prošlog vikenda posjetili otok, nije samo boravak u smještaju i istraživanje lokacije, nego prvenstveno isprobati ponudu novootvorenog vrhunskog restorana Miramare.
Miramare by Fratelli Cerea
Naime, grupacija Valamar koja je koncesionar otoka, sklopila je dugoročnu suradnju sa svjetski poznatom talijanskom obitelji Cerea. Obitelj vodi niz restorana diljem svijeta, a među njima i svjetski poznati Da Vittorio kraj Bergama, koji od 2010. godine nosi 3 Michelinove zvjezdice. Restoran je osnovao Vittorio Cerea, a danas na predivnoj lokaciji kraj Bergama restoran vodi Vittorijeva žena, signora Bruna Cerea i njenih petero djece.
Prvi čin suradnje Valamara i slavne obitelji bilo je otvaranje restorana Miramare by Fratelli Cerea u Valamar Collection Isabella Resortu na otoku Sveti Nikola kraj Poreča početkom ovog ljeta, a u nedjelju 30. srpnja su u Miramareu kuhali Cerea fratelli, braća Robert (Bobo) i Enrico. Ovo je prvi restoran u Hrvatskoj koji je otvorio chef s 3 Michelinove zvjezdice, a Bobo je naglasio kako vjeruje da i ovaj restoran ima potencijal za svoju zvjezdicu.
Vrhunska večera od 6 sljedova
Kako na cijelom otoku vlada posebna atmosfera, tako je i ambijent restorana jako lijep. Stolovi su raspoređeni na terasi uz infinity pool i beskrajan pogled na pučinu i otvoreno more. U pozadini se izdiže fasada impresivnog dvorca.
Na službenom meniju nalazilo se 6 sljedova, ali prije svega nas je dočekala savršena pizza Napoletana (tijesto fermentirano 2 dana sa savršenim umakom od rajčice), Napuljski sendviči s burratom i bruschette. Upareno sa osvježavajućim spritzom.
Svi sljedovi su upareni s vinima pretežno vinarije Cal de Bosco koja su jako lijepo nadopunjavala jela, ali posebno bismo istaknuli Etna Planeta Bianco (2020.) i Pieropan La Rocca (2021.). U nastavku vam donosimo dojmove menija koji smo probali, malo je reći da smo oduševljeni. Tako da Miramare svakako stavite na svoj popis ako se nađete u blizini Poreča – nećete požaliti.
U Miramareu smo prvo probali:
TONNO – špageti od tune, Bagna Cauda
Na tanjuru je servirana predivna sirova tuna u trakicama, položena na bagna caudi.
SCAMPO – rep škampa na mariniranim patlidžanima, krema od pistacija i butarga cipla
Ukusan rep škampa bio je lijep prezentiran na povišenom tanjuru.
RISOTTO ALLA PESCATORA IN BIANCO – kremasti rižoto s jakobovim kapicama, kozicama dagnjama i škampima
Savršeni kremasti rižoto, možda najbolji koji smo ikad probali. Savršena riža, tekstura, prožeti okusi… apsolutno sve. Potezom kista ukrašen kremom od bosiljka.
Grand finale:
PACCHERI ALLA VITTORIO – paccheri tjestenina s umakom od tri vrste rajčica, Parmigiano Reggiano dop Gennari, svježi bosiljak
Ovo je bio pravi spektakl, jelo koje je proslavilo Da Vittorio. Chef Bobo je vani pred svim gostima dovršio pripremu umaka od tri vrste rajčica uz pomoć drugih chefova koji su mu ulijevali dvije krcate zdjele pet godina odležalog parmezana i pripremio sam svaki tanjur. U umaku nije bilo niti jedne jedine grudice, bio je jako gladak, a opet gust i pun okusa. Tjestenina naravno al dente, jako ukusna. Rajčice su zvijezda namirnica, kako večeri, tako i Bobovog kuhanja općenito.
Uz ovo jelo posužena nam je i kriška kruha – Bobo je rekao da je to najbitnije jer tako možemo ‘polizati’ tanjur, ali pristojno. Što su apsolutno svi napravili.
BRANZINO ALLA MEDITERRANEA IN GIALLO – file brancina na kremi od krumpira sa šafranom, marmelada od žute rajčice, prah od maslina i kapara, granita od mediteranskog bilja
Na tanjuru je serviran savršeno pečen brancin, divna, gusta ali opet lagana krema od krumpira, prah od maslina.
TIRAMISU – biskvit preliven kavom, crunch od zrna kave, krema od mascarponea, kakao
Prekrasna, mekana i prozračna tiramisu krema, vrlo lagana, intenzivno hrskava radi cruncha od kave.
Dok smo jeli tiramisu, chefovi su nam osobno donijeli pladanj s Panettoneom (mekan i prozračan, intenzivnih voćnih okusa), a Bobo je svakom naponio cannelon kremom na licu mjesta i predao u ruke. Savršenstvo!
Također, uz desert nam je poslužen espresso martini.
Isabella Valamar Collection Island Resort
Otok Sv. Nikola, 52440, Poreč
Foto: Robert Marić